Zestz
 
Culinair nieuws in 30 foodbites: Hoe ‘lezen’ obers een tafelgezelschap?
Categorieën: foodnieuws


Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: nieuw fastfoodrestaurant geïnspireerd op ‘menu’ van holbewoners en hoe ‘lezen’ obers een tafelgezelschap?

-> Hoe ‘lezen’ obers een tafelgezelschap?
Obers wordt geleerd hoe een gezelschap en situaties in te schatten. Je wordt als gast meer bestudeerd dan je zelf denkt. (WSJ)

-> Nieuw fastfoodrestaurant geïnspireerd op ‘menu’ van holbewoners
In het nieuwe fastfoodrestaurant Pæleo in Kopenhagen zullen hotdogs en pizza’s op de kaart staan, maar geen broodjes. Wel vlees, vis, bessen en groenten, maar geen zetmeel, geraffineerde suikers of zuivelproducten. Dit is fast food dat ‘geschikt is voor een holbewoner’. (Guardian)

-> Tweeten tijdens eten steeds gewoner
Een onderzoek in de VS dat begin december onder 1.648 Amerikanen tussen de 16 en 64 jaar werd gehouden, maar waar de resultaten pas onlangs van werden gepresenteerd, keek specifiek naar ons social-mediagedrag tijdens de maaltijden. Waar we vroeger onze kennis over wat te eten opdeden via onze moeders doen we dat nu online. Maar liefst 40 procent van de geïnterviewden haalden hun informatie over voedsel, recepten en mogelijkheden via het web, apps of blogs; bijna de helft deed dat via social media kanalen als Twitter en Facebook. (Twittermania.nl)


->Van boerderij naar babytafel
We kenden al het begrip ‘Farm tot table restaurant’, waarbij het eten wordt bereid met producten die rechtstreeks van de teler komen. Nu is er in New York een soortgelijk initiatief gekomen, maar dan voor babyvoedsel. Ouders kunnen een abonnement nemen. (Springwise)

-> Yotam Ottolenghi werkt aan nieuw kookboek
De Britse kok Yotam Ottolenghi, wiens tweede boek onlangs in een Nederlandse vertaling is uitgekomen, werkt aan een nieuwe titel. De van oorsprong Israëlische kok keert hiervoor terug naar zijn roots. In zijn nieuwe boek staat Jeruzalem centraal. (Guardian en Twitter)

-> Koffietrends in NY
Starbucks is voor toeristen. De echte New Yorker drinkt local filterkoffie met een limoennasmaak. (De Pers)

-> NY krijgt cupcakeautomaat
Cupcakes ‘uit de muur trekken’. Het kan vanaf komende zomer in New York. Dan installeert cupcakebakkerijketen Sprinkles de allereerste cupcakeautomaat ter wereld. (Vanuit New York)


-> Amerikaanse driesterrenchef vervangt reserveringssysteem door etickets
Driesterrenchef Grant Achatz biedt in zijn restaurant Next alleen tickets. Nu wil hij dit systeem ook doorvoeren in zijn sterrenrestaurant Alinea. Daarmee komt het traditionele reserveringssysteem te vervallen. Gasten kopen bijvoorbeeld vier tickets. Is een van de gasten ziek, dan moeten toch alle vier tickets worden afgerekend. Het enige wat de klanten kunnen doen, is de tickets doorverkopen. Gezien de populariteit van het restaurant is dat niet zo moeilijk. (Huffingtonpost)

-> Binnen 3 jaar alleen nog pinnen in supermarkt
Binnen drie jaar kan bij de meeste kassa’s in supermarkten alleen nog met pin worden betaald. Dit stelt Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van winkelier. ‘Cash wordt eerder uitzondering dan regel’. De redenen: veiligheid, efficiency, klantvriendelijkheid en kostenbesparing. (Culinair.net)

-> De nieuwste apps
Smartphone-app Boodschapp krijgt concurrentie van een nieuwe app en site: Foodhouse. Met de nieuwe app kunnen klanten zien welk product waar te koop is, welke gerelateerde producten er zijn en wat de ingrediënten, keurmerken en allergenen zijn. Ook nieuw: de iPad-app MealGuru. Deze app is nu ook in het Nederlands met Nederlandse recepten verkrijgbaar. MealGuru stelt uit een database van 300 recepten een weekmenu samen én houdt daarbij rekening met de persoonlijke voorkeuren en gezonde variatie. (EVMI en Perssupport.nl)

Wat verder ter tafel komt:
> EkoPlaza bereikt mijlpaal met vijftigste winkel(s)

> Sarkozy wil halalvlees aanpakken

> Cider is weer helemaal terug

> Trend: pop-up restaurants in Venetië

> Douwe Egberts naar de beurs als CoffeeCo

> Supperclub komt met ‘cokeboek’

> Alweer nieuw boek uit De Zilveren Lepel-familie: ‘Fish: Recipes from the Sea’

> Duurzaamheidsprofiel voor restaurants

> Help een voormalige medewerker van Starbucks om geld in te zamelen voor zijn boek

> ‘Overname Bol.com door Ahold goed nieuws voor foodindustrie’

> Aldi komt ook met A-merken

> Steeds meer pubs in Ierland sluiten hun deuren: een cultuurverschuiving

> Fabrieksgarnalen krijgen zelfs antobiotica

> Scholieren in Apeldoorn beginnen aan stadslandbouw

> Frans wetsvoorstel wil prijs voor boer op etiket

> ‘Recensie direct naar patron cuisinier’

> Franse McDonald’s krijgt McBaguette

> Anthony Bourdain nu ook uitgever

> Steeds meer scholen in VS serveren 3 maaltijden per dag

> Wetenschappers ontwikkelen eetbare sensoren die vertellen of voedselproducten nog eetbaar zijn

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer