Zestz
 
payday loans
Talkin Foodlingo: groentesommelier
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: groentesommelier.

Wij hebben de restaurants nog gekend waar de sommelier uitsluitend excelleerde in wijn en wijn-spijscombi’s. Inmiddels kijkt niemand meer op van een sommelier in water, bier, sake of thee. Zelfs in de niet-drankenafdeling komen we hem tegen. Van zout- tot muzieksommelier. En zo’n twee jaar geleden heeft foodconceptenmaker Guus Vredenburg in Nederland en omstreken de term ‘groentesommelier’ geregistreerd, geïnspireerd door een reis naar de Japanse Vegetable Sommelier Association waar inmiddels reeds zo’n 20.000 groentesommeliers (ook wel ‘Veggie Meisters’) hun diploma haalden.

De term sommelier is dan ook veralgemeniseerd van wijnkenner naar kenner, punt. Het staat voor specialisatie, vakmanschap en meesterschap. Dat het een tikje elitair-met-sterren klinkt, deert in elk geval de groentesommeliers niet die sinds een tijdje in de minder-dan-elitaire supermarktketen C1000 op verpakkingen eenvoudige groenterecepten voor alledag geven. Analoog aan de groenteboer die in de vorige eeuw dagelijks op de radio aankoop- en bereidingsadvies gaf na de standaardvraag: ‘Zeg groenteman, wat eten we vandaag?’ Waar ‘groenteman’ weliswaar iets geruststellend alledaags heeft, straalt sommelier nu juist ook dat gewenste gevoel van gastheerschap uit. Een groentegastheer (m/v), die zijn kennis graag overdraagt. Ook ‘architect aromatique’ Rob Baan van microgroenteteler Koppert Cress is in de ban van de groentesommelier, blijkt uit een recent radio-interview met zakennieuwssommelier BNR. De sommelier als meester, connaisseur en selectionneur in een afgebakend kennisgebied zou die andere ‘kenner/ziener’, de curator, dan ook qua populariteit weleens kunnen gaan inhalen. Foodtrendsommelier, zou dat al bestaan?
(foto: een Japanse poster roept op tot het bijwonen van een seminar voor groentesommeliers)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer