Zestz
 
Macaronwinkel Poptasi Pastry opent in Amsterdam
Categorieën: foodnieuws, people, shopping

Dinsdag 20 maart is het Jour du Macaron. Die dag opent de eerste macaronwinkel van Nederland, in de Amsterdamse Pijp: Poptasi Pastry.

Signature macaron
Wat is zijn signature macaron, vragen we aan Patrick van Drie (41) van Poptasi Pastry. ‘Spekkoek,’ zegt de patissier. ‘Ik ben een groot fan van deze Indische lekkernij. De smaak ervan heb ik in het koekje verwerkt.’

Hij gaat nog even door: ‘Een van mijn andere signature macarons is die met walnoten (voor het bittertje) en amarenenkersen (voor een friszure smaak). En niet te vergeten die met stroopwafel! Dat is het mooie van een macaron: je kunt er zoveel mee doen.’ Zijn assortiment telt maar liefst 26 smaken.

Die ene foto
Zijn liefde voor de macaron, die twee kleine ronde luchtige amandelkoekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling, ontstond niet in Parijs. De stad waar zich de crème de la crème van de macaronbakkers bevindt. Nee, de Nederlandse patissier moet nog steeds naar de lichtstad om de koekjes aldaar te proeven. Zijn licht heeft hij onder andere opgestoken in Milaan… ‘Zonder gekheid, een foto in een vakblad heeft me ertoe gebracht me op dit koekje te storten,’ zegt Van Drie.

Kaneelkussentjes
De foto toonde kaneelkussentjes- en boerenbontmacarons. Voor die opvallende creaties van de Haagse patissier Hidde de Brabander viel Van Drie, toentertijd patissier in opleiding en in een eerder leven art director, als een blok. Hij besloot zich in het koekje van Franse oorsprong te specialiseren. Díe kunst wilde hij ook beheersen.

Frans recept
In zijn zoektocht naar de ideale macaron – ‘kokant van buiten, een taaie bijt van binnen en met een zachte vulling’ – is hij uitgekomen bij een Frans recept. Van de Franse macaronkoning Pierre Herme. ‘Hij is onze held,’ zegt van Drie. ‘Het is niet het makkelijkste recept, maar beter dan de makkelijker te bereiden Amerikaanse versie die drie keer zoveel suiker bevat.

De eerste
Poptasi Pastry is al een jaar in bedrijf. ‘Ik ben begonnen met macaronworkshops en lever inmiddels ook aan horeca en bedrijven. Collega’s verklaarden me voor gek, want cupcakes- of taartenworkshops zijn veel “veiliger”.’ Toch bleek het een goede keuze, want inmiddels komen cursisten uit heel Nederland naar Poptasi Pastry.

‘Een winkel leek mij toen al heel leuk, maar was nog niet haalbaar. We zijn nu precies een jaar verder. Ik heb genoeg ervaring opgedaan voor een volgende stap: een eigen, of liever gezegd de eerste macaronwinkel van Nederland. Want in mijn zaak vind je alleen maar macarons.’

Koffie met een koekje
In zijn winkel zal Patrick van Drie ook producten gaan verkopen om thuis zelf macarons te maken. Bovendien denkt de patissier erover om koffie en thee te gaan schenken, zodat de liefhebbers het Franse koekje ter plekke kunnen nuttigen. ‘Maar eerste even kijken hoe het zal gaan lopen. Het is heel spannend!’ aldus Van Drie.

Poptasi Pastry, Gerard Doustraat 103, Amsterdam, telefoon 0657-433 911

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

2 reacties op “Macaronwinkel Poptasi Pastry opent in Amsterdam”

  1. Zozzie020 zegt:

    Jammer. Niet de eerste winkel in NL. In Den Haag zit ook een macaron specialist.

    Waarschijnlijk wel de eerste in Amsterdam. En dat is toch veel belangrijker?!

  2. Koekjesbakker zegt:

    Poptasi is wel degelijk de eerste. Er zijn in NL wel macarons te koop, er zullen winkels zich in specialiseren maar Poptasi Pastry is de enige echte macaronwinkel in NL.
    Poptasi macarons zijn echt geweldig, zulke inspirerende smaken.
    @Poptasi, Heel veel succes!

Reageer