Zestz
 
Japans eten op Unesco-erfgoedlijst?
Categorieën: dining around, foodnieuws

Japan zal Washoku, wat staat voor traditioneel Japans eten, voordragen voor de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco. Deze lijst bevat erfgoed dat ‘leeft’: tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten. Op dit moment zijn al 20 Japanse tradities zoals Kabuki (theater) en Oku-noto no Aenokoto (ritueel van de rijstboeren) als erfgoed erkend.

Het te nomineren Washoku staat voor de speciale (seizoensgebonden) gerechten die in de Japanse keuken worden bereid en op een mooie manier gepresenteerd. Denk aan rijst, misosoep, vlees, vis en ingelegde groenten. Het nuttigen van die gerechten is bovendien nauw verbonden met bepaalde ceremonies of belangrijke momenten in het leven. Vanzelfsprekend in gezelschap van familie of vrienden, wat weer de onderlinge band versterkt.

Economische voordelen
Veel landen dragen hun erfgoed ter nominatie aan omdat ze denken dat het ook economische voordelen oplevert als hun erfgoed op de lijst staan. Denk bijvoorbeeld aan meer toerisme. De Unesco-erkenning zou ook Japan een handje kunnen helpen, schrijft de Mainichi Daily News. Het land kan zo weer wereldwijde vertrouwen in de landbouw- en zeeproducten herwinnen, na de ramp met de kerncentrale Fukushima.

Wanneer succesvol?
Wil de nominatie succesvol zijn, dan moet Japan ten minste aantonen dat de traditie breed gedragen wordt door de gemeenschap. Dat wil zeggen dat meerdere groepen en/of instanties de klassieke Japanse keuken ondersteunen en ‘levend houden’. Dat zal in dit geval niet zo moeilijk zijn.

Ook gaat de aanvraag vergezeld van een uitgebreid ‘safeguarding plan’. Hierin staat beschreven welke maatregelen Japan zelf treft om het erfgoed te behouden en om het zich op een goede manier verder te laten ontwikkelen.

Mediterrane dieet ook op Unesco-lijst
Het is niet voor het eerst dat culinair erfgoed wordt voorgedragen. Zo heeft het Mediterrane dieet de erfgoedstatus gekregen. Daar vallen niet alleen de ingrediënten zoals olijfolie en vis onder, maar alles wat daarbij hoort, van manieren van oogsten tot de wijze waarop men dit eten aan tafel nuttigt.

Ook op de lijst staat de traditie van Fransen om op belangrijke momenten in het leven in familie- of vriendenverband te genieten van een goede en uitvoerige gezamenlijke maaltijd. Of ook de Japanse keuken die erkenning krijgt, zal medio november 2012 bekend zijn. Tijdens de jaarlijkse vergadering besluit Unesco’s intergouvernementele Comité voor Immaterieel Erfgoed of het voorgedragen erfgoed daadwerkelijk erkend wordt.

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer