Zestz
 
Talkin’ Foodlingo:
latkes/latkas
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: latkes/latkas.

In het Hebreeuws: levivot. Koosjere in hete olie gebakken koekjes van geraspte aardappel, bloem en ei, die met kleine onderlinge variaties in heel Oost- en Midden-Europa op tafel verschijnen. Ook de Zwitserse rösti en de Duitse Reibekuchen zijn eraan verwant. In de asjkenazische keuken (van West-, Oost- en Midden-Europese joden) worden ze van oorsprong gegeten tijdens het achtdaagse chanoeka-feest.
Chanoeka wordt ook wel het feest van de lichtjes genoemd. Een benaming die talloze openbare scholen tegenwoordig met evenveel gemak plakken op het kerstfeest, dat een heel andere oorsprong en uitleg kent, maar dit jaar toevallig wel zo’n beetje op dezelfde dagen valt. Chanoeka loopt namelijk van 21 t/m 28 december, en kerst valt zoals elk jaar weer op 25 december.

Latkes (of latkas) worden in olie bereid en vooral met chanoeka gegeten als herinnering aan ‘het wonder van de olie’ tijdens de opstand van de joden tegen de Grieken. Maar in bijvoorbeeld New York zijn latkes met appelmoes of mieriksworteldip ook buiten chanoeka-tijd trending topic. Er zijn daar zelfs latkerestaurants. Bij ons zijn de knapperige aardappelkoekjes helaas nooit tot het basisvoedsel gaan horen. Wie ze wil proeven, reist best naar Antwerpen af.

(foto: latke bij koosjer restaurant Hoffy’s, Antwerpen; foto: Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer