Zestz
 
Talkin Foodlingo: Pastificio
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: pastificio.

Familie d’Antuono van Ristorante d’Antica was misschien niet de eerste, maar wel de bekendste restaurateur in de hoofdstad met een eigen pastafabriek, Al Dente genaamd. Hoewel ‘fabriek’ een misleidend woord is voor het kleinschalige werk dat ambachtelijk pasta kneden, draaien en drogen is. Kleinschalig bleef het zelfs toen de d’Antuonootjes couturized pasta’s gingen produceren voor andere restaurants.

Zo’n pastafabriek (met meestal directe verkoop aan de deur) heet in de moedertaal pastificio en dat klinkt al een stuk traditioneler, authentieker en ambachtelijker. Meer van ‘toen’ en daardoor meer van nu, dus. Nou zijn er tientallen traiteurs die naast tapas, taarten en toeten, hun eigen pasta’s draaien. Maar een pastificio is een one-trick pony die het handmatig produceren van pasta als unieke missie ziet. Zoals het pasgeopende Salvatorica in Amsterdam. En Il Mattarello (deegroller), de pastificio die een ex-kok van ristorante Toscanini afgelopen zomer eveneens in Amsterdam opende.

Speaking of one-trick pony’s: een paar weken geleden settelde zich in de alsmaar culinairder wordende hoofdstedelijke Van Woustraat een Spaghetteria. Een bar gespecialiseerd in huisgemaakte pasta. De opkomst van zulke specialisten bewijst eens te meer dat de Italiaanse keuken de moeder aller trends blijft, maar ook dat het de goede kant opgaat met zowel de kwaliteit van de producten, als het kwaliteitsbesef van de Nederlandse klant. Schreef ze hoopvol.

Il Mattarello; Spaghetteria; Salvatorica, Lijnbaansgracht 71, Amsterdam.
(beeld: Pastificio Il Mattarello verzorgt ook in-huis themadiners; foto: Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email