Zestz
 
Foodevents voor het weekend en daarna
Categorieën: doen!

Smaak het thema van Rotterdamse Museumnacht
Kunstliefhebbers en fijnproevers kunnen op zaterdag 10 maart hun hart ophalen tijdens de Rotterdamse Museumnacht met als thema Smaak. Tussen 20-2 uur hebben zij de gelegenheid om een nachtelijk bezoek te brengen aan ruim veertig galeries en musea. Hoe proef je de smaak van Rotterdam dan wel? Ontdek het samen met het Gemeentearchief Rotterdam aan de hand van huis-, tuin- en keukenrecepten uit het archief. Of zie hoe Wild Vleesch ‘live’ worsten draait op het Smeek- en Beleeffestival op de scheepshelling Koningspoort/Oude Haven. Of bezoek de chocolade pop-up BAR van Maatschappij voor Volksgeluk (MAVV) in Garage Rotterdam. Verschillende restaurants bieden bovendien speciale menu’s. En als alle deelnemende instellingen hun deuren hebben gesloten, is wijnbar Het Eigendom in de Witte de Withstraat zelfs tot 4 uur open.

DiningCity Restaurant Week
Nog tot 12 maart is het DiningCity Restaurant Week.

Diner: Van Brandstof tot Michelinster (Amsterdam)
Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart verzorgen de heren van Mister Kitchen en wijnschrijver Harold Hamersma een diner op De Westergasfabriek te Amsterdam. Het bereiden van het eten, de ingrediënten, de rituelen in de keuken, alle gangen en natuurlijk de wijnen worden live begeleid door verhalen.

Koken met Karin-lunch (Baarn)
Altijd al eens een vorkje willen prikken met Karin? Op 11 maart kan het. Kasteel Groeneveld in Baarn organiseert elke tweede zondag van de maand in samenwerking met culinair historica Lizet Kruyff een culinaire lezing met bijpassende verrassingslunch onder de naam ‘Sociëteit-Culinair’.

Zaterdagse streekmarkt in Deventer
De zaterdagmarkt op de Brink in Deventer wordt uitgebreid met een streekmarkt waar uitsluitend producten uit de regio worden verkocht die ambachtelijk zijn bereid. Bij het initiatief zijn onder meer Transition Town Deventer en Slow Food IJsselvallei betrokken. De eerste van vier markten vindt plaats op 31 maart.

Circuit Culinair (Haarlem)
Op zondag 11 maart biedt de Philharmonie tijdens Circuit Culinair plaats aan toprestaurants uit de regio. Denk aan De Bokkedoorns en De Vrienden van Jacob. Samen met een goedgevulde slow-indoormarkt kunnen de zintuigen weer worden gestreeld. Nieuw dit jaar modeshows van diverse Haarlemse modebedrijven.

Food Film Festival (Amsterdam)
Na het succes van vorig jaar, kan een tweede editie van het Food Film Festival niet uitblijven. Op 16, 17 en 18 maart is het zover. De samenstellers hebben weer een selectie gemaakt van films en documentaires waarin voedsel in alle facetten wordt belicht. In de openingsfilm Mugaritz BSO smelten de gerechten van sterrenchef Andoni Luis Aduriz samen met speciaal gecomponeerde muziek. Mugaritz BSO en A Matter of Taste beleven hun Nederlandse première op het festival.

Italia al Dente 2012 (Amsterdam)
In het weekend van 17 en 18 maart kunnen bezoekers in Loods 6, in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, voor de zevende keer kennismaken met Italiaanse lekkernijen, wijnen, non-foodproducten, kunst en nog veel meer Italiaans. Dat alles onder noemer Italia al Dente.

Jenever Festival (Schiedam)
Op 17 en 18 maart herleven oude tijden in Schiedam tijdens de derde editie van het Jenever Festival. Het festival dat wordt georganiseerd namens de Nederlandse jeneverdistillateurs vindt plaats in het Jenever Museum in Schiedam.

Topchef-lunch (Amsterdam)
De deelnemers aan Topchef; De 12 provincies gaan in het nieuwe seizoen op zondag een lunch verzorgen. Deze wordt geserveerd in Restaurant VandeMarkt in Amsterdam. De eerste lunch is zondag 29 januari in het Topchef-restaurant in Amsterdam. Tot en met zondag 18 maart wordt ieder weekeinde, uitgezonderd de eerste zondag van maart, een lunch verzorgd door de verschillende deelnemers.

Eten bij Lonny (Zeist)
De uitbaters van het Indonesische restaurant Mooi Zeist gaan van 22 maart tot 22 april met vakantie. Lonny Gerungan neemt zolang het stokje over. Hij zal niet alleen achter de kachel staan, maar ook liederen ten gehore brengen.

Opening Kreeftenseizoen
Op donderdag 29 maart wordt het kreeftenseizoen officieel geopend. De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen wordt die dag binnengehaald.

Opening Academisch Aardbeienjaar 2012
Speciaal voor diegenen die de fijne kneepjes van het thuis aardbeien telen willen leren, is er de Aardbeienacademie. Op 31 maart is de opening van Academisch Aardbeienjaar 2012. Vorig jaar kwamen er 400 mensen op af. Iedereen kan op die dag ook weer het ‘studie’-/plantmateriaal meenemen.

HomeMadeMarket (Den Haag)
Op 1 april vindt van 11-17 uur in het Zeeheldenkwartier de HomeMadeMarket plaats. Taarten, koffie en ander lekkers om de marktdag ten volle te kunnen benutten. Vintage spullen, workshops, ecologische producten – en voor de kinderen allerlei activiteiten en een grote zweefmolen.

Kookpunt Foodmarket (Rotterdam)
Kookpunt Foodmarket biedt op 1 april van 12 tot 17 uur een ode aan Pasen met voorjaarsideeën en paasgebak. Oude bekenden, maar ook verse foodlovers zijn van de partij.

Taste of Amsterdam
Het culinaire festijn Taste of Amsterdam vindt in 2012 niet in het najaar maar in het voorjaar plaats. Van donderdag 31 mei tot en met zondag 3 juni. Locatie is ook nu weer het Amstelpark.

Grootse Wijnen, Kleine Importeurs
Zondag 15 april en maandag 16 april verzamelen zich ruim 50 kleine zelfstandige importeurs in Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug. Zondag staat de deur open voor consumenten, maandag richten de importeurs zich op de vakhandel.

Basiliek naar Wouw, Mijn Keuken naar Harderwijk
Rik en PieterChef-kok Rik Jansma van restaurant Basiliek in Harderwijk en chef-kok Pieter Bosters van Restaurant Mijn Keuken in Wouw verruilen elkaars keuken voor een week. Voor de gast een kans om kennis te maken met een “andere keuken” zonder dat daar ver voor te hoven rijden. Deze chefswissel zal plaatsvinden van 17 t/m 22 april.

The Cube (Milaan)
Vorig jaar landde het pop-up restaurant The Cube in Brussel. Nu doet het Milaan aan. Het futuristisch gebouw te midden van de klassieke architectuur van Milaan biedt in elk geval al visueel spectaculair. Geopend tot 26 april.

Food Night 2012 (Amsterdam)
Food Night wordt dit jaar niet meer in september maar op zondag 3 juni gehouden. Deze vierde editie wordt twee keer zo groot door de samenwerking met de Rode Loper, Open Atelier route en Podium partners. Hoofdact vormen nog steeds de Street Food artiesten met lekkere hapjes en drankjes. De hele straat wordt ook gevuld met een bruisend cultureel programma voor jong en oud.

Internationaal culinair congres (Zwolle)
Jonnie en Therese Boer van driesterrenrestaurant De Librije werken aan een groot internationaal culinair congres. Dat moet begin 3 en 4 juni (onder voorbehoud plaatsvinden in Zwolle.

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer