Zestz
 
Mâcon Villages Chardonnay wint WBW-2
Categorieën: dining around, shopping

Voor de tweede keer werd Wine Blogging Wednesday (WBW) gehouden: een initiatief waarbij iedereen zijn oordeel kan uitspreken over twee wijnen. De voorkeur van de proevers ging deze keer uit naar de Mâcon Villages Chardonnay.
Iedere eerste woensdag van de maand plaatsen drie Nederlandse wijnbloggers – Wijnkronieken, Wijnsuggestie en Wijnerij – een wijnbeschrijving op hun site. En daarna is het woord aan de lezers. Iedereen kan aan de webblogs zijn oordeel over de wijnen geven en laten weten wat de lekkerste wijn-spijscombinatie is.
Deze maand ging het om twee witte wijnen: Peter Lehmann Weighbridge 2005 Unoaked Chardonnay en Mâcon Villages Chardonnay Cuvée 2005 van Blason de Bourgogne. Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij Gall&Gall. De eerste Chardonnay komt uit de Nieuwe Wereld (Australië), de andere uit de Oude Wereld (Frankrijk).
De Mâcon Villages werd vrij duidelijk verkozen boven de Peter Lehmann chardonnay, meldt Wijnsuggestie. ‘De Mâcon werd welliswaar als té bescheiden gezien, maar toch beter dan de uitbundige Australiër.’ Die laatste wijn is in de mond ‘te plakkerig, te zoet en te veel fruitsmaken als ananas, banaan en wat gedroogde appel’. De wijn komt bij Wijnsuggestie ‘te veel “gemaakt” over, hij is niet zuiver en voelt een beetje onsmakelijk aan’.
De Mâcon Villages is volgens Wijnsuggestie ‘duidelijk iets lichter van kleur, de neus is wat ingetogener, maar wel wat complexer dan de Australiër’. En na het proeven was de conclusie: ‘Het citrusfruit zoals wat limoen en citroen, komt ook hier weer terug, maar ook iets zepigs. Verder frisse zuren wat hem prettig in de mond maakt. Deze wijn blijkt uiteindelijk favoriet, hoewel hij te weinig body had; de neus beloofde meer dan de smaak uiteindelijk bood.’
De proefnotities van andere WBW’ers kwamen in dezelfde richting, hoewel ook de Australische zeker niet slecht was. Wijnsuggestie komt dan ook tot een voorzichtige conclusie: ‘’het lijkt er sterk op dat hier de oude wereld [de Fransen, red.] heeft gewonnen’.
Wie alsnog de Mâcon Villages wil proeven: Onno Kleyn bedacht er een recept bij.

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer