Zestz
 
24h-payday
Talkin’ Foodlingo: Haute havermout
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Haute havermout.

Na jaren te zijn verdrongen door smoothies, fruit, yoghurt, eiergerechten à la eggs benedict en viennoiserieën, staat havermout weer pontificaal op de ontbijttafel. De wonderbaarlijke wederopstanding heeft vast te maken met de rustieke air van traditie die er hangt rond deze lang verguisde blend van water of melk met gewassen, gepelde, verhitte, geknipte en gestoomde haverkorrels. Maar is ook te danken aan ‘activisten voor gezondheid & geluk’ als Kyra de Vreeze van het recente boek Kyra’s Kitchen. Zij zweren bij dit vezelrijke superfood dat zij wisten te tranformeren van de in onze jeugd zo verguisde behangerslijmpap naar een culiontbijt vol noten, zaden, kiemen en fruit. Want eten is weliswaar een krachtig medicijn, het moet ook gewoon lekker zijn en ogen.

Van de ontbijttafel is het slechts een kleine sprong naar de dinertafel. Ook daar eist het van nature glutenvrije graan een plekje op. Nu niet gezoet, maar in een hartige variant. Wat we ongetwijfeld juist weer mede te danken hebben aan de nordic cui-scene, waar het bewuste graan onder meer een lokaal alternatief werd voor nonnordic ingrediënten als rijst of couscous.

En wie loopt er weer voorop in deze hartige havermout hype? Als dat nordicgroupie New York City niet is. In deze trendfoodbiotoop komt geen dinerkaart meer weg zonder ten minste één haute oats gerecht. Oats is havermout op z’n Engels, en het predikaat ‘haute’ wordt sinds jaar en dag geplaatst vóór elk armeluisingrediënt dat een couturemake-over krijgt. En samen klinkt het ongeveer zo: ‘oowt oowts’, een alliteratie waar Amerikanen van smullen. North End Grill in New Yorks Manhattan serveert een ris’oat’o met mierikswortel en een puree van boerenkool (oftewel ‘kale’ – ook al zo’n onmiskenbaar trendingrediënt). En Seersucker in Brooklyn combineert de mout met wilde paddenstoelen en olijfolie.

Maar ook Nederlandse koks hebben de hartige kant van havermout ontdekt, de vega(n)scene voorop. Haarlems vegetarisch restaurant Vlam in de Pan serveert bijvoorbeeld risotto van havervlokken met doperwten, mascarpone en bloemkoolballetjes. Wie zelf een poging wil wagen zijn jeugdtrauma om te buigen naar een h’oat’e foodbeleving, googelt op ‘haverpilaf’ en krijgt tientallen receptenhits. Om in NYC-stijl af te sluiten: Oat My God!

(foto: Deze hartige havermout uit Eet jezelf mooi, slank & gelukkig van Amber Albarda (uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 49107 543) is een soort tussenpaus, want nog wel bedoeld voor de ontbijttafel; © Daan Verschuur, www.daanverschuur.nl)

© Zestz / Marjan Ippel 2013

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer