Zestz
 
2011 telde veel nieuwe foodmagazines

Economische crisis of niet, het weerhield uitgevers er dit jaar niet van nieuwe culinaire tijdschriften te beginnen. We kunnen maar één ding concluderen: koken, eten en alles wat ermee samenhangt is hotter dan hot. Een overzicht.

Boordevol artikelen
De opvallendste nieuwe uitgave dit jaar is het hier al besproken Sabor, een tijdschrift voor bon vivants dat lange artikelen over ‘wetenschap, inspiratie en genieten’ niet schuwt. Ook boordevol artikelen staat het eerste nummer van Vega. Het blad noemt zich ‘de eerste echte glossy in Nederland gemaakt voor vegetariërs en flexitariërs’. Maar hardcore vegetariërs herinneren zich het blad Sla, dat in 1996 voor het eerst verscheen – en na een paar jaar alweer kopje onder ging. Was Sla ‘service gericht’, met nieuwtjes en heel veel recepten, Vega bevat er slechts een handvol van. Het nieuwe blad, gericht op vrouwen, is vooral om te lezen. Opvallend afwezig in Vega: het belerende vingertje.

Jamie & Light
Delicious, Foodies, Elle Eten en alle gratis foodbladen van de supermarktketens kregen er in mei een concurrent bij: Jamie, de spreekbuis van de Britse tv-kok Jamie Oliver. Het blad verscheen 2,5 jaar geleden in Groot-Brittannië en is inmiddels in een vele talen verkrijgbaar. Al die tijd moest Nederland het met de Britse editie doen, nu ligt er een eigen uitgave. Ook weer met veel recepten en nieuwtjes.

Aan de steeds toenemende tijdschriftenstapel voegde zich in november het nieuwe blad Light koken. ‘Er zijn talloze boeken over diëten en gezond eten, maar het tijdschriftenschap was op dat gebied behoorlijk leeg,’ vertelt hoofdredacteur a.i. Myrthe van Deemen aan Zestz. Het blad verschijnt bij F&L Publishing, de uitgever van onder andere Foodies, en staat vol met recepten en nieuwtjes. Light koken is ook als iPadversie verkrijgbaar.

Twee keer Aan tafel
Onder de noemer Aan tafel verschenen er onlangs twee tijdschriften. Zo bundelde receptensite Smulweb zijn populairste recepten tot een magazine, met een oplage van 25.000 exemplaren. ‘Het zal als jaaruitgave verschijnen, zegt Meta van den Boom van Smulweb. ‘Maar zo mogelijk vaker. Eerst maar even afwachten hoe het blad het gaat doen.’ Naast recepten en interviews met Smulwebleden is ook de ‘Smulweb restaurantsgids, die in 2010 nog als aparte uitgave verscheen, in Aan tafel opgenomen.

Uitgeverij Kosmos presenteerde tegelijkertijd een kookboekenmagazine onder dezelfde naam. Het blad, in een oplage van 30.000 exemplaren, proeft de nieuwste kookboeken van het seizoen voor. Verder bevat het blad achtergrondverhalen, reportages en interviews met koks en bekende Nederlanders. Het tweede nummer van Aan tafel, dat gratis verkrijgbaar is in de boekwinkel, verschijnt voorjaar 2012.

Reizen & culinair
Over eten en reizen bericht Vacaza, uitgegeven door de gelijknamige organisatie die creatieve en culinaire reizen organiseert. ‘Het blad moet lezers uitnodigen op onze website een “nieuwe” wereld van kleinschalig georganiseerde creatieve en culinaire activiteiten te gaan ontdekken,’ vertelt Marcel Kras van Vacaza. De site biedt meer dan 1100 culinaire en creatieve diensten, waaronder ook kookworkshops. Kras: ‘Het blad bevat vooral bijdragen van inzenders, ofwel high end advertorials, die de omgeving beschrijven waar zij zich gevestigd hebben in combinatie met hun motivatie om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In de eerste editie hebben we wat voor de hand liggende gebieden gekozen. We gaan toewerken naar “onbekend maakt onbemind” locaties, de echte verrassingen.’ Het blad is als iPadversie verkrijgbaar en op aanvraag op papier.

En in 2012?
Vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt dat er in 2012 nieuwe foodmagazines op stapel staan. Wel kunnen we melden dat Delicious in mei 2012 een extra editie uitbrengt met als thema ‘puur’. ‘Met de nadruk op gezond en lekker eten, uiteraard op een delicious. manier,’ licht Delicious-hoofdredacteur Makkie Mulder toe. ‘Food is en blijft de hero, ook in dit nummer. Het gaat niet om diëten of light. Maar eten op een bewuste manier waar je een goed gevoel van krijgt.’

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer