Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: ghee
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Ghee.

Is boter dierlijk vet of niet? Op die vraag lijkt geen eenduidig antwoord te bestaan. Maar net als dierlijk vet was boter jarenlang in ieder geval wél een verboden woord. Dat is nu grotendeels vergeten en vergeven. Boter, mits van (gif)vrij en onverveerd opgegroeide dieren, is terug op het aanrecht. Net als ganzenvet, Schmalz (reuzel) en ghee. De vooral in India en de Ayurvedische keuken populaire Zuid-Aziatische ghee lijkt op geklaarde boter. Als via verhitting, gevolgd door afkoeling, vocht en vaste melkbestanddelen worden gescheiden van het vet, heet de boter geklaard. Wordt de boter langduriger verhit tot al het water is verdampt, dan blijft ghee over. Een procedure die resulteert in een donkergeel tot lichtbruin gekleurde pasta met een typisch nootachtige smaak, lange houdbaarheid en het vermogen om geheel spatvrij tot hogere temperaturen te worden verhit dan doorsneeboter. En dat maakt de in India vooral ingeblikt verkrijgbare ghee zelfs geschikt voor frituren.

Er is nu ook Nederlandse ghee. Gelauwerde kaasmaker Remeker produceert het op boerderij De Groote Voort in Lunteren uit de weiboter van Jersey-koeienmelk. Deze poldervariant is niet alleen een aanrader op toast, maar versterkt volgens de makers ook de smaak van kruiden en specerijen en doet het zelfs prima als brandzalf. Pardon? Ook in de hindoeïstische gezondheidsleer ayurveda wordt de ingedampte boter op (brand)wonden gesmeerd. Volgens diezelfde leer is ghee trouwens een krachtig essence van alle planten die een koe herkauwt. En dus zuiver plantaardig. QED.
www.remeker.nl. Check het filmpje over Remeker ghee op www.foodtube.nl

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer