Zestz
 
Het laatste culinaire nieuws van 2011
in 22 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: kok van Nelson Mandela brengt kookboek uit, meest chique sandwich van Parijs, deze kerst troosten oma’s recepten ons, Russische keuken slaat nieuwe weg in, waarom topchefs brullen en met servies (mogen) gooien, bier ook in het mediterrane dieet en de nieuwste apps.

-> Kok van Nelson Mandela brengt kookboek uit
Ukutya Kwasekhaya (home cooking) – Tastes from Nelson Mandela’s Kitchen bevat 62 recepten, aangevuld met anekdotes over de familie Mandela. (IOL News)

-> Meest chique sandwich van Parijs
Zuurdesembrood besmeerd met boter en belegd met geschaafde truffel. Als broodje to go voor 65 euro verkrijgbaar bij het luxe Parijse warenhuis Le Bon Marché. (Le Figaro)

-> Russische keuken slaat nieuwe weg in
New wave restaurateurs veranderen oude sovjetsmaken. (FT)

-> Deze kerst troosten oma’s recepten ons
In tijden van crisis zoeken we troost in gerechten uit de ‘goede oude tijd’, zo blijkt uit het doctoraal onderzoek van de Belgische historica Anneke Geyzen. (De Morgen)

-> Waarom topchefs brullen en met servies (mogen) gooien
Schreeuwen, met borden gooien of elkaars gerechten vernielen: wie in een keuken werkt, kan maar beter een olifantenhuid hebben. Dat blijkt uit een onderzoek bij 660 (aspirant) chefs. ‘Omdat dat de beste manier is om het vak te leren, vinden velen. Maar vooral omdat ze denken dat het zo hóórt’, zegt onderzoekster Wendy Bloisi. (De Standaard)


-> Bier ook in het mediterrane dieet
In de nieuwe piramide van het mediterrane dieet vormen plantaardige producten de basis en de grootste bron van energie. Bier valt daar nu ook onder. (Nederlandse brouwers)

-> De nieuwste apps
* Crowdsourced gids benoemt Spaanse bars die inferieure drankjes schenken. (Springwise)
* De nieuwe Nederlandse start-up TafelReserveren zorgt ervoor dat iPhone-eigenaren vanaf hun mobiel een tafel kunnen reserveren in een restaurant.( iPhoneclub)
* Domino’s Pizza heeft een app laten maken waarmee je zelf op het scherm je pizza samenstelt om deze vervolgens in het echt te bestellen. (DutchCowboys)

-> Behoorlijke opbrengst voor in Nederland geteelde soja
De Nederlandse toeleverancier Agrifirm gaat in 2012 door met het uittesten van sojateelt in Noord-West Europa. De opbrengsten zijn echter zodanig dat soja commercieel gezien nog niet concurreren met graan. (Vilt)

-> Cocktails rocken
Gingen we met de tv-serie Mad Men terug naar vintage cocktails, nu slaan de makers ervan een nieuwe weg in. (GQ)


-> ‘Jamie Oliver’s Meals in Minutes’ ongezond kookboek
Althans, dat beweert de Amerikaanse Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). Volgens hun deskundigen gebruikt Jamie in het kookboek Jamie Oliver’s Meals in Minutes zoveel room, boter, kokosmelk en rood vlees dat het eten van deze maaltijden een groter gevaar voor de gezondheid oplevert dan fastfood. Naast Jamie’s boek betitelde PCRM nog vier titels als de ‘ongezondste kookboeken van 2011′. (Televizier en Eater)

-> Ikea weerlegt kritiek op prijsniveaus in Belgische restaurants
Meubelketen Ikea, die recent door de horecafederaties en de Belgische Boerenbond voor de rechter is gedaagd vanwege de stuntprijzen voor maaltijden die de keten hanteert, nodigt de federaties uit om deel te nemen aan een onafhankelijk onderzoek door een gerechtelijk expert. Ikea wil transparant zijn en op korte termijn duidelijkheid verschaffen over het gevoerde prijsbeleid in restaurants. (AgriHolland)

-> Snoepen in de bus
Na de lancering van het gemaksconcept Breaxx op busstations eerder dit jaar, komt vervoersmaatschappij Connexxion nu met een vendingmachine in bussen voor allerhande tussendoortjes. (Out*Of*Home)

-> Nana Serif: het lettertype van bananenschillen
Voor Chiquita maakte typedesigner Yomar Augusto in opdracht voor
Nederlands reclamebureau Lemz een alfabet gebaseerd op bananenschillen. (Bright)


-> Wynand Vogel stopt als hoofdinspecteur Lekker
Wynand Vogel was elf jaar hoofdinspecteur van restaurantgids Lekker. Per 1 januari legt hij die die functie neer. Een opvolger voor Vogel is nog niet gevonden. Vogel zegt zijn besluit al genomen te hebben voor Lekker 2012 verscheen. (Misset Horeca)

-> ‘Net als nederwiet worden veel wijnen steeds minder “soft”‘
Door de opwarming van de aarde schiet de alcoholgrafiek van wijnen tegenwoordig omhoog. Meer zon zorgt namelijk voor meer suiker in de druiven, en die suiker wordt tijdens het gistingsproces omgezet in alcohol. Ooit was het bijna standaard dat een fles wijn zo’n 12,5 procent alcohol bevatte, maar die tijd is voorbij. (Trouw)

-> Zoutreductiebeleid VWS faalt
De zoutinname onder consumenten is licht gestegen, terwijl het ministerie van Volksgezondheid (VWS) al 5 jaar geleden aankondigde stappen tegen overmatige zoutinname te ondernemen. (Consumentenbond)

-> Foie gras: wetenschappelijk getest, maar nog steeds niet diervriendelijk
Franse onderzoekers hebben nu ontdekt dat korter voeren van eenden en ganzen juist leidt tot betere kwaliteit lever. (Sync)


-> Vapiano begin 2012 op Rembrandtplein
Begin 2012 opent Vapiano Pasta Pizza Bar, de internationale keten van Mediteraanse restaurants, haar deuren in The Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam. (Out*Of*Home)

-> ‘Oliebol beter dan ooit’
De oliebol is nog nooit zo goed geweest als dit jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse AD Oliebollentest. De Rotterdamse kraamhouder Richard Visser is voor achtste keer oliebollenkoning. (AD en AD)

-> Nieuwe tax op eten en drinken
In het Verenigd Koninkrijk zal alcohol mogelijk duurder worden. De Britse premier wil met een minimumprijs het zogenaamde ‘binge drinking’ tegengaan. Het Franse constitutionele hof heeft al de daad bij het woord gevoegd: onlangs is een nieuwe belasting op suikerhoudende frisdrank goedgekeurd. Dit moet overgewicht tegengaan en de schatkist spekken. (Het Parool en Z24)

-> McDonald’s presenteert haar boeren
Omdat steeds meer consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt, begint McDonald’s in 2012 een campagne om haar leveranciers in het zonnetje te zetten. (PSFK)

-> Fastfood tast hersenen aan
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology. (De Volkskrant)

© Zestz / redactie 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer