Zestz
 
NON*FISH*A*LI*CIOUS: kookboek met visvervangende gerechten
Categorieën: foodnieuws, kookboeken, people

Wetenschappers stellen dat als we de visserij wereldwijd niet onmiddellijk grondig hervormen, er tegen 2050 geen eetbare vis meer in de oceanen zwemt. ‘Onze vork is ons sterkste wapen tegen de overbevissing!’ zegt Dos Winkel, oceaanbeschermer en oprichter van de Sea First Foundation. Hij kwam met het idee om een kookboek te ontwikkelen met de smaken uit de zee zonder dat er een vis, garnaal of ander zeedier aan te pas komt.

Zijn voorstel legde hij neer bij Lisette Kreischer, auteur van verschillende veganistische kookboeken en actief op het gebied van een ‘ecofabulous’ lifestyle. ‘Om vis onder de aandacht te brengen… daar had ik nog niet heel diep over nagedacht,’ zegt Kreischer tegen Zestz. Toen ze Winkels verhaal hoorde, was ze meteen geraakt. ‘Ik wist dat dit onderwerp mijn volgende boek zou gaan vullen.’

Klassiekers
En dat boek ligt er nu. Met de fabuleuze titel ‘NON*FISH*A*LI*CIOUS’. En verrassend: vele gerechten zijn regelrechte klassiekers, maar dan net even anders. Ze zijn ‘geveganiseerd’, zoals Kreischer het zelf noemt. Anders gezegd: er is een veganistische versie van gemaakt. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat mensen niet het idee krijgen dat het allemaal anders moet. Dat we opeens andere vormen, smaken en gekke kruiden uit het Midden-Oosten moeten aanschaffen. We hebben het boek gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan.’ Maar roept Kreischer daarmee geen kritiek over zich af? Denk aan de vegetarische boterhamworst die geen echte worst is. ‘Kan gebeuren, maar ben er niet bang voor. Ik ben groot fan van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager! Hij slaat de brug als geen ander met herkenbare vormen en smaken.’

Zeewier
De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Hoe heeft Kreischer de zilte smaak van vis hierin weten te vangen? ‘In alle gevallen heb ik als basis een stevig en volwaardig product gebruikt en dat aangevuld met zeewier. In de Cut the Crab salad heb ik bijvoorbeeld aardappel geraspt (als rosti) en daar gemalen kelp [zeewier, red.] aan toegevoegd. Bij de No Tuna Salad heb ik gebruikt gemaakt van tempé en dulse [een rode zeewiersoort, red].’

Popeyevoeding
Zeewier was een ontdekking voor de kookboekenauteur. Ze ziet er een mooie toekomst voor weggelegd en noemt het al het ‘Groene Zwart’. Het is niet alleen zeer volwaardig, maar ook makkelijk te telen. ‘Het groeit gewoon aan de Ooster- en Westerschelde en bij de Afsluitdijk. Nederland heeft er zelfs inmiddels ‘s werelds eerste zeeboederij bij waar op grote schaal algen worden geteeld. Maar ja, wij Nederlanders denken dat zeewier bij Japan hoort. Wij eten stamppot andijvie. Let maar op: over een tijdje staat er stamppot zeewier op tafel.’ Kreischer noemt deze zeegroente ‘een soort popeyevoeding’. ‘Echt, ik voel me ook een stuk sterker.’

Keuken van Floris
Naast de 40 eigen recepten heeft Lisette Kreischer ook die van anderen in het boek opgenomen. ‘Het leek me heel leuk om te kijken hoe andere koks op dit onderwerp zouden reageren. En daarnaast… ik ben geen kok, maar een creatieve kookgek. Een kok kijkt weer met andere ogen naar een gerecht. Zo werkten Anthony Kiedis, toptalent uit Jamie Olivers keuken, Floris Versluijs, patron cuisinier van het Rotterdamse restaurant In de Keuken van Floris, en anderen mee. Er zijn geweldige recepten uit voortgekomen.’

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

1 reactie op “NON*FISH*A*LI*CIOUS: kookboek met visvervangende gerechten”

  1. corrine zegt:

    Geweldig pakkende titel! Het maakt me nieuwsgierig of de recepten ook zo ‘pakkend’ lekker zijn! Niet alleen de smaak, maar ook bijvoorbeeld het ‘mondgevoel’is belangrijk bij eten. Hoe vervang je de bite die een garnaal heeft?

Reageer