Zestz
 
Koffie en ijs kleuren roze
Categorieën: bedrijfsnieuws, foodnieuws

Het is een hit in New York: de ijsshop Big Gay Ice Cream. Met hoofdletters. Het woord ‘gay’ in de naam heeft een dubbele betekenis, zo valt te lezen op de eigen Wikipediapagina. Het verwijst naar de seksuele geaardheid van de oprichters, Doug Quint en zijn levenspartner Bryan Petroff. Maar het betekent ook simpelweg: blij. En blij kunnen de heren zijn. Ze debuteerden in 2009 met hun foodtruck tijdens de Brooklyn Pride en sindsdien lijkt het ze alleen maar voor de wind te gaan.

Stenen winkel
Via Twitter en Facebook vertellen ze hun klanten waar en wanneer ze komen aanrijden. En wat ze serveren. Hun ijs, met smaken zoals dulce de leche en gemberkerrie, de vele toppings, shakes en ‘koeksandwiches’ zijn in trek. Zo zeer dat ze in september in de Big Apple ook een stenen winkel hebben geopend. Niet dat ze de foodtruck nu in de garage laten staan. De mobiele verkoop gaat gewoon door. En ondertussen kunnen ze in hun vaste stek experimenteren met recepten, want ja, ook een kookboek staat op stapel.

Gay Coffee
De ijsondernemers Quint en Petroff hebben met hun opmerkelijke naam gezelschap gekregen van twee landgenoten: Melissa Krueger en haar vriendin Mary. Zij zijn onlangs begonnen met de webwinkel Gay Coffee. Met roze smaken (en dito namen) zoals Red Hanky Roast, Stone Butch Breakfast Blend, Good Morning Mary! en Second Date. Het stel kwam op het idee voor de naam toen ze op tv hoorden dat de staat New York akkoord was met het homohuwelijk. Terwijl ze een kop koffie in de hand hielden, wisten ze het: Gay Coffee zou de begin 2011 gestarte koffiebranderij gaan heten. ‘Het is zeker geen kitchding,’ bezweert Krueger. ‘Ik heb het recht om homo te zijn en dit in de etalage te zetten.’

Zelf bonen roosteren
Melissa Krueger is thuis in de koffiewereld. In 2004 opende ze in Northampton, in de staat Massachusetts, een café waar ze fair trade koffie schonk. Ze begon zelf haar bonen te roosteren en verdiepte zich in de herkomst van haar koffie. Zo bezocht ze koffieplanters in Nicaragua. De vraag naar haar zelfgebrande koffie liep zo goed dat ze haar café verkocht. Inmiddels is ze fulltime koffiebrander. En met een hart voor de homobeweging. Zo gaat van elk verkocht pak biologische fair trade koffie (kosten: 13 dollar) één procent naar de Amerikaanse roze ‘denktank’ National Gay and Lesbian Task Force. Big Gay Ice Cream Truck kan op dat gebied niet achterblijven. Ze steunen True Colors Residence, een opvanghuis voor gay, lesbische en transgender jongeren.

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer