Zestz
 
Amsterdam krijgt eerste Chinese theehuis Formocha
Categorieën: foodnieuws, people, shopping

Eigenares Amanda Yiu is geen onbekende in Amsterdam. Yiu, geboren in Hongkong, heeft vijftien jaar een kapperszaak in de Binnendommerstraat gehad. Afgelopen zaterdag knipte ze haar laatste klanten en vanaf dinsdag 14 juni tovert ze haar zaak Formocha om tot een Chinees theehuis. Geen heel wonderlijke wending, want behalve een kapperszaak was Formocha de afgelopen zes jaar ook een theewinkel.

Proeven en nog eens proeven
De combinatie van kapperszaak en theewinkel werd haar te zwaar, vertelt Yiu. Ze gaat zich nu concentreren op thee. En ook dat is geen verrassing. Yiu’s vader komt namelijk uit een familie waar de theecultuur en theeceremonies een heel belangrijke rol spelen. Haar vader heeft haar daarover veel kennis bijgebracht. ‘Maar voordat ik zelf begon met de verkoop van thee, heb ik die kennis weer aangevuld door zelfstudie,’ aldus Yiu. Ze heeft veel over het onderwerp gelezen en vooral heel veel geproefd.

Uitzonderlijk hoge kwaliteit
In Formocha verkoopt Amanda Yiu thee uit Taiwan. ‘Dankzij mijn hier woonachtige familie kan ik via via aan een uitzonderlijk hoge kwaliteit komen. Theesoorten die anders heel lastig te vinden en ook in te kopen zijn.’ Iets meer dan de helft van haar assortiment komt uit China. ‘In China moet je bijvoorbeeld zijn voor groene thee; Taiwan biedt in dat opzicht heel weinig.’

Zoet en hartig
Yiu, die ooit restaurantcriticus en culinair journalist Johannes van Dam de fijnste theesoorten leerde waarderen, verkoopt én serveert voortaan thee. En voor bij de in potten geschonken thee: één zoete en één hartige (huisgemaakte) lekkernij. Niet te extreem van smaak, want dat hebben alle begeleidende theesoorten niet nodig, aldus Amanda Yiu.

Formocha (ook voor theebenodigdheden, -workshops en -ceremonies), Binnendommerstraat 24hs, Amsterdam, tel. 020-625 5233. Geopend: di t/m za 11-18 uur.

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

3 reacties op “Amsterdam krijgt eerste Chinese theehuis Formocha”

  1. Lucie zegt:

    Welkom, meer dan welkom! En succes.

  2. Nola zegt:

    Leuk! Ik kom snel langs.

  3. Paolo zegt:

    Ik ben kort geleden langs geweest.

    De huisgemaakte rijstballetje met tonijn was nog warm – en daarna een stukje verse citroen en kokostaart. Paste heel goed met de heerlijke thee.

    Nog een verrassing: de theepot kan hervuld worden.
    Even onstpannen in de drukke stad!

Reageer