Zestz
 
Haags Gemeentemuseum toont glaswerk De Bazel
Categorieën: doen!

Het Haags Gemeentemuseum biedt een representatief overzicht van De Bazels ontwerpen voor het interieur.
Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923) heeft in Nederland vooral als architect naam gemaakt. Hij bouwde talrijke landelijke villa’s in het Gooi en ontwierp het hoofdgebouw van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in de Amsterdamse Vijzelstraat. Minder bekend is dat hij ook op het gebied van de binnenhuiskunst zeer actief en invloedrijk is geweest.
Aanvankelijk zijn De Bazels meubelen nog neogotisch van aard. Niet veel later kiest de architect voor wiskundige ontwerpsystemen die leiden tot harmonieuze verhoudingen en klassieke proporties in het interieur.
In 1904 is hij een van de oprichters van het meubelatelier De Ploeg. De kostbare meubelen die aanvankelijk in deze Amsterdamse werkplaats werden vervaardigd, zijn opmerkelijk eenvoudig en strak van vorm. In latere jaren kenmerken de meubels zich door een samensmelting van classicistische en oosterse vormprincipes. Vanaf 1915 maakte De Bazel vernieuwende ontwerpen voor de glasfabriek Leerdam, waaronder zijn bekende veelkleurige hoekig servies van geperst glas.
De tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum brengt voor het eerst in de geschiedenis een representatief overzicht van De Bazels kostbare meubels en vernieuwend glaswerk. Ze zijn te zien tot 12 juni.

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer