Zestz
 
Foodevents voor het weekend en daarna: uien- en aardappelfeestje
Categorieën: doen!


Uienfeest (Amsterdam)
Een kwart miljoen uien van boer Flens: dit weekend gratis af te halen in Amsterdam. Want we zitten met een uienoverschot. Reden voor een uienfeestje van 30 maart t/m 1 april. [foto: SoraZG]

Kom gratis aardappels halen (Amsterdam)
Boer Krispijn uit Flevoland heeft dit jaar een prachtige oogst gehad: zijn schuren liggen vol. Nu geven zijn afnemers niet thuis, en zit hij met 500 ton aardappels die geen cent opbrengen. Hij kan ze net zo goed gratis weggeven. En dat doet hij op 1 april om 15 uur (geen grap, bezweert Youth Food Movement). En dus dumpt hij een ton aardappelen op de Dam in Amsterdam. Kom ze maar halen!

Zaterdagse streekmarkt in Deventer
De zaterdagmarkt op de Brink in Deventer wordt uitgebreid met een streekmarkt waar uitsluitend producten uit de regio worden verkocht die ambachtelijk zijn bereid. Bij het initiatief zijn onder meer Transition Town Deventer en Slow Food IJsselvallei betrokken. De eerste van vier markten vindt plaats op 31 maart.

Tentoonstelling Tafelgesprekken tussen Sofie Lachaert en Sergio Herman
Al jaren werken de Vlaamse ontwerper Sofie Lachaert en de Nederlandse driesterrenkok Sergio Herman nu met elkaar. In een samenspel ontstaan bijzondere ‘borden’ ofwel objecten die in Hermans restaurant Oud Sluis worden gebruikt. De kunstwerken kwamen samen op tafel in een tentoonstelling in Lachaerts galerie. En zijn nu ook vanaf 31 maart tot 1 mei te zien in het Design Museum Gent.

Kom in de kas
Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april vindt de 35e editie van Kom in de Kas plaats. Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw. Honderden gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers openen dit weekend hun deuren van de kas voor jou. In meerdere regio’s verspreid over Nederland kun je komen kijken wat er allemaal gebeurt in die glazen kassen

Pure Markt (Amsterdam)
Op zondag 1 april is in Stadshart (stadsplein) te Amstelveen een Pure Markt. Op deze markt vindt u pure producten, verkocht door de producenten zelf.

Voedseltribunaal (Den Haag)
In 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75% in steden. Als die groei in dit tempo doorzet hebben we straks extra planeten nodig om iedereen te voeden. Dát het voedselprobleem alleen maar urgenter wordt, bestrijdt niemand. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat de wereldbevolking ook in de toekomst gevoed wordt, daar is echter niemand het over eens. Stroom Den Haag vindt het hoog tijd voor een scherp debat met doeners en denkers van lokale en mondiale voedselsystemen. ‘Hoe voeden we onze steden in de toekomst?’ is de sleutelvraag bij het Voedseltribunaal op vrijdagavond 5 april, waarbij niemand onschuldig is of de morele overhand heeft.

Pure Markt (Amsterdam)
Op zondag 8 april is in Amstelpark te Amsterdam weer een Pure Markt. Op deze markt vindt u pure producten, verkocht door de producenten zelf.

Gaon etten in de Achterhoek (omgeving Hummelo)
Vrijdag 13 april kunnen inwoners van de Achterhoek voor het eerst Gaon etten in de Achterhoek. Dan vindt de eerste editie van zes, op verschillende locaties, plaats. De locatie wordt 48 uur van te voren via de mail doorgegeven. De eerste keer zal zijn in de buurt van Hummelo. Op het menu, geserveerd aan lange tafels, staan gerechten die bereid worden met producten uit de Achterhoek. Naast het eten en drinken is ook Achterhoekse kunst & cultuur een van de smaakbepalende ingrediënten van de avond.

Afscheid van ’t Brouwerskolkje
Op 14 april zal Moshik Roth voor het laatst koken in ’t Brouwerskolkje in Overveen. Om de periode in Overveen mooi af te sluiten, kookt Moshik van 21 maart tot 14 april nog eenmaal zijn meest populaire en exclusieve gerechten van de afgelopen jaren. Daarna gaat hij aan de slag in het nieuwste restaurant van Amsterdam: &samhoud places.

Eten bij Lonny (Zeist)
De uitbaters van het Indonesische restaurant Mooi Zeist gaan van 22 maart tot 22 april met vakantie. Lonny Gerungan neemt zolang het stokje over. Hij zal niet alleen achter de kachel staan, maar ook liederen ten gehore brengen.

Dining with the Stars (België)
Van 26 maart tot en met 1 april gaat ‘Dining with the Stars’ door, een speciale sterrenversie van de Restaurantweek. Veertig restaurants met een Michelinster bieden die week een vijfgangendiner voor € 55 of een viergangenlunch voor € 44 aan.

Opening Kreeftenseizoen
Op donderdag 29 maart is het kreeftenseizoen officieel geopend. De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen is die dag binnengehaald.

Opening Academisch Aardbeienjaar 2012
Speciaal voor diegenen die de fijne kneepjes van het thuis aardbeien telen willen leren, is er de Aardbeienacademie. Op 31 maart is de opening van Academisch Aardbeienjaar 2012. Vorig jaar kwamen er 400 mensen op af. Iedereen kan op die dag ook weer het ‘studie’-/plantmateriaal meenemen.

HomeMadeMarket (Den Haag)
Op 1 april vindt van 11-17 uur in het Zeeheldenkwartier de HomeMadeMarket plaats. Taarten, koffie en ander lekkers om de marktdag ten volle te kunnen benutten. Vintage spullen, workshops, ecologische producten – en voor de kinderen allerlei activiteiten en een grote zweefmolen.

Kookpunt Foodmarket (Rotterdam)
Kookpunt Foodmarket biedt op 1 april van 12 tot 17 uur een ode aan Pasen met voorjaarsideeën en paasgebak. Oude bekenden, maar ook verse foodlovers zijn van de partij.

Kijk bij de boer op tweede paasdag
Na het succes van Kijk bij de boer in 2011 zijn er dit keer 8 agrarische bedrijven en 2 molens waar men tweede paasdag, 9 april, een kijkje kan nemen. Onder meer Biologisch Goed aan de Provincialeweg 4 in Oude Tonge doet mee. Van 10:00 uur tot 16:00 uur zijn bezoekers welkom.

Bierfestival Groningen 2012
Op vrijdag 13 april en zaterdag 14 april vindt de tweede editie van het Bierfestival Groningen plaats! Het grote succes en de positieve respons van vorig jaar hebben ertoe geleid dat er weer gebruik gemaakt wordt van de Martinikerk als schitterende locatie.

Paasmarkt en paasbrunch op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd)
Op donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 april organiseert Heerlijkheid Mariënwaerdt voor het eerst een gezellige Paasmarkt bij pannenkoekenhuis de Stapelbakker, de Landgoedwinkel en Brasserie Marie, met allerlei biologische lekkernijen, snuisterijen en leuke voorjaarsproducten.

Swan Market (Rotterdam)
Swan Market is een lifestyle markt waar je helemaal los kunt gaan op interieur, mode, vintage, sieraden en accessoires en betaalbare kunst. Ook vind je er leuke kraampjes met kids design en bijvoorbeeld keramiek. Ook de maag wordt niet vergeten. Heb je na al dit shoppen trek gekregen dat zijn er ook nog stands met mooie biologische producten en lekker eten en drinken. De tweede editie van 2012 is op zondag 15 april.

Restaurant Week bij onze zuiderburen
Van 4 t/m 10 juni vindt bij onze zuiderburen de 10e editie van de DiningCity Restaurant Week plaats. Tijdens deze culinaire week kunnen bezoekers genieten in de beste toprestaurants die België en Luxemburg rijk zijn voor een vaste prijs. Reserveren voor de Restaurantweek kan vanaf 9 mei via www.restaurantweek.be.

Taste of Amsterdam
Het culinaire festijn Taste of Amsterdam vindt in 2012 niet in het najaar maar in het voorjaar plaats. Van donderdag 31 mei tot en met zondag 3 juni. Locatie is ook nu weer het Amstelpark.

Grootse Wijnen, Kleine Importeurs
Zondag 15 april en maandag 16 april verzamelen zich ruim 50 kleine zelfstandige importeurs in Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug. Zondag staat de deur open voor consumenten, maandag richten de importeurs zich op de vakhandel.

Basiliek naar Wouw, Mijn Keuken naar Harderwijk
Rik en PieterChef-kok Rik Jansma van restaurant Basiliek in Harderwijk en chef-kok Pieter Bosters van Restaurant Mijn Keuken in Wouw verruilen elkaars keuken voor een week. Voor de gast een kans om kennis te maken met een “andere keuken” zonder dat daar ver voor te hoven rijden. Deze chefswissel zal plaatsvinden van 17 t/m 22 april.

The Cube (Milaan)
Vorig jaar landde het pop-up restaurant The Cube in Brussel. Nu doet het Milaan aan. Het futuristisch gebouw te midden van de klassieke architectuur van Milaan biedt in elk geval al visueel spectaculair. Geopend tot 26 april.

Heerlijk 10Daagse
Nederland heeft er weer een nieuwe culinaire week bij: Heerlijk 10Daagse. Van 21-30 mei krijg je bij deelnemende restaurants voor 25 euro een driegangendiner geserveerd. Reserveren kan vanaf 3 mei .

De VeggieChallenge
Op 1 juni gaat jongerenstichting Viva Las Vega’s van start met de VeggieChallenge 2012. Ten minste 3000 mensen zullen dit jaar samen de uitdaging aangaan om dertig dagen lang geen of minder dierlijke producten te gaan eten. Maar dit doe je niet alleen. Als VeggieChallenge deelnemers krijg je een maand lang de recepten toegestuurd.

Smaakvol Breda
Van 1 t/m 3 juni vindt alweer de zesde editie van Smaakvol Breda plaats. Voorlopig zijn zijn er negentien deelnemers.

Sonsbeekmarkt (Arnhem)
Op 3 juni vindt in Park Sonsbeek in Arnhem de eerste markt met producten van ambachtelijke producenten plaats. De markt moet elke eerste zondag van de maand gaan plaatsvinden.

Grootste theebeurs van Europa (Brussel)
Zestig exposanten uit vier continenten zakken op 4 mei af naar Brussel voor wat de eerste grote theebeurs van Europa moet worden. Tea world rendez-vous verwacht 1.500 handelaars.

Dinner of Hope
Orange Babies lanceert Dinner of Hope, een nieuw initiatief waarbij Herman den Blijker (ambassadeur van Orange Babies) iedereen in Nederland oproept om op 11 mei thuis een diner te organiseren onder het motto ‘zet iets moois op tafel’. In plaats van een bloemetje of flesje wijn voor de gastvrouw of heer, wordt aan de genodigden gevraagd om een donatie te doen. Hiermee worden zwangere vrouwen, baby’s en kinderen in Afrika, door hiv geïnfecteerd of gedupeerd, geholpen.

Boerenmarkt (Rotterdam)
Op 2 juni strijken boeren neer in het Museumpark in Rotterdam. De organisatie van deze tweede editie van de Boerenmarkt is in handen van Stichting Rotterdamse Oogst.

Food Night 2012 (Amsterdam)
Food Night wordt dit jaar niet meer in september maar op zondag 3 juni gehouden. Deze vierde editie wordt twee keer zo groot door de samenwerking met de Rode Loper, Open Atelier route en Podium partners. Hoofdact vormen nog steeds de Street Food artiesten met lekkere hapjes en drankjes. De hele straat wordt ook gevuld met een bruisend cultureel programma voor jong en oud.

Internationaal culinair congres (Zwolle)
Jonnie en Therese Boer van driesterrenrestaurant De Librije werken aan een groot internationaal culinair congres. Dat moet begin 3 en 4 juni (onder voorbehoud plaatsvinden in Zwolle.

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer