Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Bakker(ij)bar
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: bakker(ij)bar.

Specialiteitenrestaurants noemen zichzelf steeds vaker ‘bar’, blogden we al eens. Maar dan wel pas nadat ze een vrijstaande, of langs het raam meanderende, hoge eetbar hebben laten intimmeren. Waarop vervolgens ook buiten de traditionele baruren eten zowel als drank wordt geplaatst. Van pastabar Spaghetteria in Amsterdam tot de Amerikaanse Butcher Bar. Of de pasgeopende worstbar van Kees Elfring, patron-cuisinier van het Amsterdamse huiskamerrestaurant Marius. En nu dus ook van het naastgelegen Worst Wijncafé – zoals deze heuse worstbar van het zondagochtendontbijt tot het zaterdagnachtmutsje officieel heet.

Enter: de bakker(ij)bar à la Panko Bakery in de Spaans-Baskische stad Bilbao. Een met blondhouten wijnkistjes low-tech-high-style aangeklede bakkerij-annex-wijnbar, waar brood meer is dan enkel een gimmick. Van ontbijt tot late nite pintxos (Baskische tapas, gepresenteerd op een stukje brood) verschijnt het op de eetbar naast een cortado koffie of een glas cava, bier of wijn. Maar het brood gaat in deze verfrissend creatieve mix van retail en horeca ook de hele dag old school in de boodschappentas mee naar huis.

En het blijft niet bij Panko. Er is Bakery Bar in de Amerikaanse koffiestad Portland. En er zijn de New Yorkse Oro Bakery & Bar en Café Le Perche. Alledrie verkopen én serveren ze niet alleen brood, ze bezitten ook een alcohol- en avondvergunning. Net als het deze week in NYC geopende Landbrot. Een Duits-angehauchte bakker(ij)bar met meteen maarliefst twee vestigingen voor onder meer vers Duits zuurdesembrood, Brezel en Elzasser Flammkuchen. Wordt dat terplekke aan de eetbar naar binnen geschoven, tapt de bakker(ij)bar er tot na middernacht een pul bier bij van de Duitse brouwerij Hoss.
(foto: Panko Bakery in Bilbao, Spaans Baskenland; © Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer