Zestz
 
Parijs verkennen via taartjes
Categorieën: foodnieuws, kookboeken

Een paar jaar geleden schreven we in deze kolommen over het filmpje Pastry Paris van grafisch vormgever Susan Hochbaum. De aanleiding voor het filmpje was een aha-erlebnis van deze New Yorkse op de Places des Vosges in Parijs. ‘Ik nam een hap van een kegelvormig chocoladetaartje, gekocht bij bakker Gerard Mulot. Ondertussen keek ik naar de vorm van de gesnoeide bomen recht voor me, en voila!’ aldus Hochbaum. Opeens zag ze de overeenkomsten tussen de vorm van de lekkernijen van Parijse bakkers en de architectuur van de lichtstad. Een éclair lijkt wel wat op het logo van de metro, en een cannelé op een deurknop. Een jaar lang – tijdens haar sabbatical in Parijs – ging ze op ontdekkingstocht en legde haar ontdekkingen op de gevoelige plaats vast.

Mode en architectuur
De schatten die Susan Hochbaum in Parijs ontdekt, vergelijkt ze met architectuur, design, landschappen en mode. Ze zijn gebundeld in een alleraardigst boekwerkje. Net vers van de pers. Zonder recepten. Wel zijn alle afgebeelde Franse taartjes – klassiekers en van nu (zoals de Sonia Rykiel: banaan met chocolade) voorzien van een bondige, vaak geschiedkundige toelichting.

Broadway?
Is hiermee het kunstproject ten einde? ‘Ja,’ laat Hochbaum Zestz per mail weten. ‘Tenzij iemand me aanbiedt een Broadwayshow te gaan doen.’ En dat filmpje? Dat staat inmiddels niet meer op het web. Het filmpje is te zien op het NYC Food Film Festival, dat begin oktober start. Maar gelukkig is er voor iedereen buiten de Big Apple haar boekje Pastry Paris.

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer