Zestz
 
payday loans
Talkin’ Foodlingo: The Dirty
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: The Dirty.

Binnenkort komt er A film about coffee. En da’s niet zo vreemd, want er vallen sfeervolle plaatjes van het bean-to-cup proces te schieten op fotogenieke van god verlaten plekken, zowel als in dichtbevolkte metropolen. Daarnaast is koffie al jaren trendsetter in food. Afgelopen jaar niet uitgezonderd. En daarom is het volledig gepast om dit foodlingojaar uit te luiden met een koffieterm waar we in 2013 absoluut meer van gaan horen. In de trailer van A film about Coffee die nu al internet overgaat, komt-ie voorbij in een shot van dé belangrijkste koffietent in Tokio, het in 2009 geopende Bear Pond Espresso. Want inderdaad, niet Italië, niet Portland Oregon, niet New York City, ook niet surflanden Australië en Nieuw-Zeeland, noch opkomende koffiesteden Kopenhagen en Stockholm, maar koffiestad Tokio zet de toon in koffiezetten. Niet alleen met een onophoudelijke stroom aan designy koffiezetgadgets, maar ook met nieuwe klassieke zetmethodes.

Zoals The Dirty, waarbij een shot hete espresso in een weckglas balanceert tussen twee lagen koude melk, volgens sommigen afgetopt met een tweede shot hete espresso (hoewel over de rechtmatigheid van die laatste, zoals gebruikelijk in koffie, verschillende meningen bestaan). Met als gevolg niet alleen een warm-koudcontrast zoals we dat al jaren zien in food (hé…!), maar ook een trage wederzijdse beïnvloeding van de romige koudemelksmaak en de robuustscherpe hetekoffiesmaak, en een botsing van texturen bovendien. ‘First aroma, then fresh mouth,’ geeft Bear Pond Espresso eigenaar-barista en bedenker van The Dirty, Katsuyuki Tanaka, op youmightfindyourself.com kort en bondig uitleg.

Laatst demonstreerde Tanaka zijn geesteskind in de New Yorkse koffiebar Joe. En dus is het een kwestie van tijd voordat de eerste ‘mason jars’, die in de trendkeuken al onmisbaar bleken als cocktail-, salade-, soep- en toetjescontainer, gevuld zullen worden met deze nieuwe koffieklassieker. Die er inderdaad, waarschijnlijk dankzij de clash tussen warme koffie en koude melk, een tikje ‘dirty’ uitziet. Maar je kunt het ook authentiek noemen.

(foto: The Dirty; still uit ‘A film about coffee’ )

PS Vergeet niet je stem uit te brengen op het foodlingo van 2012!

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer