Zestz
 
Zeeuwse mosselseizoen van start
Categorieën: shopping

Met twee weken vertraging begint vandaag het Zeeuwse mosselseizoen. Toch lijkt het erop dat consumenten beter nog een weekje kunnen wachten.
De start van het mosselseizoen werd uitgesteld omdat de mosselen nog niet van voldoende kwaliteit waren. Maar vandaag brengt Mosselbedrijf Prins en Dingemanse dan toch de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen op de markt, aldus De Standaard. De vraag van restaurants naar mosselen is namelijk erg groot, zegt commercieel directeur Edwin Foudraine. ‘Ze zijn nog wat te klein, maar de smaak is al prima.’ Hij verwacht dat het schelpdiertje flink aan de prijs zal zijn, mogelijk zelfs twee keer zo hoog dan normaal in het begin van het seizoen.
Toch zet De Standaard in een andere bijdrage vraagtekens bij de start van het mosselseizoen. De Zeeuwse mosselen komen nu al op de markt, terwijl ze pas in augustus zijn volgroeid. Door het koude voorjaar zijn de Zeeuwse mosselen nog verre van goed. Dat blijkt uit een fax van de eerder genoemde teler Prins en Dingemanse. ‘De kwaliteit van de mosselen is nog niet van het niveau dat wij graag zouden aanbieden. Het vleesgewicht is nog wat laag voor de tijd van het jaar en er zitten nog pokken op de schelpen. We schatten in dat een volledige start van het mosselseizoen niet voor het weekeind van 5-6 augustus verwacht mag worden.’ De vraag vanuit de markt is echter groot, zo blijkt: ‘Komende week zullen wij dan ook vanaf donderdag [20 juli, red.] naast de Canadese, Noorse en Spaanse mosselen Zeeuwse bodemcultuur aanbieden.’
Toch zou volgens De Standaard de mindere kwaliteit ook blijken uit alle staalnames die tot nu toe gehouden zijn. Het vleesgehalte van de mosselen ligt volgens kenners dramatisch laag, met veertien tot vijftien procent. Terwijl een goede, volgroeide mossel liefst minimaal 30 procent vleesgehalte bevat.
Het voorlopige advies lijkt dan ook: nog even een weekje wachten met de aankoop van mosselen en met een pannetje mosselen in een restaurant.
[via Agripress.be]

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer