Architectuur van Parijs in taartjes gevat

Foodies die het filmpje Pastry / Paris hebben gezien, kijken voortaan met andere ogen naar Parijs. Maakster Susan Hochbaum vertelt over het ontstaan ervan. ‘Ik volgde mijn eetlust.’

Het gebeurde op de Places des Vosges in Parijs. ‘Ik nam een hap van een kegelvormig chocoladetaartje, gekocht bij bakker Gerard Mulot. Ondertussen keek ik naar de vorm van de gesnoeide bomen recht voor me, en voila!’ vertelt grafisch ontwerpster Susan Hochbaum. Opeens zag ze de overeenkomsten tussen de vorm van de lekkernijen van Parijse bakkers en de architectuur van de lichtstad.

Wat anders dan familiekiekjes
Een eigen project was geboren: het fotografisch vastleggen van diezelfde vormeigenschappen, aldus Hochbaum, die voor een sabbatical New York verruilde voor Parijs. Het is een bijzonder project, vindt ze zelf, want eerder gebruikte ze haar fototoestel alleen voor familiekiekjes en reisfoto’s. ‘En nu volgde ik eens niet de smaak van een opdrachtgever, maar mijn eigen eetlust.’

Cannelé als deurknop
Inmiddels is Hochbaum vele taartjes verder. En ligt er het charmante ‘filmpje’ Pastry / Paris. Een éclair lijkt wel wat op het logo van de metro, en een cannelé op een deurknop. Is haar project daarmee ten einde gekomen? ‘Nee,’ zegt ze stellig. ‘Er zijn nog genoeg taartjes in Parijs die erom vragen uitgeprobeerd te worden.’

Het filmpje is te zien op www.susanhochbaum.com > Pastry / Paris (de beelden gaan niet erg snel, heb dus geduld bij het kijken)

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok