Zestz
 
Rechterhand van Sergio Herman leidt nieuwe restaurant in Antwerpen




In Antwerpen opent Sergio Herman in 2013 een restaurant, La Chapelle genaamd. Zijn rechterhand Nick Bril (27) neemt hier de leiding. De kersverse restaurateur vertelt aan Zestz over de plannen.

Ons eigen verhaal
‘In Nederland is Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse plaatsje Sluis vrij bekend, maar in België is hij extreem bekend.’ Aan het woord is Nick Bril, chefkok en sinds drie jaar de rechterhand van Herman. Het nieuws dat naast Oud Sluis en Pure C resto-bar in Cadzand nog een derde zaak in aantocht is, in Antwerpen nog wel, voedde in ons buurland speculaties. ‘Het wordt hoog tijd om ons eigen verhaal naar buiten te brengen. Ook al opent La Chapelle, want zo gaat het restaurant heten, pas in 2013 zijn deuren.’

Militair hospitaal
Dat er nog ruim twee jaar voorbijgaan, is niet verwonderlijk. La Chapelle komt in een oude, statige kapel in ‘t Groen Kwartier in Berchem. Of beter gezegd: het vroegere militair hospitaal waar woningen verrijzen in bestaande en nieuwe gebouwen. ‘Het kost al 18 maanden om de hoge, immense ruimte te renoveren. Daarna gaat ontwerper Piet Boon er aan de slag, en dan kunnen wij pas de keuken op orde brengen.’

Vleugels uitslaan
Nick Bril stapt samen met Sergio Herman en Piet Boon als financier in dit avontuur. Bril is in zijn nopjes. Hij gaat hier niet alleen achter de kachel staan, het is ook zíjn avontuur. ‘Herman en ik zijn goede vrienden, ook buiten het werk. Maar ik voelde dat het tijd was om mijn vleugels uit te slaan.’ Herman wilde zijn rechterhand niet weg laten gaan. Dan moeten we iets samen doen, had Herman gezegd. Voor dat plan was Bril wel te vinden. Samen werken, samen een zaak. Dat is in deze economische tijden ook handig, zegt Bril. Bovendien vindt hij het spannend om aan de slag te gaan in Antwerpen, waar hij ook zal gaan wonen. ‘Sluis is echt prachtig, maar ik ben tevens een groot liefhebber van steden.’

Laagdrempelig restaurant
In La Chapelle komt een laagdrempelig restaurant. Niet alleen kunnen hier straks 70 gasten dineren, ook komt er een bargedeelte waar men kleine gerechtjes en cocktails kan nuttigen. In de zomer wordt ook op het terras geserveerd. Bril: ‘Natuurlijk wordt het anders dan Oud Sluis. Het uitgangspunt is en blijft kwaliteit. Het is straks ook wel fijn om op een andere manier te koken; dat wil zeggen: niet 30 handelingen te verrichten voordat een gerecht gereed is.’

Sergio’s vertrouwen
In het nieuws over La Chapelle gaat alle aandacht uit naar Sergio Herman. ‘Dat is vanzelfsprekend,’ zegt Bril. ‘Sergio Herman heeft zijn sporen al verdiend. Het belangrijkste is: hij schuift me naar voren en geeft me zijn vertrouwen.’ Samen zullen ze de gerechten bedenken, maar Bril zal ze met zijn crew bereiden in La Chapelle; Sergio’s thuisbasis blijft Oud Sluis. En ook al kan Bril in het nieuwe restaurant zijn eigen ‘ik’ neerzetten, de wortels van zijn kookkunsten liggen in Oud Sluis. ‘Sergio’s manier van koken zit na al die jaren in mijn systeem. Ik adem Sergio.’

Op de bovenste foto v.l.n.r. Sergio Herman, Piet Boon en Nick Bril. Onder: de kapel
(Foto’s: @theorverplancke)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

Lees ook: Sergio Herman opent Pure C resto-bar

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer