Zestz
 
24 Nederlandse titels winnen Gourmand World Cookbook Award
Categorieën: foodnieuws, kookboeken

22 Nederlandse kookboeken, een onderzoeksverslag en één culinair tijdschrift hebben een Gourmand World Cookbook Award gekregen. Dat is evenveel als in 2010. Nederland doet het goed, zegt Edouard Cointreau, die in 1995 met de Gourmand World Cookbook Awards begon.

Dit jaar heeft de organisatie gekapt in het woud aan categorieën (53 in 2010, 39 in 2011). Zo is bijvoorbeeld ‘Entertaining’ gesneuveld. Voorlopig althans, want het gaat vooralsnog om een experiment. ‘Het wordt zo moeilijker om te winnen,’ aldus Cointreau. ‘Nederland heeft het met 24 awards dus goed gedaan.’ Geen Nederlandse winnaar was er overigens in de nieuwe categorie ‘App’s’.

Meer inzendingen
‘Nederlandse uitgevers hebben dit jaar meer boeken ingezonden dan vorig jaar. Vooral de hoeveelheid inzendingen van uitgevers uit Latijns-Amerika en Azië was dit jaar ongelooflijk, aldus Cointreau. ‘De toegenomen kwaliteit van deze boeken is te danken aan de economische expansie in deze werelddelen. Maar de winnaar is China, waarin de laatste drie jaar het grootste aantal kookboeken ter wereld is uitgebracht. En de aantallen zullen alleen maar toenemen. De Chinese regering heeft namelijk aangekondigd in 2012 met voorrang te willen investeren in cultuur, waaronder ook boeken en media vallen. ‘

Trends in kookboeken wereldwijd
In alle deelnemende landen overal ter wereld verschijnen steeds meer kookboeken, zegt Cointreau. Maar de bulk van de boeken zit in het lagere prijssegment. De kookboekensector doet het volgens Cointreau goed, al zijn consumenten in Europa en Noord-Amerika erg prijsbewust.

Als trend in de kookboeken wereldwijd ziet Cointreau vooral een vraag naar uitgaven met snelle, makkelijke recepten. Ook signaleert hij dat de vegetarische keuken nu wereldwijd geaccepteerd is en dat foto’s in kookboeken in toenemende mate belangrijker worden dan tekst. Nog een trend: bierboeken, dankzij het toenemend aantal lokale bierspecialiteiten en het thuis bier brouwen. En bij nieuwe wijnconsumenten zijn wijnboeken in trek.

Het blijft spannend
Terug naar de awards. Alle boeken die een award hebben gewonnen, zijn ook genomineerd voor de Gourmand Best In The World Competition. In iedere categorie strijden nu de beste kookboeken van ieder land tegen elkaar. Het blijft dus nog spannend. Op 6 maart 2011, één dag voordat de Paris Cookbook Fair start, wordt in iedere categorie het beste kookboek ter wereld bekendgemaakt. ‘Het kleinere aantal categorieën en daarmee winnaars zal er ook voor zorgen dat de awarduitreiking meer snelheid krijgt,’ zegt Edouard Cointreau.


Nederlandse winnaars

Speciale award van de internationale jury: De Banketbakker (De Kookboekhandel)

Beste kookboek van het jaar: Kookkaravaan (Zilverster Media)

Beste chefskookboek: Briny Clay (around ‘De Kromme Watergang’) (Vinke Holding)

Beste professionals kookboek: Sterrenchefs (Unieboek Het Spectrum)

Beste tv-kookboek: Masterchef. Het kookboek (Karakter)

Beste debuut: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig (Unieboek Het Spectrum)

Beste magazine: Bouillon (Uitgeverij Bouillon)

Beste fotografie: Home Made Winter (Fontaine)

Beste illustraties: Maak van de noot een deugd. 
Koken met kruidnoten (Loopvis)

Beste ontwerp: Vis & Vega (Snor)

Beste buitenlandse kookboek: Italiaans Vegetarisch (Karakter)

Beste boek over Franse keuken: Recettes pour Bien Vivre (Terra Lannoo)

Beste boek over Italiaanse keuken: Pizza and Pizza Chefs in Japan
. A case of culinary globalization (Brill Asian Studies)

Beste boek over Mediterrane keuken: Kweepeer, mispel en vijg (Fontaine)

Beste boek over Aziatische keuken: Boekoe Bangsa
 (Terra)

Beste gezondheidskookboek: Gezond slank met Dr. Frank. 
Deel 2 (Carrera)

Beste kinder- en familiekookboek: Koken voor kleine sterren (Fontaine)

Beste boek in categorie ‘foodwriting’: De magie achter de Michelinster (Maarten Muntinga)

Beste culinaire reiskookboek: Neêrlands roem, koken als Greetje (Fontaine)

Beste kookboek met makkkelijke recepten: Koken met Sylvia Witteman (Arbeiderspers)

Beste ‘single’ debuut: IJstijd (Carrera)

Beste nagerechtenkookboek: Rudolph’s Cupcakes (Karakter)

Beste viskookboek: Het Nederlands Viskookboek (Carrera)

Beste vegetarische kookboek: Puur plantaardig (Karakter)

Gourmand World Cookbook: www.cookbookfair.com

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer