Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Makgeolli
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Makgeolli.

Het land is al aardig trendsettend in koffie (ik noem de cold dripper Alley600). En ook in thee wordt het een steeds grotere speler. Het bracht ons aan de kimchi (gefermenteerde kool) en Koreaanse taco’s. Hoewel die laatste meer het werk van door Los Angeles crossende foodtrucks waren… Desondanks mag Korea gerust een culinaire trendsetter worden genoemd. Zeg maar het Nieuwe Japan. En dan vooral Zuid-Korea, ook al opende laatst in Amsterdam een Noord-Koreaans restaurant.

Maakt Japanse sake al jaren met succes een rondgang langs de internationale clubscene, en wordt de rijstwijn ook steeds vaker naast het dinerbord geplaatst, nu krijgt-ie concurrentie van makgeolli. Een fluwelige, melkachtig witte, uit de tiende eeuw daterende Koreaanse boerendrank met een zoet-zure smaak, zo’n 8 procent alcohol en tjokvol vitamines, vezels en goedaardige micro-organismen. In de jaren zestig werd deze rijstwijn door de toenmalige Koreaanse hip massaal ingeruild voor bier, maar sinds kort is-ie terug op de kaart in Seouls clubscene, zowel als die van early adopter Tokio.

En mede dankzij een subsidiesteuntje van de Koreaanse overheid, binnenkort ook in het Westen. De Zuid-Koreaanse brouwerij Bae Sang Myun gaat de vintage drank namelijk voor het eerst buiten de eigen landsgrenzen brouwen in Chicago. Waarna bij succes San Francisco en Los Angeles volgen. En dat alleen is al een trend te noemen: het lokaal produceren van exotica.

Afgezien daarvan bestaat er geen betere begeleider van de ook bij ons snel aan populariteit winnende Koreaanse pannenkoek of in kimchi gerold varkensvlees. En zelfs bij soondae, Koreaanse bloedworst, doet-ie het leuk. Sake staat sinds deze week in de schappen van de Appie. Hoe lang voordat makgeolli ernaast staat?

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email