Zestz
 
payday loans
Déjà vu foodideeën in een oude vuilniszak
Categorieën: foodnieuws

Opvallend veel ‘oud’ nieuws deze week: een winnend ontwerp voor een tafellaken-vuilniszak dat we qua concept al eerder langs zagen komen. En een prijswinnend idee voor een online sociaal eten platform dat in eenzelfde vorm al een paar jaar bestaat.

Meals2Meet
Strijp-S in Eindhoven was van 1 t/m 3 juni het decor van het Startup Weekend. In 54 uur moesten een tiental teams een ‘groots’ idee realiseren. De Belg Maarten Huijsmans presenteerde het plan voor het online platform Meals2Meet en ging er met de hoofdprijs van door. Via dit platform kun je als thuiskok mensen uitnodigen om voor een bescheiden bedrag aan tafel te schuiven.

‘Lange adem’
‘Na Thuisafgehaald.nl is dit nu al de tweede die met ons concept een prijs of publieksaandacht krijgt. Het is kennelijk een steengoed idee!’ zegt Manette Zeelenberg tegen Zestz. Zeelenberg startte eind 2010 eenzelfde concept, Tweetjemee.nl genaamd.

Tweetjemee.nl gaat in haar uitwerking een stapje verder, want klanten kunnen door thuiskoks bereide gerechten ook meenemen. ‘We introduceerden als eerste het concept in Nederland en daarom weten we ook wat de andere initiatiefnemers te wachten staat: een lange adem.’

Jurylid van de Food Innovation Award 2011, Marjan Ippel, was verbaasd toen ze het bericht over Meals2Meet las. Ippel: ‘Vorig jaar was Tweetjemee.nl de favoriet voor de Award. Het project won uiteindelijk nipt niet, omdat enkele medejuryleden vraagtekens hadden hoe je een en ander wettelijk regelt. Terwijl huiskamerrestaurants ook toegestaan zijn. Ik vind Tweetjemee.nl nog steeds een prachtidee en het doet me pijn dat nu regelrechte kopieën wél worden beloond.’

‘Enthousiasme ook belangrijk’
Wist de jury van het Startup Weekend van het bestaan van Tweetjemee.nl? We vragen het aan een woordvoerder van de organisatie. Dat een idee al zou bestaan, zou geen reden zijn geweest om het bij voorbaat af te keuren, luidt het antwoord. ‘Anders zou je nooit meer iets kunnen doen. Bij de criteria speelden ook zaken als het enthousiasme van de deelnemers een belangrijke rol.’ En daarmee is de kous af. Winnaar Maarten Huijsmans krijgt een half jaar huisvesting op de High Tech Campus, plus coaching en ondersteuning om zijn concept Meals2Meet te realiseren.

Strik strak
Eenzelfde déjà vu-gevoel kregen we bij het winnende ontwerp van de ‘Hema ontwerpwedstrijd’ 2012: Strik strak van Ine Reijnen. Het betreft een wegwerptafelkleed (zie afbeelding linksboven) dat je na het tafelen snel verandert in een vuilniszak. Je kunt het tafelkleed vaststrikken aan de tafel, waardoor niets kan verschuiven. Het idee doet meteen denken aan het CleanPicnic-kleedje, in 2011 geïntroduceerd.

CleanPicnic is een vierkant stuk plastic dat als tafelkleed dient. Wie klaar is met picknicken, pakt drie punten van het plastic samen en trekt die door het gat in de vierde punt. Zo heb je een afvalzak die je weg kunt gooien in een afvalbak.

Helemaal origineel is het idee niet, want we kwamen een Amerikaans octrooi(-aanvraag?) voor een rond tafelkleed/vuilniszak tegen uit 2004 (zie afbeelding rechts). Het ontwerp gaat net als Strik strak ervan uit dat je het ‘kleed’ vaststrikt aan tafel.

‘Echt’?
Een woordvoerder van de Hema beaamt dat het Amerikaanse ontwerp ‘inderdaad op het eerste oog [lijkt] op Strik strak. Maar of hier ook daadwerkelijks sprake is van eenzelfde product is moeilijk te zeggen.’ Een deelnemer aan ‘ontwerpwedstrijd’ moet kunnen garanderen dat zijn/haar ontwerp geen inbreuk maakt op auteurs- of andere rechten van derden. Al is ‘het voor ons echter onmogelijk om 100% uit te sluiten dat een vergelijkbaar product wereldwijd niet al op de markt bestaat’.

‘In het geval van de Strik strak was het de totaalcombinatie van zowel concept, kleur, uitwerking en goede naam die de jury ervan deed overtuigen dat dit een terechte prijswinnaar is,’ aldus de Hema-woordvoerder. Maar besluit de Hema het ontwerp in productie te nemen, dan wordt eerst (standaard) verder onderzoek gedaan.

We wachten af.

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer