Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Hyperdecanteren
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: hyperdecanteren.

Zoveel te doen en zo weinig tijd – dat is het uitgangspunt van zogenoemde lifehackers. Die daarom tijdbesparende oplossingen ontwikkelen voor dagelijks terugkerende tijdrovende klussen als het ontdooien van bevroren vlees en een granaatappel ontdoen van z’n pitjes. Op de website lifehacker.com staat een bloemlezing aan opties die een mens meer tijd overlaten om te genieten van het leven met bijvoorbeeld een glas rode wijn.

Een van de meest obscure lifehacktips is wel hyperdecanteren. Decanteren is een methode om oudere rode wijn van droesem af te helpen. Maar ook om jonge rode wijn aan zuurstof bloot te stellen, waardoor vooral de tannines zachter worden. Hyperdecanteren fastforwardt deze urenlange bezigheid met behulp van een blender. Waarschijnlijk haakt een deel van de lezers nu in afschuw af, teneinde de mond snel te gaan spoelen met een slok slow gedecanteerde rode wijn. Voor de overgeblevenen: hyperdecanteren komt erop neer dat de wijn in een blender gaat voor zo’n halve tot hele minuut, waarna de ontstane schuimkraag zich even moet zetten en de wijn onmiddellijk kan worden genoten.

Nu heeft niet zomaar de eerste de beste foodiot deze methode ontwikkeld, maar de wereldwijd gerespecteerde ex-Micxrosoftbobo Nathan Myhrvold. Beter bekend van het zwaarlijvige gastronomische meesterwerk Modernist Cuisine, waarin de reborn chef eten op een hyperwetenschappelijke manier benadert. Dankzij hyperdecanteren verandert de smaak, maar niet perse ten nadele, aldus deze laatste der moleculairen. Vooral jonge wijn lijkt er drinkbaarder door te worden. Maar zelfs een Chateau Margaux uit 1982 knapte ervan op, verzekerde hij in Bloomberg Businessweek.

Sinds deze bewering is er een hausse aan hyperdecanterende filmpjes op internet verschenen, waarin wijn- zowel als techniekgekken zich niet beperken tot het gebruik van een blender, maar ook de wijngeschiedenis van de staafmixer herschrijven. Alle testers zijn het in ieder geval over één ding eens: de smaak van de wijn verandert inderdaad substantieel. Ten goede of ten kwade – daarover is de jury nog in conclaaf.
(foto: hyperdecanteren: doen of niet doen? © Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer