Zestz
 
Culinair nieuws
in 19 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Mad Men doet whiskyverkoop stijgen, Jamies boek ’30-Minute Meals’ stond 32 weken nr. 1 in Britse boekentop-10, boerin steeds vaker hoog opgeleid, biologische groenten speciaal voor Chinese partijtop geteeld, hoogste restaurant van Leiden opent in 2016, wie te veel eet, gebruik zijn andere hand; eerste lupinevarken klaar voor consumptie, heeft de minibar in het hotel zijn langste tijd gehad?


-> Mad Men doet whiskyverkoop stijgen
Dure whiskyflessen gingen de laatste maanden vlot over de toonbank en dat zou te danken zijn aan de verkregen status als favoriete drankje van tv-serie Mad Men-personages als Don Draper (foto) en Joan Holloway. (De Standaard)

-> Jamies boek ’30-Minute Meals’ stond 32 weken nr. 1 in Britse boekentop-10
Het Britse vakblad Bookseller weet te melden dat voor elke pond die de consument dit jaar aan boeken besteedde, er een ‘penny’ (een honderdste van een pond) aan een van de titels van chefkok Jamie Oliver opging. Een flink bedrag, aangezien de totale boekverkopen het eerste half jaar van 2011 al 6,8 miljoen pond bedroegen. Boekhandels kijken dan ook halsbrekend uit naar Jamie’s nieuwste boek: Jamie’s Great Britain. (The Guardian)

-> Biologische groenten speciaal voor Chinese partijtop geteeld
China, het land dat geteisterd wordt door vele voedselschandalen, kent verschillende leveranciers die nooit zullen adverteren. Zoals verschillende biologische kwekers. Hun (kleine) oogsten gaan namelijk linea recta naar de Chinese partijtop. (Los Angeles Times)

-> Hoogste restaurant van Leiden opent in 2016
De nieuwbouw tegenover het gebouw van de Sociale Verzekerings Bank bij Leiden Centraal krijgt op de bovenste etage een restaurant met toeristisch uitkijkpunt. Dit idee van PvdA-duoraadslid Gijs Holla werd omarmd door de Leidse politiek. (Sleutelstad)

-> Heeft de minibar in het hotel zijn langste tijd gehad?
Hotels zien de verkopen via de minibar in de kamers dalen. Ze zoeken naar nieuwe wegen om de verkopen op te krikken. Andere hotels laten de koelkastjes voortaan leeg – zodat de gast ze zelf kunnen vullen. (WSJ)

-> Boerin steeds vaker hoog opgeleid
Boeren en tuinders zijn steeds vaker hoog opgeleid en dat geldt vooral als een vrouw aan het hoofd van de boerderij staat, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
(De Volkskrant)

-> Eet je te veel? Gebruik je andere hand
Eten zonder erbij na te denken wordt een gewoonte en je merkt niet eens hoeveel je eet en dat je maag vol is. Je weet niet eens meer hoe het smaakt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië blijkt dat er een eenvoudige remedie voor is: eet met je niet-dominante hand. Het eten gaat dan minder op de automatische piloot. (Welingelichte Kringen)

-> Eerste lupinevarken klaar voor consumptie
Het eerste Nederlandse lupinevarken is klaar voor consumptie. Zondag 25 september konden op het Festival van de Gezonde Smaak in Groningen de eerste hammen worden geproefd. (de Volkskrant)

-> Wageningen Universiteit past uitspraak melkonderzoek aan
De Wageningen Universiteit heeft haar uitspraak gerectificeerd dat melk goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten. In de onderkop van het bericht stond ‘Joris Driepinter had toch gelijk’. Een slogan die zou impliceren dat melk goed zou zijn omdat Joris Driepinter, een reclamefiguur uit de jaren ’60 er drie pinten per dag van zou drinken. De Universiteit heeft de zin aangepast. Er staat nu dat melk goed ‘lijkt’ tegen hart- en vaatziekten. (Joop)

-> Window-shoppen bij de supermarkt
De Engelse online supermarkt ‘Ocado’ geeft een heel nieuwe en eigen draai aan het begrip ‘window shopping’. (Horecainspiratie)

-> Ferran Adria in dienst van FC Barcelona
Ferran Adria gaat aan de slag bij FC Barcelona. Een van de beste koks ter wereld gaat een dieet samenstellen voor jeugdspelers van een van de beste voetbalclubs ter wereld. (Misset Horeca)

->Dagelijkse Kost met Jeroen Meus heeft eigen iPhone-app
Dagelijkse Kost is een succesformule in Vlaanderen. Het kookprogramma is zo succesvol, dat het bijbehorende kookboek van kok Jeroen Meus meer dan 150.000 keer over de toonbank ging. Een tweede boek is dan ook al aangekondigd. Maar, zo lezen we in de App Store-omschrijving, ‘Jeroen Meus is jong en hip en dus kan een app van Dagelijkse Kost voor de iPhone en iPod touch niet uitblijven.’ (iPhoneClub)


-> Amerika leert aardappel achter Belgische frieten kennen
In een land dat een gemeenschappelijke taal ontbeert, kunnen Belgische frieten uitgroeien tot een nationaal symbool. Zo begint de gerenomeerde krant The Wall Street Journal een verhaal over Bintje, de aardappelvariëteit achter het succes van de Belgische frieten. (Vilt) [beeld: telepathicparanoia]

-> Verkoop drank online en in supermarkt nekt slijter
Naast het feit dat Nederlanders steeds minder sterke drank drinken, hebben slijterijen te kampen met een snel stijgende verkoop van drank via internet. Daarnaast blijft de concurrentie met supermarkten sterk aanwezig, mede door het groeiende assortiment. (Levensmiddelenkrant)

-> Flat White koffie in opmars in Nederland
Flat White koffie neemt toe aan populariteit in ons land. Vooral in de gespecialiseerde koffiebars in ons land is er meer vraag naar de sterkere variant op cappuccino. (Misset Horeca)

-> Goede wijnoogst in Achterhoek
Wijnboeren in de Achterhoek zijn over het algemeen tevreden over de wijnoogst, hoewel het geen topjaar was. (Wijn.blog)

-> Supermarkt leert kinderen koken
De Belgische supermarktketen Colruyt lanceert een educatief project rond koken op de lagere school. Samen met leerkrachten en voedingsdeskundigen werkte het bedrijf een online platform uit met kant-en-klare lespakketten, recepten en productinformatie die leerkrachten gratis kunnen gebruiken. Op die manier hoopt Colruyt kinderen van jongs af aan vertrouwd te maken met een gezond, gevarieerd en seizoensgebonden eetpatroon. (Vilt)


-> Bezorgdienst laat lokale chefs eten verkopen
Een Londense startup maakt online eten bestellen culinair verantwoord. Housebites maakt het mogelijk maaltijden van restaurantkwaliteit te bestellen, bereid door lokale koks en chefs. (www.nuzakelijk.nl)

-> Jamie Oliver schrijft brief aan VN-secretaris generaal Ban Ki-moon
De Britse chefkok Jamie Oliver, bekend om zijn strijd voor goed eten en tegen obesitas, heeft een open brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon geschreven over de duizelingwekkende wereldwijde obesitascijfers en de daaruit voortvloeiende gezondheidscrisis. Hij verwijst hierin naar het feit dat een op de tien mensen in de wereld met overgewicht kampt en dat ‘in de paar minuten dat het duurt om deze brief te lezen, meer dan 25 van onze medemensen zullen zijn overleden aan obesitas en voedinggerelateerde ziekten’. (Huffington Post)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer