Zestz
 
De menukaart van 2020
Categorieën: doen!, foodnieuws, trendalert

Nieuwsgierig naar wat er in 2020 op het menu staat? Komend weekend, 24 en 25 september, licht het Foodlab op het Schouwburgplein in Rotterdam een tipje van de sluier. Het Foodlab is onderdeel van het Rotterdamse Schouwburgprogramma Imagine 2020, een festival waarin kunstenaars hun visie op klimaatverandering geven.
Het culinaire programmaonderdeel is in handen van de organisatie Rotterdamse Oogst. ‘Het thema is niet onze corebusiness,’ zegt medeorganisator Nicole Hoven tegen Zestz. ‘Met Rotterdamse Oogst richten we ons op de lokale keuken. Het project Foodlab was verfrissend: het gaat over verschillende oplossingsrichtingen om iedereen in de toekomst goed en gezond te laten eten. We geven geen antwoord op complexe vragen die het thema eten in 2020 met zich meebrengt, wel laten we letterlijk proeven hoe het anders kan.’

Het ongewenste dier
Zo presenteert kunstenaar Rob Hagenouw zijn ‘Keuken van het ongewenst dier’. Met ragout en kroketten van wilde ganzen. Verder zetten kunstenaars Nele Vos en Tanja Koning met hun project City Salad in het wild geplukte eetbare planten voor het grote publiek op de kaart.

Ook is er aandacht voor de stadslandbouwkeuken. Kom Soep biedt soep gemaakt van powergroenten (ofwel vergeten groenten) en ‘ouderwetse’ peulvruchten. En onder het mom van ‘verse taartjes, warme billen’ serveert Public Pie hartige taartjes bereid met lokale groentes. Wie het koud heeft, kan plaatsnemen op de ovens waarin Public Pie de hartige taartjes bakt.

De Nieuwe Eiwitten
De vlees- noch viskeuken mag in de toekomstvisie op 2020 natuurlijk niet ontbreken. En dus zet de Bugs Academie eiwitrijke insekten op het menu en komt Veggie in Pumps met een non*fish*a*li*cious snackbar. Met hapjes die qua smaak doen denken aan vis, maar gemaakt zijn van zeewier.

Tot slot de technokeuken. Achter ‘Like Hunters’ gaat de appetitheek schuil. Miranda Hendriks verandert B-keuze-ingrediënten en voedsel dat over de datum is in voedselsupplementen. Ook maakte ze pilvormig gestanste hartige ‘soldaatjes’ van oud brood.

Debat en buffet
Foodlab is van 15.00-18.00 uur op het Schouwburgplein in Rotterdam gratis te bezoeken. De kramen staan opgesteld langs de zogenaamde Tafel van de Idee, waarop dinerborden staan met prikkelende stellingen. Denk aan stellingen zoals: ‘Wordt vlees het kaviaar van 2020?’ en ‘Heeft elke keuken in 2020 een voedselprinter?’ Van 18.30 tot 19.30 uur vindt in de Schouwburg een fooddebat plaats. Aansluitend volgt een buffet met het beste van al het eten op het plein. Reserveren voor debat en buffet kan via de Schouwburg.

[beeld: Rob Hagenouw]

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer