Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Thuiskookboek
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: thuiskookboek.

Hebben we toch altijd gedacht dat kookboeken bedoeld waren om thuis uit te koken. Fout! Afgezien van praktische kookboeken als Home Made en het gister gepresenteerde Winter, beide van Amsterdams restaurant Aan de Amstel-chef Yvette van Boven, werden chefsboeken helemaal niet met een praktische inslag gemaakt. Een dag bij El Bulli van Ferran Adrià? Uh-uh. Mooi. Interessant. Maar niet om thuis uit te koken. Hooguit in moleculaire me-too-restaurants. Noma van René Redzepi? Prachtig, inspiratief, maar thuis een lekker potje ermee koken? Think twice. Nee, de meeste chefsboeken zijn bedoeld om mooi te wezen op de salon- in plaats van de dinertafel. Ze hebben vooral een signaalfunctie: kijken, kijken en niet koken. Als we echt in de keuken aan de slag gaan, pakken we een heel ander type kookboek (zoals Home Made Winter). Of gewoon het internet.

Maar nu niet meer. Ineens is er het ‘thuiskookboek’. Ooit eerder van gehoord? Wij ook niet. Eigenlijk zette het twee jaar geleden uitgekomen Ad Hoc At Home van de Californische veelsterrenchef Thomas Keller de trend in. Maar echt los ging het pas toen de koning van de chefsboeken, Ferran Adrià, een ‘thuiskookboek’ maakte dat deze week in Nederlandse vertaling uitkwam: Thuis Koken Met Ferran Adrià. Niet met over the top moleculaire hoogstandjes waar kookstervelingen alleen maar van kunnen dromen. Maar stap-voor-stap recepten van het simpele, maar voedzame personeelseten zoals dat dagelijks bij zijn onlangs gesloten labrestaurant El Bulli werd gekookt. En waar de grootste kookno-no nog uit wijs weet te worden. Volgde At Home With Heston. U weet wel: slakkenpap-Blumenthal.

En nu is het hek van de dam: Ron Blaauw komt met een thuiskookboek. 22 oktober verschijnt exclusief bij dagblad Trouw deel 1 van maar liefst vier seizoenskookboeken: Herfstgerechten. Geen tweesterrenhoogstandjes, maar spruitjessoep en witlof ham-kaas ‘2011’. Ook het net gepubliceerde Sauzen van Parkheuvel-chef Erik van Loo (**) past binnen de definitie.
Moet de Kookboek Van Het Jaar Competitie niet eens een nieuwe categorie instellen?

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer