Zestz
 
Culinair nieuws
in 21 foodbites
Categorieën: foodnieuws

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: pindakaas is de nieuwe luxe, brood genomineerd voor designprijs, AH start voor de zomer met afhaalsuper, diner bij Per Se*** in NY kost 685 dollar, computergame Angry Birds maakt kookboek, alcohol oorzaak stijging leverproblemen Britse jeugd en de nieuwste apps.

-> De nieuwe luxe: pindakaas
Pindakaas dreigt in de VS een luxe te worden. Door klimaatveranderingen is de prijs dit jaar 30% gestegen. Voedselbanken zitten met de handen in het haar. (Chow)

-> Brood genomineerd voor designprijs
Een verrassende naam in een designtentoonstelling is het zeker. Onder het motto ‘niet alles hoeft anders of nieuw te zijn’ nomineerde scout Van Dijk het Vlaamsch Broodhuys voor de Rotterdam Designprijs. Reden daarvoor is de kwaliteit en verscheidenheid van het brood dat zij maken. (INNO Food)

-> AH start voor de zomer met afhaalsuper
Consumenten bestellen via hun mobiel of internet bij AH en een paar uur later kan de bestelling worden opgehaald bij de afhaalsuper. (RetailNews)

-> Diner bij Per Se*** in NY: 685 dollar
Thepricehike.com laat zien hoe een menu bij driesterrenrestaurant Per Se in New York steeds duurder wordt naarmate een klant kiest voor extra’s als foie gras, kaviaar en truffel. (Thepricehike.com)

-> Computergame Angry Birds maakt kookboek
Het aantal kookboeken van beroemdheden swingt tegenwoordig de pan uit, en ook de makers van het populaire computerspel Angry Birds doen nu mee: het bedrijf presenteert een kookboek vol eierrecepten. (ZDnet)

-> UK: alcohol oorzaak stijging leverproblemen jeugd
Het aantal gevallen van leveraandoeningen als gevolg van alcoholgebruik is in de UK gestegen met 60% en 88% voor mannen en vrouwen in de leeftijd van 25 tot 29 tussen 2003 en 2010. The Guardian schrijft voorts dat onder 30-34 jarigen eveneens een forse stijging is waar te nemen. (Foodlog)

-> Nieuwe apps
De app Wijntraining is niet ingedeeld in landen of gebieden, maar op smaakprofiel van de wijn. Ook nieuw in de categorie apps: Nudge the World: ‘deze app biedt je een leuke manier om in je dagelijks leven te experimenteren met duurzaamheid’. (Wijn.blog en Nudge)

-> Rituele manier van rijst planten komt op de lijst van Unesco
Mibu no Hana Taue is een rituele manier om rijst te planten in twee communities in Japan. Deze traditie, die op de eerste zondag van juni plaatsvindt, is uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. (Nieuwsbank)

-> Coca-Cola-drinkers keuren ijsbeerwit blikje af
In november introduceerde Coca-Cola in de Verenigde Staten voor het eerst in haar bestaan met een wit blikje. De tijdelijke metamorfose van de bekende rode verpakking was onderdeel van een actie voor bescherming van de ijsbeer en zou tot februari volgend jaar duren. Maar inmiddels heeft Coca-Cola de productie van het tijdelijke blikje stopgezet. Mensen klaagden dat het blikje te veel lijkt op dat van de zilverkleurige Diet Coke-versie. Ook zou volgens sommige liefhebbers de smaak veranderd zijn. (The Telegraph)

-> Buitenlandse supermarkt niet welkom in India
De regering van India zet een plan om buitenlandse supermarkten toe te laten in de ijskast. Dat heeft de leider van een van de regeringspartijen gezegd. (RTL)

-> Meerderheid wil geen alcohol bij tankstation
Een meerderheid van de Nederlanders (52 procent) vindt niet dat tankstations alcohol zouden moeten verkopen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. (NU.nl)

-> Invloed van wijnmedia
Over ‘invloedrijk’ gesproken: de 20 belangrijkste wijn-blogs in de Verenigde Staten hebben minstens zoveel invloed’ als het invloedrijk geachte blad Wine Magazine.(WijnWijs.eu)

-> Recordaantal restaurants failliet
De horeca stevent af op een recordjaar met een ongekend aantal faillissementen. Tot en met november gingen al 500 restaurants, cafés en hotels op de fles. Over heel 2010 waren dat er 433. (Het Parool)

-> Alcoholvrije whisky halal-gecertificeerd
Het Amerikaanse ArKay is een alcoholvrije drank met whiskeysmaak en halal-gecertificeerd (SpringWise)

-> Conclusie Rode Kruis na inspectie: Nederlands eten geen marteling
Het eten in de VN-gevangenis in Scheveningen is ‘volledig toereikend’. Dit heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis bij inspecties vastgesteld. Een Australische jurist van het Joegoslavië-Tribunaal reageert op een verwijt van de Servische ultranationalist Vojislav Seselj: hij vond het Nederlandse eten een marteling. (Trouw)

-> Bezoekers Smulweb bestellen boodschappen via Smaak.nl
Smaak.nl, de online supermarkt die ruim drie maanden in de lucht is, heeft een overeenkomst gesloten met recepten- en restaurantsite Smulweb. Bezoekers van Smulweb kunnen met een druk op de knop de boodschappen voor een recept in de online supermarkt bestellen. (Emerce)

-> Oud Sluis is ook publiekslieveling bij Iens
Driesterrenrestaurant Oud Sluis van chefkok Sergio Herman is op basis van 86.759 recensies van websitebezoekers van Iens verkozen tot beste restaurant van Nederland. (NU.nl)

-> Elke dag gratis eten dankzij dating-site
Wat doe je als je als vrouw in New York nauwelijks geld hebt om eten te kopen? Je meldt je aan bij een dating-site. (Bright)

-> Diervriendelijker snack op menu in dierentuin
Dierentuinen hebben hun leven gebeterd waar het gaat om de menukaart. In 14 parken zijn snacks op de kaart diervriendelijker geworden. Vorig jaar constateerde Wakker Dier nog dat veel etenswaren uit ‘de dieronvriendelijke vee-industrie’ kwamen. (De Telegraaf)

-> De cognitieve voordelen van kauwgum kauwen
Socrates kauwde vermoedelijk al op kauwgum, want het gebruik om nutteloos op iets te kauwen, wel de inspanningen van eten, maar je krijgt niet binnen, bestaat al duizenden jaren. Het is niet zinloos. (Welingelichte Kringen)

-> Jongen (8) van 91 kg uit huis geplaatst om overgewicht
De Amerikaanse kinderbescherming vond dat de moeder van het jongetje niet genoeg deed om diens gewicht binnen de perken te houden. Het is de eerste keer dat zoiets in de Verenigde Staten gebeurt. (De Volkskrant)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer