Zestz
 
Talkin’ foodlingo: margaritaijs
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: margaritaijs.

Ineens was het er. Alsof het er nooit niet was geweest: margaritaijs. En nee, dat is geen pizzaijs. Dan zou het Margheritaijs heten en tomaten, mozzarella di buffala en verse basilicum bevatten (ook lekker!). Margaritaijs dook nog geen twee weken geleden voor het eerst op tijdens de laatste editie van de underground boerenmarkt. Daar werd het voor het oog van de bezoekers terplekke versgedraaide ijs een instant succes.

Sindsdien is de mensheid verdeeld in zij die het ijs hebben geproefd en zij die dat (nog) niet hebben. Binnen een paar dagen was er een twitteraccount, een eigen website, de eerste cateropdracht en hardnekkig getweet over een pop-up margaritaijssalon in Amsterdam. En dat voor een ijsje dat tequila, triple sec en limoen bevat – bepaald geen doorsnee-kinderijsjessmaak. De online als Eetschrijver bekendstaande Gerrit Jan Groothedde ontwikkelde margaritaijs dan ook strikt voor volwassenen. Al jaren zien we in ijs een verschuiving van blije kinder- naar volwassen gourmetsmaken. Met chilipepers, haring, olijfolie, sigaar, rijst, fleur de sel, gerookte tomaat, bacon, thee en/of verse kruiden, bloemen en groenten. En ja, de meest volwassen smaak is natuurlijk die met alcohol. Hét ijs du saison is deze zomer dan ook alcoholhoudend. Oftewel: cocktailijs.

Werd de ijsalcoholisering ooit voorzichtig ingezet met bierijs, nu gaat de Amsterdamse chocolade- en ijsvorst Kees Raat in zijn deze week verschenen ‘coole’ boek IJstijd helemaal los met onder andere mojito-, bloody Mary- en (new) Metropolitan cocktailijs. En komt Eetschrijver dus met zijn margaritaijs – een bevroren margaritacocktail. Nog een variant op cocktailijs is te vinden in Londen, waar een cocktailbar genaamd Salad Bar alcoholische salades in ijskoude cocktailvorm serveert. Van de Waldorf tot de Caesar cocktail.


Eetschrijver haakt trouwens moeiteloos op nog een andere trend in – die van eetbare ijsverpakkingen. In Sicilië is het traditie om bolletjes ijs in een broodje te serveren. De zogenaamde gelato brioche. Op dit ‘brioche’ gedoopte kadetje zijn wereldwijd allerlei varianten bedacht, van macarons tot éclairs of peanutbutter cookies. In het geval van margaritaijs gaat het om Schots shortbread met daarop meegebakken het zeezout dat bij een margarita normaal de rand van het cocktailglas zou bedekken.


Maar, kinderen niet getreurd. Of eigenlijk wel! Heb je verdriet, bewaar je tranen in de daarvoor bedoelde tranenvanger, breng ze naar de even geniale als bewogen Utrechtse ijsmeester Roberto Coletti, en aan het eind van de zomer maakt hij er tranenijs van. Verdriet wordt blijdschap. En dat gegarandeerd zonder alcohol.

(foto: margaritaijs met zeezoutshortbread; kookblog RozeMarijn)

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer