Zestz
 
Culinair nieuws in 28 foodbites: Eetbaar kookboek verandert in lasagne
Categorieën: foodnieuws

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: eetbaar kookboek wordt heerlijke lasagne, Ferran Adrià werkt aan ‘culinair Wikipedia’, hebben de zelfverwarmende maaltijden de toekomst?

-> Eetbaar kookboek verandert in lasagne
‘Het eerste en enige kookboek’ – gemaakt van verse pasta – werd ontworpen door Korefe als speciaal project voor de Duitse uitgever Gerstenberg en is het enige kookboek dat u ook echt kan lezen (er staan kookinstructies voor lasagne in), koken en eten. (De Standaard en FireWire)

-> Hebben zelfverwarmende maaltijden de toekomst?
Kant-en-klaar maaltijden die in een verpakking zitten die vanzelf warm wordt. Het bestaat. En is handig voor bergbeklimmers en andere sporters die niet over een verwarmingsbron beschikken. (Guardian)

-> Canadese koks in de comfortzone
Ook in Canada begeven koks zich richting een meer rustieke kookstijl. (Straight)

-> Grootste oplage ooit voor nieuw Jeroen Meus-boek
Het kookboek Dagelijkse kost 3 van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus verschijnt in een oplage van 200.000 exemplaren. België krijgt sowieso geen genoeg van Meus. Hij is de grote winnaar geworden van de Vlaamse Televisie Sterren, de Vlaamse tegenhanger van de Televizierring. (Standaard en Parool)

-> Ferran Adrià werkt aan ‘culinair Wikipedia’
Ferran Adrià zegt te werken aan laBulliPedia, een online culinaire encyclopedie naar voorbeeld van Wikipedia. Er komen recepten op te staan, maar ook veel achtergronden bij producten. (Misset Horeca en Eater)

-> Starbucks gebruikt insecten in frappuccino
Koffieketen Starbucks gebruikt insecten om de Strawberry Frappuccino een leuk roze kleurtje te geven. Een vegetarische medewerker van de keten zette het recept van de frappuccino online. Het bestandsdeel ‘cochineal extract’, een goedgekeurde kleurstof, is gemaakt van insecten uit Zuid-Amerika. (Ecorazzi, Huffingtonpost en NuZakelijk)

-> Van eten als onze voorouders worden we gezonder oud
Als wij, net als onze voorouders in de Steentijd en net als traditionele Oost-Afrikanen anno 2012, nou eens wat meer omega-3 vetzuren zouden eten, dan worden we gezonder en slimmer. Dat blijkt uit onderzoek uit Groningen. Promovendus Remko Kuipers toont aan dat de voeding uit dit zogenaamde land-water ecosysteem, in vergelijking met onze westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte. (Sync en Foodlog)

-> Kookboek met recepten gebaseerd op archeologische vondsten
Drie archeologen hebben opnieuw een kookboek gepubliceerd met recepten die gebaseerd zijn op archeologische vondsten. Het boek A culinary journey through time (1995) is nu opnieuw uitgebracht. (Acheologie Online en Pasthorizons)

-> Een revolutie voor ons eten
Als consumenten zich bewust worden van hun macht kunnen ze duurzame levensmiddelen die het nu niet redden toch in het winkelschap krijgen. Sandra van Kampen en Dick Veerman werken aan een heuse voedselrevolutie. Wat moeten die mensen gaan doen? Consumenten kunnen hun bestedingen inzetten door producten te kopen die dichter bij hen in de buurt zijn verbouwd en verwerkt, en waarvan de productie meer gericht is op het sluiten van kringlopen. (NRC Handelsblad [pdf])


-> Nieuwe app
Je hoort de zin wel eens langskomen in commercials van gerechten: ‘in een handomdraai op tafel’. De supermarktketen Jumbo heeft dat nu wel erg letterlijk genomen. Die heeft de iPhone-app Recepten Shaker uitgebracht, waarmee je een willekeurig recept te zien krijgt als je met de iPhone schudt. Je kan zelf aangeven of je met 2, 4 of 6 personen aanschuift en daar worden de ingrediënten meteen op aangepast. Ook kan je schudden op bepaalde ingrediënten. (iPhoneClub)

Wat verder ter tafel komt:

-> Chocolade kopen en betalen met een goede daad

-> FoodNext: digitale media in de foodsector

-> Pastygate in de UK

-> Voedselbank Amsterdam luidt noodklok bij supers

-> Gemeenten willen niet van statiegeld af

-> Science linkt twee insecticiden aan bijensterfte

-> Britse ‘champagne’ komt eraan…

-> Consument waardeert vermelding herkomst maar kiest op smaak en prijs

-> Consument doet nog steeds het liefst boodschappen in de winkel

-> 6 smerige ingrediënten waarvan je niet weet dat je ze eet

-> Aantal diabetici verdubbelt in 13 jaar

-> Londense chefs grijpen terug naar zoete jeugdherinneringen

-> Voedingscentrum stopt met Jaarprijs

-> Een op vier Belgen heeft een moestuin

-> Bij luxe hotel raap je je eigen maaltijd bij elkaar

-> De Librije krabbelt op na twee zware jaren

-> 11-jarige Vlaamse winnaar tv-programma ‘Junior Masterchef’ heeft alles om sterrenchef te worden

-> Foodies uit Saoedi-Arabië kiezen voor diner in plaats van fastfood

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer