Zestz
 
Culinair nieuws in 18 foodbites:
Belgisch snoepje cuberdon heeft nu eigen kookboek
Categorieën: foodnieuws

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Belgisch snoepje cuberdon heeft nu eigen kookboek, robot eet voedsel en scheidt afval af, restaurant Marius opent Worst, espressoapparaatje van 2 cm dat echt werkt, ‘sterrenrestaurants gaan de crisis voelen’, voedsel van onverkoopbare bouwgrond, Marqt en Landmarkt krijgen mogelijk ‘kantoorgroenten’ in de schappen en de nieuwste apps.

-> Belgisch snoepje cuberdon heeft nu eigen kookboek
Het Vlaamse kubusvormige snoepje cuberdon, ook wel bekend als het neuzeke, heeft een eigen kookboek gekregen. (Nieuwsblad en Stichting Kunstboek)

-> Robot eet voedsel en scheidt afval af
Britse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die zijn eten en drinken verzamelt, en het afval zelf afscheidt. De robot zorgt voor zijn eigen aandrijfkracht door zelf organische materie en water te verzamelen. Het voedsel wordt verteerd en, net zoals bij de mens, afgescheiden. De wetenschappers hopen dat deze zogenaamde ecobots autonoom kunnen helpen bij het recycleren en hergebruiken van voedseloverschotten. (ZD Net)

-> Restaurant Marius opent Worst
In dezelfde Amsterdamse straat waar Marius al tijden zijn kookkunsten serveert in de huiskamer, komt Worst – wijncafé. Of beter gezegd: een café, snackbar én een wijnproeflokaal. Worst is vanaf eind maart iedere dag open. (Elle Eten)

-> Espressoapparaatje van 2 cm dat echt werkt
De 54-jarige Italiaanse goudsmid Pietro Marmo werkte er twee maanden aan: een mini-espressoapparaatje dat echt blijkt te werken. (The Sun)

-> ‘Sterrenrestaurants gaan de crisis voelen’
Het jaar 2012 belooft er een met een bittere nasmaak te worden voor de Nederlandse tophoreca. Torenhoge prijzen gecombineerd met forse investeringen en teruglopende bezoekersaantallen zullen voor een schifting gaan zorgen. De crème de la crème van de branche, de restaurants met één of meer Michelinsterren, zullen de dans niet ontspringen. ‘Niet iedereen gaat het overleven, zoveel is zeker.’ (Quote)

-> Voedsel van onverkoopbare bouwgrond
De bouwcrisis maakt inventief. Steeds vaker wordt onverkoopbare grond gebruikt voor stadslandbouw. In een poging om grond toch nog een nuttige bestemming te geven ,komen architecten en planologen uit op het voeden van de kieskeurige stadsbewoner. (Trouw)


-> De nieuwste apps
- Restaurant reserveringssite Couverts.nl, onderdeel van RTL, lanceert een eigen app. Daarmee kunnen consumenten 24 uur per dag gratis een reservering maken bij restaurants in heel Nederland.
- De Engelstalige iPadapp ‘Veggie Meals’ bevat 55 vegetarische gerechten, onderverdeeld in negen categorieën (salades, pasta’s, toetjes etc.).
(Emerce en iPpadInfo)

-> Website promoot nep hiphoprestaurant
De website Bon-rappetite.com leek zo echt dat menigeen erin is getrapt. Bon Rappetite, ‘s werelds eerste restaurant met een rapthema, was slechts een grap. (Local 10)

-> Natuur & Milieu deelt gratis vleesvervangers uit
Miljoenen Nederlanders kunnen gaan kennismaken met alternatieven voor vlees. Natuur & Milieu gaat 1,5 miljoen vleesvervangers gratis uitdelen in de Albert Heijn, dankzij een bedrag van 2,5 miljoen dat de Postcode Loterij beschikbaar heeft gesteld. Daarnaast trekt de mobiele flexitaria het land in om mensen in wijken, op scholen en bij bedrijven kennis te laten maken met vleesvervangers. (Nieuwsbank)

-> Librije werkt aan groot internationaal culinair congres
Jonnie en Therese Boer van driesterrenrestaurant De Librije werken aan een groot internationaal culinair congres. Het congres, Chefs Revolution genaamd, moet begin juni plaatsvinden in Zwolle. (Misset Horeca)

-> Albert Heijn lanceert Weggooiwijzer op verpakkingen
Albert Heijn lanceert de Weggooiwijzer op verpakkingen van de eigenmerkproducten. De Weggooiwijzer is een hulpmiddel dat consumenten helpt om verpakkingen zo goed mogelijk te scheiden, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Verschillende logo’s leggen uit hoe klanten de verschillende verpakkingsonderdelen het beste kunnen weggooien. (PackOnline)

-> Belgisch sterrenrestaurant Clandestino failliet
Kok Wouter Van der Vieren Clandestino in Temse legde geen verklaring af over het faillissement van de zaak. (De Standaard)

-> Zeeuwse oesters besmet met norovirus
Bij een partij oesters in Zeeland is het norovirus aangetroffen. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten. (Nationale Horecagids)

-> Producten speciaalzaak sneller duurder dan in supermarkt
Brood en gebak van de bakker zijn de afgelopen 5 jaar ruim 22 procent duurder geworden, meer dan twee keer zoveel als vergelijkbare producten in de supermarkt. (De Volkskrant)

-> PETA: geef geen Michelinster aan restaurants die foie gras en haaienvinnensoep serveren
De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA heeft een brief aan de CEO van Michelin geschreven. Met als boodschap: geef geen Michelinster aan restaurants die foie gras en haaienvinnensoep serveren. (Huffington Post)

-> Andere eetgewoonten einde voor Britse aardappel?
Aardappeltelers uit het Verenigd Koninkrijk zeggen dat de veranderende eetgewoonten hun tol eisen op hun sector. Doordat consumenten zich afkeren van de oorspronkelijke Britse hoofdproducten en in plaats daarvan kiezen voor rijst en pasta, stapelen de aardappelvoorraden zich op en kelderen de prijzen. (AGF)

-> Biologisch wijn mag vreemd gaan
Het Committee on Organic Farming van de Europese Commissie heeft besloten dat wijn van biologische druiven voortaan biologische wijn mag heten. Vroeger mocht dat niet. De maatregel is bedoeld om de verkopen van wijn van biologische druiven verder te stimuleren. (Foodlog)

-> Website brengt expats naar Belgische huiskamer
Expats houden van de Belgische keuken, maar maken moeilijk vrienden onder de locals. Website CommeChezMoi springt in dat gat in de markt en brengt buitenlanders naar de Belgische huiskamer, voor een etentje of een aperitief. ‘Eten, drinken en gezelligheid zijn onze grootste toeristische troeven.’ (Brussel Nieuws)

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email