Zestz
 
payday loans
Culinair nieuws in 21 bites: Jamie overtroeft Nigella
Categorieën: foodnieuws

Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Jamie overtroeft Nigella, al 100.000 exemplaren van ‘Jamie’s in 15 minuten’ verkocht, ‘computer kan binnen 5 jaar ruiken en proeven’ en ‘frietchinees’ in België definitief geaccepteerd.

-> Jamie overtroeft Nigella
Van Nigellissima, sinds september in de winkel, zijn 161.823 exemplaren verkocht. De krant Telegraph leidt daaruit af dat het Britse publiek minder interesse toont voor haar boeken. Van Jamies 15 Minute Meals werden afgelopen week 117.911 exemplaren verkocht, van Nigellissima bijna 18.000. (Telegraph)

-> Al 100.000 exemplaren van ‘Jamie’s in 15 minuten’ verkocht
Ook in Nederland doet Jamie Olivers Jamie in 15 minuten het goed. Na een kleine twee maanden is het 100.000ste exemplaar over de toonbank gegaan. Het nieuwe boek van Jamie Oliver is volgens uitgeverij Kosmos een nog groter succes dan zijn voorganger Jamie in 30 minuten. De verwachting is dat er begin 2013 in totaal 250.000 exemplaren van Jamie in 30 minuten zijn verkocht. In februari 2012 maakte de bekend dat de Britse tv-kok en ondernemer in Nederland in 10 jaar tijd 2,2 miljoen boeken had verkocht.

-> Italiaanse wetenschappers: mediteraanse dieet onbetaalbaar voor arme gezinnen
De economische crisis heeft een belangrijke impact op de mediterrane keuken. Door de financiële problemen kunnen vele arme gezinnen zich de ingrediënten van het mediterrane menu niet meer veroorloven, wat een belangrijke impact kan hebben op de volksgezondheid. Aldus wetenschappers aan de Università Cattolica di Campobasso. (Managing21)

-> ‘Omzet rauw voedsel groeit bijna dagelijks’
De documentaire Rauwer over Francis Kenter en haar zoon Tom die beiden alleen rauw voedsel eten, deze week op tv te zien, leidde tot zowel discussies als nieuwsberichten. Zo zou volgens insiders ‘rauw’ booming business zijn. En terwijl de discussie over raw food in alle hevigheid woedt, stapt een gezin uit Roosendaal juist over op het rauwe dieet. (Trouw, (BN De Stem en Volkskrant [Beeld rechts: rauwe lasagne; foto: vår resa]

-> ‘Computer kan binnen 5 jaar ruiken en proeven’
IBM verwacht dat computers binnen een jaar of vijf behalve over gezichtsvermogen, gehoor en tastzin ook over smaak- en reukvermogen zullen beschikken. Smaakinformatie-technologie zal computers in staat stellen de optimale afstemming van persoonlijke smaakvoorkeur en voedingsvereisten te definiëren en te vertalen in een menu dat zowel gezond als smakelijk is. (Automatiseringsgids)

-> Topwijn slaat een jaartje over
Chateau d’Yquem, de peperdure nummer een wijn in het Franse Sauternes in de Bordeaux, slaat een jaartje over en komt niet met een jaargang 2012 op de markt. Oorzaak is dat door de regen in de Bordeaux de druiven hun normale kwaliteit niet hebben bereikt. (Misset Horeca )

-> Wereldprimeur van mousserende geuzes?
Een bijzonder experiment in België is geslaagd. Het genootschap van Limburgse bier- en wijnliefhebbers uit het Belgische Jesseren hebben bieren van de brouwerij uit Oud Beersel mousserend gemaakt. (Bier.blog)

-> 8500 horecabanen verloren door orkaan Sandy
Eerder beschreven we al de hevige impact van orkaan Sandy op de New Yorkse restaurantwereld. Nu blijkt dat in de maand november maar liefst 8500 banen in de horeca- en hospitalitysector verloren zijn gegaan. (Grubstreet)

-> Hobbykoks mogen koken in toprestaurants
Een aantal restaurants in de Randstad biedt culinaire talenten vanaf begin januari de mogelijkheid een avond lang de scepter te zwaaien in een professionele keuken. Ze moeten dan wel zelf gasten meenemen. (Telegraaf)

-> ‘Frietchinees’ in België definitief geaccepteerd
België telt steeds meer ‘frituristen’ van buitenlandse afkomst. Terwijl de Belgen geen zin meer hebben in het werk boven de dampende frietpotten, zien Marokkanen, Turken en vooral Chinezen hun kans. (Volkskrant)

-> (Ver)nieuw(d)e apps: Iens, Evernote Food, Ferran Adria en oliebollen
Evernote Food heeft een grote update gekregen naar versie 2.0. Daarmee zijn twee grote wensen van gebruikers in vervulling gegaan: Evernote Food op de iPad en de mogelijkheid om recepten op te slaan van allerlei receptensites. Ook restaurantgids Iens lanceerde een update van haar app. Nieuw: de Spaanse chefkok Ferran Adria lanceerde een app, gebaseerd op zijn kookboek Thuis koken met Ferran Adria, in het Engels, Duits en Spaans. En voor oud jaar: speur de beste oliebollen op met een iPhone-app, Oliebol genaamd. (iPadclub, iPhoneclub, Horecatrends en iPhoneclub)

Wat verder ter tafel komt:

-> Chef-kok Cees Helder versterkt keuken zorgcentrum in Hilversum

-> Utrechts restaurant wil geld ophalen via crowdfunding

-> ‘Facebook zet aan tot ongezond eten’

-> Vegetarische Slager wint PETA-prijs

-> Recepten (ex-)kankerpatiënten door Jonnie Boer***

-> Topmodellen maken kookboek Regio Venlo Hoofdstad van de Smaak 2013

-> Thee krijgt een beschermde EU-status

-> Meer dronken weekendrijders na familiebezoek

-> Kreeften hebben jaarringen

-> Nieuw culinair festival Rotterdam is ‘lokkertje’

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer