Zestz
 
payday loans
Culinair nieuws in 32 foodbites: Starbucks opent conceptstore in Amsterdam
Categorieën: foodnieuws

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Starbucks opent conceptstore in Amsterdam, Los Angeles Times stopt met sterren geven bij restaurantsbesprekingen en is eetrevolutie een leugen?

-> Starbucks opent conceptstore in Amsterdam
Sinds 9 maart heeft Amsterdam de allereerste Europese conceptstore van Starbucks. Gevestigd in de kelder van de oude Amsterdamsche Bank op het Rembrandtplein lijkt ‘The Bank’ niet op de Starbuckswinkels die we (hier) gewend zijn. Geen koffie on-the-go, maar een heus ‘Slow Coffee Theater’ en heel veel – nieuw – eten. (Molblog en PFSK) [foto: Marjan Ippel]

-> Los Angeles Times stopt met sterren geven bij restaurantsbesprekingen
Een van de redenen is dat een etentje, zeker in het zuiden van Californië, op heel veel verschillende plekken kan worden genoten: een foodtruck, een etnisch buurtrestaurantje, een pop-uprestaurant van een topchef of ‘gewoon’ een restaurant. Al die soorten zijn niet meer met elkaar te vergelijken. (LATimes)

-> Is de eetrevolutie een leugen?
Journalist en schrijfster Eliane Glaser stelt kritische vragen over de eetrevolutie die teweeg is gebracht door beroemde koks als Jamie Oliver en Nigella Lawson. Zij benadrukken graag hoe gewoon ze zijn en hoe gewoon het is om een moestuin te hebben vol gezonde groenten. Hoe gewoon is het om in een huis van 12 miljoen pond te wonen zoals Nigella Lawson en hoe gewoon is het om een tuinman in dienst te hebben die je moestuin bijhoudt zoals Jamie Oliver? (360)

-> Rotterdam heeft weer nieuwe wijnbar
In 2011 openden Het Eigendom (Witte de Withstraat ) en Café Van Zanten (Meent). De laatste heeft nu gezelschap gekregen van 1NUL8, een combinatie van café, brasserie en wijnbar. De naam 1NUL8 is afgeleid van het huisnummer aan de Meent. (Wijn.blog en Miss Publicity)

-> Meer eetcafés in Amsterdam
In Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar 114 nieuwe restaurants geopend. In diezelfde periode zijn 147 eetgelegenheden gesloten. Per saldo een verlies van 33 restaurants. Er kwamen dertig nieuwe eetcafés bij. Vooral restaurants met een nationale keuken hebben het moeilijk. (Misset Horeca)

-> Bier, melk of zeep mogen niet meer als bestrijdingsmiddel gebruikt worden
Het gebruik van doodgewone producten als bier, melk of zeep als bestrijding van ongedierte in de land- en tuinbouw is in Nederland vooralsnog geregeld via een uitzondering op de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit is de zogenoemde RUB-regeling (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen). Het mag vanaf 1 juli nog wel bij u thuis, maar bij de professionele tuinder niet meer. Het klinkt kolderiek, maar de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om ongedierte te bestrijden, worden binnenkort verboden. (Foodlog, Foodlog en De Telegraaf)

-> Nieuwe aardbei is zoeter en… paars
Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University hebben een bijzondere aardbei ontwikkeld. Ze is niet alleen zoeter dan de meeste andere soorten, door haar dieppaarse kleur zal de vrucht zeker opvallen in de fruitafdeling. (De Standaard)

-> Nieuw kookboek: ‘De Groene Garde’
Op 9 maart is bij Uitgeverij Prometheus in samenwerking met Keff & Dessing Publishing het kookboek De Groene Garde verschenen. In dit boek 100 seizoensrecepten (van bekende koks als Ramon Beuk, Yvette van Boven en Lisette Kreischer) en verhalen en interviews met pioniers kom je meer te weten over seizoens- en streekgebonden eten, biologische voeding, fair trade, koken zonder pakjes en zakjes, de wirwar aan keurmerken, goede en foute vis en de meerwaarde van minder vlees. (ProefHetVerhaal)

-> Nederlanders vaker voor voedsel naar Action
Nederlanders brengen voor de aankoop van voedselproducten steeds vaker een bezoekje aan koopjesketen Action. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. (Fok)

-> De nieuwste apps
De website Lekker en simpel belooft met zijn nieuwe iPhone-app elke dag nieuwe recepten en tussendoortjes die je in een kwestie van minuten bereidt. Ook nieuw is Lunchbox, een nieuwe applicatie voor de iPhone die je niet belaagt met het inchecken bij een eettentje om je locatie wereldkundig te maken, maar geeft je wél de lusten van Foursquare. (iPhoneClub en iPhoneClub )

Wat verder ter tafel komt:
-> Zes Nederlandse kookboeken geëerd als beste ter wereld

-> Alain Ducasse wil een eigen food truck in Parijs

-> ‘Rijst en pasta hebben etiket ‘ten minste houdbaar tot’ helemaal niet nodig’

-> Halil Asar al weer weg bij Ivy*

-> Verloren gewaand bier gelanceerd in Antwerpen

-> Financiële speculatie doet voedselprijzen niet stijgen

-> ‘Kankerverwekkende’ kleurstof Coca-Cola alleen in VS aangepast

-> Starbucks komt met eigen koffiemachine

-> Scholieren: Yoghurt groeit aan bomen, katoen komt van een dier

-> ‘Pools strooizout niet schadelijk’, meer EU-landen getroffen

-> Bijna 40 mensen rijden rond met alcoholslot

-> Amerikanen verkiezen Nederlandse kaas tot wereldkampioen

-> ‘Comazuiper financieel treffen’

-> Sexy boerinnen gezocht voor kalender

-> Next checkt: ‘Supermarkten zijn nu goedkoper dan in 2003′

-> VS: 3 miljoen kilo vlees geweigerd door McDonalds gaat nu naar schoolkantines

-> Keerzijde populair geitenzuivel: duizenden overtollige lammetjes

-> Statiegeld op plastic flessen wordt afgeschaft

-> Export champagne zit alweer op het niveau van 2007

-> Foto’s van Noma’s nieuwe ‘testkeuken’

-> 18% Nederlanders droomt van eigen horecabedrijf

-> Test met zeewierteelt op volle zee voor voedsel en energie

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer