Zestz
 
Bruine Bonenbende promoot peulvruchten
Categorieën: foodnieuws, media, people

‘We willen de peulvruchten weer op tafel krijgen,’ zegt voedselhistorica Lizet Kruyf. Samen met culinair journalist Onno Kleyn en voedingsdeskundige Yneke Vocking vormt ze de Bruine Bonenbende. De bonenbende bestaat al ruim een jaar, maar kreeg pas onlangs een ‘gezicht’ met een gelijknamige website.

Kruyf vervolgt haar betoog over de onderbelichte en -gewaardeerde peulvruchten: ‘Ze zijn lekker, gezond, duurzaam, betaalbaar, veelzijdig, en ze horen bij onze eetcultuur. Wil je minder vlees eten, dan is de peulvrucht trouwens een logische en natuurlijke vleesvervanger.’

Ook sperziebonen
Denk bij peulvruchten niet alleen aan bruine en andersoortige bonen. Ook erwten, sperziebonen en peultjes vallen onder deze groep. Geen idee hoe ze te bereiden? De website van de Bruine Bonenbende biedt recepten (zoals de simpele, smakelijke en voedzame tagliatelle met linzensaus) en wordt steeds bijgewerkt. Bovendien kan iedereen er zijn eigen favoriete recept op plaatsen.

Leesvoer tref je er ook aan: een handvol geschiedenis (‘Archeologisch materiaal uit verschillende wereldstreken bewijst dat de mens peulvruchten al van oudsher at en waarschijnlijk zelfs teelde’), gezondheidsaspecten en binnenkort ook moestuintips. ‘Als alles een meezit, starten we in 2012 ook met een bonen-demotuin,’ aldus Lizet Kruyf.

Bonenestafette
Zondag 2 oktober was in restaurant United Tastes of 1097 te Amsterdam de aftrap van de zogenaamde bonenestafette. Met bijna 100 enthousiastelingen. Bekende en minder bekende Nederlanders gaan twee tot drie dagen, drie keer per dag peulvruchten eten. En doen daar verslag van op twitter. Bendelid Onno Kleyn is 3 oktober van start gegaan en heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan de volgende bonenliefhebber. De bonenestafette duurt tot 11 november, de dag van de duurzaamheid.

[Foto: adactio]

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer