Zestz
 
payday loans
Kersttrends 2012: van 3D-koekje tot pens
Categorieën: foodnieuws

Drukke tijden voor de voedselbank
Lijkt de crisis ver weg tijdens de kerstdagen? Berichten over sobere of geschrapte bedrijfskerstdineetjes en -borrels domineerden het nieuws afgelopen jaren. Nu haalt zo’n bericht de kranten niet meer. Net zoals dat het opzienbarend was dat supermarkten op tweede kerstdag geopend waren. We weten niet beter.

Maar nog even terug naar de crisis. De voedselbanken in het land zien door de economische crisis het aantal klanten groeien. Vooral in de weken voor kerst melden veel mensen zich aan, zei een woordvoerder van Voedselbanken Nederland. Die trend zet door in 2013. En bij de Albert Heijn in Oegstgeest lijkt de financiële crisis ook te hebben toegeslagen. Vanwege het toenemende aantal winkeldiefstallen werden in het filiaal aan de Terweeplein luxe producten als zalm, biefstuk en dure wijn nog maar minimaal aangevuld. De resterende zalmmoten lagen onder extra cameratoezicht in het schap.

Supermarkten doen goede zaken
Niet dat de supermarkten in zijn geheel nu slechte zaken hebben gedaan. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, verwacht dat in de Nederlandse supermarkten in de twee weken voor kerst voor 1,46 miljard zullen omzetten. Dat is 4,6% meer dan vorig jaar.


Koken met Jamie
Albert Heijn troefde alle andere supermarktketens dit jaar af door Jamie Oliver aan te trekken. Deze in Nederland populaire Britse kok en kookboekenschrijver heeft als ‘gasthoofdredacteur’ zijn naam verbonden aan de kersteditie van AH-huisblad Allerhande. En voor wie niet zelf wilde koken, lagen de in schappen ready to cook gerechten, naar recepten van Jamie himself. Daarmee staat Jamie in veel Nederlandse huishoudens op het menu, aangezien uit onderzoek van het magazine van Albert Heijn zou blijken dat 6 miljoen mensen tijdens de feestdagen iets uit het blad eten.

Duurzaam en diervriendelijk
Voor het eerst staat ‘duurzaam’ loud and clear op het kerstmenu. Zo presenteerde de DenkTank samen met het Voedingscentrum een duurzaam menu voor de hele kerstweek. Verder berekende de Vegetariërsbond p basis van kerstrecepten uit de Allerhande en Smulweb dat in Nederland naar schatting 2,4 miljoen dieren worden gegeten. Mag het ietsje minder, please? In elk geval zijn kant-en-klare kerstgerechten in de supermarkten zonder vlees nog maar mondjesmaat verkrijgbaar, concludeerde milieuorganisatie Natuur & Milieu. Al is er meer keus dan enkele jaren geleden.

Hotels serveren take-away kerstmenu’s
In tegenstelling tot voorgaande jaren geen cijfers vanuit de restaurantwereld. Het blijft (nog even) een verrassing hoeveel mensen dit jaar buiten de deur gaan eten. In Londen kon men zich inschrijven voor een kerstdiner van 154.000 euro. Met witte truffel en eetbaar goud, en champagne gebotteld vóór de Eerste Wereldoorlog. In plaats van die overdadige luxe lanceerden Hotel Okura in Amsterdam en Amsterdam Marriott Hotel een take away-kerstmenu. Het Mariot had een ‘haute cuisine turkey to go’ op de kaart staan.

En wat is er nieuw dit jaar?
Voor het kerstmenu grijpt Nederland alweer jaren terug naar klassiekers. Weinig verrassingen dus. Of het moet de Belgische supermarktketen Delhaize zijn. ‘Pensen zijn de nieuwe ganzenlever,’ zegt een woordvoerder. ‘Nooit was ons aanbod zo groot. Met reden: de vraag is enorm.’ De pensen zijn gevuld met vijgen, spek, speculoos, ui, framboos, appel, Calvados, champignons of mandarijn. Ook doet de 3D-printer doet nu zijn intrede: de kerstkoekjes worden nu geprint.

En sinds de Zuid-Koreaanse popsensatie Psy met zijn nummer ‘Gangnam Style’ de hitlijsten veroverde, danst de halve wereldbevolking op het nummer mee. Psy ontketent meteen ook een nieuwe kersttrend: de Gangnam Style lichtshow voor thuis.

Retorische tips voor het kerstdiner
Tot slot nog dit: Hoe overleef je de stroeve gesprekken en de pijnlijke stiltes? Het debatinstituut geeft daarom vijf retorische tips waarmee je van elk kerstdiner een succes maakt.

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer