Zestz
 
24h-payday
Dé nieuwe restaurants van Amsterdam
Categorieën: dining around, foodnieuws

Crisis of niet, het heeft vele restaurateurs er nooit van weerhouden hun plannen – en dromen – werkelijkheid te laten worden. Ook deze (natte) zomer niet. Verschillende etablissementen (her)openden hun deuren in de hoofdstad.

[BESTE LEZER, WE WERKEN AAN EEN UPDATE VAN ONDERSTAAND BERICHT. NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT OP ONZE NIEUWSBRIEF EN LEES BINNENKORT OVER DE NIEUWSTE RESTAURANTS. KLIK HIER OM JE TE ABONNEREN]

Magneet
Amsterdam werkt als een magneet. Zo verruilde tweesterrenrestaurant Ron Blaauw dit voorjaar het pittoreske Ouderkerk voor Amsterdam-Zuid. Collega en chef-kok Moshik Roth van tweesterrenrestaurant ‘t Brouwerskolkje in Overveen kreeg ook de kriebels. Hij verhuist in 2012 naar Amsterdam en gaat daar verder onder de naam &Moshik.

De stad heeft ook een aantrekkingskracht op entrepreneurs die elders al hun sporen hebben verdiend. Zo opende restaurant Harbor na vestigingen in Den Haag en Rotterdam ook in Amsterdam Zeeburg. Harbor Lounge (foto), met groot terras aan het water, biedt een kaart met oosterse als westerse invloeden. Restaurant Max kennen we uit Den Haag. Ook deze horecauitspanning met Aziatisch-Mediterraanse keuken waagt de overstap en is nu te vinden in de Herenstraat.

Klassiekers
Buffet van Odette is verhuisd naar de Prinsengracht, naar een lichte en zonnige plek met terras. Verder bleef alles bij het oude. De zelfgemaakte soep, brood van Hartog, jam van Lanskroon, salades en andere ‘klassiekers’ staan er nog steeds op de kaart. Verder heeft het restaurant van Trouw deze zomer verbouwd. De ingang is verplaatst naar de straatkant van de Wibautstraat, maar de echte eyecatcher is de open keuken midden in het restaurant. Hier kookt de nieuwe chef met zijn team iedere avond gerechten met een mediterraans karakter.

Bicken op de Overtoom heeft een nieuwe, Russische eigenares, Irina Turovets. Zij gaf het restaurant een metamorfose én een nieuwe naam: Romanoff by Bicken (foto). Vanaf donderdag 29 september a.s. kunnen gasten terecht voor de nieuwe Franse kaart met Russische twist. En Amsterdam kent nog meer heropeningen. Gay bar en restaurant ARC in de Reguliersdwarsstraat 44 is herdoopt tot EVE (foto) en serveert in een vernieuwd interieur fingerfood en cocktails. En in Muziekgebouw aan ’t IJ heeft Star Ferry plaatsgemaakt voor een nieuw restaurant: Zouthaven. Met een nieuwe eigenaar, een nieuw interieur en een nieuw concept: op de kaart enkel en alleen duurzaam gevangen vis.

Ook noemen we hier nog Thijs, het nieuwe restaurant van het Dikker & Thijs Hotel in Amsterdam. In het gebouw waar ooit de legendarische delicatessenzaak Dicker & Thijs huisde, serveert men nu mediterraanse gerechten en zelf geïmporteerde wijnen uit Noord-Italië. En over Italië gesproken: al Bàcaro heeft zojuist zijn deuren aan de Vijzelstraat 97 geopend. In deze osteria italiana, met Venetiaanse wortels achtergrond, bakken ze de focaccia zelf. Lunchen kan van maandag tot en met zaterdag, dineren van woensdag tot en zaterdag.

Nieuwe chefrestaurants
Rick van der Meer heeft in de Pijp restaurant Volt geopend. De chef-kok en mede-eigenaar, die kookte in restaurants zoals Kaatje bij de Sluis (Blokzijl), Le Jardin Francais en Spring (beide in Amsterdam), werkt in Volt met biologische en seizoensproducten. Nog een kok die voor zich zelf begonnen is: Jasper Videlers. Zijn ervaringen, opgedaan bij La Rive (Amsterdam), Inter Scaldes (Kruiningen), Beluga (Maastricht) en Restaurant Chocolat (Breda), bundelt hij nu bij zijn Restaurant Jaspers (foto) aan de Ceintuurbaan.

In de oer-Hollandse Jordaan zijn de buitenlandse chefs Noah Tucker en Anthony Joseph restaurant Fraîche begonnen. Hun producten betrekken ze zoveel mogelijk van lokale boeren. En chef Richard van Oostenbrugge, die in 2010 restaurant Nevy verruilde voor Hotel de l’Europe, is deze zomer ‘live’ gegaan. Bij dit vijfsterrenhotel staat hij aan het hoofd van twee nieuwe eetgelegenheden: restaurant Bord’Eau en Hoofdstad Brasserie.

Tijdelijk geopend
Aan het IJ tegenover het NEMO verrees deze zomer Hannekes Boom, een duurzame creatieve hotspot met een terras (foto). Een tijdelijke hang out op de Kop Dijksgracht. Met als motto: ‘Hanneke neemt je mee, zonodig aan de hand, als je een creatief idee hebt; ze wil dolgraag samen met jou je droom naar werkelijkheid creëren!’

Lees ook: De nieuwste lichting Amsterdamse restaurants van voorjaar 2011

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer