Zestz
 
Talkin foodlingo: Berkensap

Categorieën: Talkin' Foodlingo


Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: berkensap
.

Jonnie Boer doet het. Edwin Florès, de wildpukker uit het oosten, doet het. Jonathan Karpathios van duurzaam restaurant Vork & Mes in Hoofddorp doet het. En partner-in-worst van zelfworster meneer Wateetons, Sjoerd Mulder, doet het. Die laatste in zijn column in het Nederlands Dagblad: berkensap tappen.

Weer zo’n vergeten methode om aan voedsel uit de natuur te komen, die nu dus zelfs is doorgedrongen op de menukaart. In pure vorm een homeopathische tinctuur die ‘het organisme helpt winterse afzettingen te elimineren, waardoor men zich lichter en energieker voelt,’ aldus producent Ladrôme. Maar vaker wordt het sap gefermenteerd tot wijn en bier of ingekookt tot siroop. Een delicatesse bij Slavische volkeren die sowieso een voortrekkersrol vervullen in onze Nieuwe Nationale Sport, het wildplukken.


Aftappen van de waterige vloeistof is doodeenvoudig: boor een gat in de stam van bij voorkeur een suiker- of zilverberk (die bij voorkeur van jou is), duw er een slangetje in en hou daar een fles onder. Maar tap niet te veel, want berken zijn net mensen. Berkensaparmoede kan leiden tot de dood. Tap tot het heldere vocht wittig wordt (na zo’n vijf tot tien liter per boom). Duw tot slot wel een kurk in de stam om het vloeien te stoppen.


Vorig jaar schreven we al eens over de zoektocht van wildplukkers naar seizoensproducten die een tijdpad bewandelen, equivalent aan dat van de eendagsvlieg. Zoals de adelaarsvarenscheut, beter bekend als fiddlehead. En de hopscheut, die zonder menselijk (kas)ingrijpen slechts een week of wat per jaar te oogsten valt. En aldus door de natuur zelf exclusief wordt gehouden.

Wie culinair en vogue wil zijn, moet dan ook opschieten. Want net als bij de hopscheuten en fiddleheads zijn de prille maartdagen, als de natuur en diens sappen de winter doorspoelen, de tijd om te scoren. En maart is al halfweg…

(foto: 10 liter berkensap ingekookt tot siroop; foto: Jonathan Karpathios)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer