Zestz
 
Culinair nieuws
in 22 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: horeca serveert relatief meer nagerechten, ‘Ladiesnight’ mag niet, overleeft de gay bar?, cafeïnekuur tegen rimpels zorgt voor wachtlijst, Nijmeegse gemeenteraad wil gentechvrije voedsel en een trend in België: champagnecapsules verzamelen.

-> Horeca serveert relatief meer nagerechten
Het aantal nagerechten dat de horeca serveert is procentueel toegenomen. Het aantal hoofdgerechten nam af. In totaal serveert de Nederlandse horeca ruim 130 miljoen nagerechten per jaar. (Horeca Entree) [Foto: Skånska Matupplevelser]

-> ‘Ladiesnight’ mag niet
Café Old Dutch in Valkenswaard maakt verboden onderscheid op grond van geslacht bij de zogenoemde ‘vrouwvriendelijke vrijdagen’ die het café wekelijks organiseert. Dat oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling recent na een klacht van een onbekend persoon. (De Telegraaf)

-> Overleeft de gaybar?
Slate-redacteur June Thomas onderzocht in een zesdelige serie artikelen de huidige betekenis van de gaybars in de Verenigde Staten. En of ze zullen overleven. (Slate)

-> Cafeïnekuur tegen rimpels zorgt voor wachtlijst
Vrouwen in de Verenigde Staten en in Engeland zijn in de ban van een nieuw beautyproduct. Ze zweren momenteel bij een oogserum op cafeïnebasis. (NU.nl)

-> Nijmeegse gemeenteraad wil gentechvrije voedsel
Nijmegen moet zichzelf tot gentechvrije stad uitroepen, aldus de gemeenteraad van de Waalstad vandaag. Een meerderheid van de raad steunt een burgeriniatief tegen genetisch gemodificeerd voedsel. (Trouw)

-> Trend in België: champagnecapsules verzamelen
In België neemt de belangstelling voor champagnecapsules steeds verder toe. Het land kent inmiddels een vijftigtal clubs met capsuleverzamelaars. (By The Grape)

-> Leveranciers stoppen in 2012 met leveren Sterwijnenthuis.nl
Enkele wijnleveranciers hebben de samenwerking met Sterwijnenthuis.nl per 2012 opgezegd. (Misset Horeca)

-> ‘Light drink heeft bijwerkingen’
Light drinks (gezoet met bijvoorbeeld aspartaam) bevatten dan wel minder calorieën maar hebben ook bijwerkingen. Dat stellen twee nieuwe Amerikaans studies. (EVMI)

-> Student op kamers wordt dik
Volgens onderzoek van het UMC Groningen vliegen de kilo’s er aan wanneer studenten het ouderlijk nest verlaten. Er wordt namelijk ongezonder en onregelmatiger gegeten. (blog.youngworks.nl)

-> ‘Wijnflessen zijn te zwaar en daardoor milieuvervuilend’
Jaarlijks brengen we ongeveer 485 miljoen flessen naar de glasbak. Eén ons glas minder per fles scheelt een slordige 48 miljoen kilo in de glasbak. Deze hoeft dan ineens een stuk minder vaak geleegd te worden. (de Volkskrant)

-> C1000 lanceert barbecue-kanaal
Dit kanaal bestaat uit ruim vijftig Youtube-filmpjes waarin Harm Jan Bloem, barbecuespecialist en bekend van televisie, tips voor het barbecueën geeft. (Vleesmagazine)

-> Nu ook webshop met restaurantwijnen middensegment
De top van de restaurantwereld is in rep en roer door Sterwijnenthuis. Een website die namen van toprestaurants gebruikt om wijn die zij op de kaart hebben staan, aan te prijzen. Er zijn meer van dit soort initiatieven. In augustus gaat Mysuperwine.com van start, een site die zich richt op wijnen van het middensegment restaurants. (Misset Horeca)

-> Nespresso wint slag in strijd espressocapsules
Het gerechtshof in Zürich heeft besloten dat supermarktketen Denner de koffiecapsules niet mag verkopen. Denner is een dochteronderneming van het Zwitserse Digros. Nestlé heeft in verschillende landen rechtszaken lopen tegen fabrikanten die Nespresso-geschikte capsules produceren. In Nederland en Frankrijk lopen procedures tegen Sara Lee, moederbedrijf van Douwe Egberts. (VMT)

-> Nieuwe winkelformule ‘t Verswarenhuys in november open
De vernieuwde foodwarenhuisformule ‘t Verswarenhuys is een voor Nederland nieuw concept dat het gat vult tussen supermarkt en speciaalzaak. (FoodHolland)


-> Asbak keert weer terug in de kroeg
In 4 op de 10 kroegen en discotheken wordt weer gewoon gerookt. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). (Gezondheid.blog.nl) [Foto: b.frahm]

-> Harvard University begint in najaar weer serie Science & Cooking-colleges
Alle grote namen, zoals Harold McGee, Nathan Myhrvold, Grant Achatz en Ferran Adrià zijn van de partij. (Eater)

-> Minister: eet geen rucolakiemen
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Dat heeft het ministerie 26 juli jl. laten weten. Ook horecabedrijven wordt ontraden deze groenten te gebruiken. In Frankrijk zijn mensen besmet geraakt met Ehec na het eten van deze groente. In Zweden is het eerste geval van een EHEC-besmetting gemeld waarbij de patiënt niet in Duitsland is geweest. Het Egyptische ministerie van Landbouw heeft echter ontkend dat fenegriekzaad uit Egypte verantwoordelijk is voor de besmetting met de EHEC-bacterie waaraan vijftig mensen gestorven zijn, onder wie 48 in Duitsland. (NRC, NRC en Vilt)

-> Kamerleden moeten het voortaan doen met kraanwater
Een zwarte dag vandaag voor de liefhebbers op het Binnenhof van spannende bronwatertjes, al of niet met bubbels, uit diverse landen. Politici, ambtenaren en ander ondersteunend personeel, journalisten: ze moeten het voortaan in de parlementsgebouwen met kraanwater doen. (Het Parool)


-> Net5 gaat koken met kinderen
Het Australische kookprogramma Junior MasterChef, een afvalrace voor kinderen met kooktalent, krijgt vanaf 4 juli een plek op Net5. (Mediacourant)

-> Bezit van drank voor kinderen onder 16 voortaan strafbaar
Kinderen jonger dan zestien jaar zijn voortaan strafbaar als zij betrapt worden op het in bezit hebben van drank. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak vanmiddag zijn steun uit voor dit kabinetsplan. (NRC)

-> Oggu introduceert binnenkort ook biologische iced teas
Naast drie biologische frisdranken komt Oggu binnenkort ook met biologische iced teas. (bio journaal)

-> Amsterdamse jeugd drinkt minder
Het aantal jongeren in de regio Amsterdam dat onder de 16 jaar begint met het drinken van alcohol is in het schooljaar 2009-2010 afgenomen in vergelijking met het schooljaar 2005-2006. (De Telegraaf)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer