Zestz
 
Talkin foodlingo: Wildernisvlees
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Wildernisvlees.

Het zijn wilde tijden. Zet voor een willekeurig etenswaar het voorvoegsel ‘wild’ en de consument wordt spontaan wild van enthousiasme. Tot puerh-thee van – u raadt het al – in het wild groeiende theestruiken aan toe. Want wild staat voor ongerept, natuurlijk en puur. Dat er zelfs in het gevinexificeerde Nederland daadwerkelijk nog wild te vinden is, zal velen verbazen. Toch wordt ook hier tegenwoordig heftig wildgeplukt. Nieuw is wildernisvlees, van bijvoorbeeld het Konik-paard. En van runderen als de Schotse Hooglander, Galloway, Rode Geus, Oeros en de Wisent.

Niet bepaald het doorsnee-assortiment van de slager op de hoek. Tot voor kort zelfs van geen enkele slager. Deze grazers (m/v) zijn de laatste jaren namelijk juist bewust levend aan het wilde landschap toegevoegd. Landschappen, zoals onze uiterwaarden, waar natuurlijke processen nu weer leidend zijn voor een zelfregulerend ecosysteem van wind, water, planten en bijvoorbeeld die grote grazers. Dit met inmiddels zoveel succes, dat er nu meer grazers zijn dan graasland.

Als dan ook colleganatuurgebieden in Letland, Engeland, Frankrijk of Duitsland tegen de grenzen van de zelfregulering aanlopen, worden overtollige oerdieren door een kundige slager geslacht en aangeboden als wildernisvlees. Ze hebben tot dan gegarandeerd 365 dagen per jaar buiten geleefd op een dieet van grassen en kruiden, en zijn daardoor vrij van kunstmest, antibiotica en brok, maar ook van BSE, MKZ en dioxine. De Foundation For Restoring European Ecosystems (FREE Nature) poogt op deze manier de nuttige wildgrazers aan een zo waardig en smakelijk mogelijk einde te helpen, in maandelijks op vaste afhaalpunten af te halen vleespakketten. Met daarin, indien gewenst, ook snelle en gemakkelijke wildernishamburgerschijven.
Bestellen bij www.freenature.nl.

(beeld: Galloway-runderen in de Merwede-uiterwaarden bij Sleeuwijk; foto: Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email