Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: lupinevarken
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: lupinevarken.

Deze week waren we te gast in de onverminderd sterwaardige strandtent Elzenduin Beach van Marco Westmaas. De chef die altijd wel goed is voor een nieuwigheid. Was het laatst nog zwarte kip (nee, niet de gele advocaat die oma vroeger weglepelde…), nu was het een varken dat in plaats van zich vol te vreten aan soja, zich tegoed had gedaan aan lupine. Even terzijde, maar toch, wat is er eigenlijk gebeurd met de good old aardappelschillen waar varkens ooit op leefden in de tijd dat oma nog Zwarte Kip advocaat dronk?

Lupine is een plant met lieve paarse bloemetjes die in ons eigen land bloeit en groeit, en die de Haagse vegetarische slager graag slacht voor zijn lupineburgers. Aan de jaarlijks zo’n 10 miljoen ton uit (Zuid-)Amerika geïmporteerde genetisch gemodificeerde soja die varkens tot nu toe veelal opschrokken, kleven zoals bekend nogal wat nadelen. Waaronder kaalslag in de productielanden en een mest- en mineraaloverschot in ons eigen land. Vandaar dat de Nederlandse akkerbouw en de varkenssector nu samen met chef Marco Westmaas werken aan een regionale gesloten kringloop. En dat gebeurt met de lupinevariant Lupinus Mutabilis, net als soja een vlinderachtige die bonen voortbrengt die zowel eiwit als olie bevatten.

De gesloten kringloop bestaat hieruit: het varken eet voortaan Boerenbrok met lupine van Nederlandse akkers, en de akkerbouwer krijgt zijn eigen mineralen in de vorm van varkensmest terug. Zo hoeft hij geen uit aardgas gemaakte kunstmest meer op zijn land te werpen, bij welks productieproces veel CO2 vrijkomt, en eet het varken voortaan strikt regionaal. Met tot gevolg een substantiële vermindering van de jaarlijkse CO2-emissie, maatje XXS foodprint voor het varken en een slinkende stinkende mesthoop. En als bonus een zeer smakelijk stukje varken op het bord. Vooral gecombineerd met, zoals bij Marco Westmaas, aubergine, bospeen en lenteui.

(Beeld: Lupinevarken met aubergine, bospeen en lenteui van Marco Westmaas; Foto: Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer