Zestz
 
Franse topkok Alain Ducasse presenteert zijn favoriete restaurants in Parijs
Categorieën: foodnieuws, media, people

Net terug van een bliksembezoek aan Parijs. In krap twee dagen tentoonstellingen bezoeken, slenteren door nauwe straatjes en over ruime boulevards, boekhandels afstruinen en natuurlijk: manger, ofwel eten. Brasserie Flo was fijn maar tjonge, wat had de ober steeds een haast om onze borden weg te halen. Een sympathieker adres was Le Rubis in een van de zijstraten van de chique Rue Saint-Honoré. Beneden een eenvoudige (wijn)bar, waar je ook kunt eten, boven een ruimte, tres petite, waar een echtpaar (?) de scepter zwaait. Of we in de net zo kleine keuken, waar de afgelopen 50 jaar niets veranderd was, de varkenspoten wilden zien? Of de choux farcis? En waar de gastvrouw trots met haar aardbeientaart kwam aanzetten. Zo’n adres dus. De smaak van het platteland midden in de (licht)stad was delicieus.

Restaurants, slagers en bakkers
Deze twee eetgelegenheden zijn niet terug te vinden in de boekenaankoop van deze reis: J’aime Paris. Mon Paris du goût en 200 adresses van Alain Ducasse (1956). De Franse kok die een internationaal restaurantimperium heeft opgebouwd en met zijn etablissementen vele Michelinsterren binnenhaalt. Al vinden we er wel Café Constant in terug, waar we vorig jaar van onder de indruk waren. Verder veel bekende en (nog) onbekende Parijse restaurants in J’aime Paris. Klassiekers als Le Relais Louis XIII (3 sterren) tot Café de Flore, en van Chartier tot Costes – en natuurlijk het zeer populaire Le Châteaubriand. Plus enkele van Ducasses eigen restaurants. Maar ook heeft hij oog voor een paar representanten van de nieuwe generatie restaurants, zoals Le Verre volé en Frenchie. Het boekwerk van 596 pagina’s bevat ook enkele van Ducasses favoriete winkels, zoals slagers, bakker en kruideniers.

Visuele toer
Hoewel het kloeke boek alleen in het Frans leverbaar is, is het prima geschikt voor hen die de taal niet machtig zijn. Het is vooral een visuele toer langs de vele culinaire tempels. De fraaie fotografie is aangevuld met korte verhaaltjes van Ducasse. Het (foto)boek gaat vergezeld van een klein, handzaam boekje (carnet), met alle restaurants en winkels en hun adressen; plus registers op naam, naar arrondissement en naar soort winkel. Het gidsje neem je gemmakelijk mee je in de reistas.

Met J’aime Paris presenteert Ducasse de lichtstad op haar best. Het (nostalgische) Parijs ook dat we als buitenstaanders graag willen zien. Ducasse levert het ons op een zilveren dienblad aan.

J’aime Paris : Mon Paris du goût en 200 adresses. Alain Ducasse, ca 35 euro, is te bestellen via de Nederlandse boekhandel of rechtstreeks verkrijgbaar bij Amazon.fr.

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer