Zestz
 
Foodevents voor het weekend en daarna
Categorieën: doen!

Food Film Festival (Amsterdam)
Na het succes van vorig jaar, kan een tweede editie van het Food Film Festival niet uitblijven. Op 16, 17 en 18 maart is het zover. De samenstellers hebben weer een selectie gemaakt van films en documentaires waarin voedsel in alle facetten wordt belicht. In de openingsfilm Mugaritz BSO smelten de gerechten van sterrenchef Andoni Luis Aduriz samen met speciaal gecomponeerde muziek. Mugaritz BSO en A Matter of Taste beleven hun Nederlandse première op het festival.

Themaweek op Holland Doc 24: Films en food
Naar aanleiding van het Food Film Festival, een driedaags festival in Amsterdam over alles wat met eten te maken heeft, zendt Holland Doc 24 een hele week films uit over voedsel. Vanaf 17 maart.

Tuinboon je mee? (Amsterdam)
Dit voorjaar gaat Tuinboonjemee weer tuinbonen zaaien door heel Amsterdam. Op zaterdag 17 maart zaaien Amsterdammers tuinbonen op de Zuidas.

Reserveren kan nu al voor nieuw restaurant Moshik
Sinds 8 maart is het mogelijk om een reservering te plaatsen in het nieuwste restaurant van Amsterdam: &samhoud places. Dagelijks is er plek voor 55 gasten met fraai uitzicht over de stad Amsterdam in het restaurant dat de brandstore voor ‘verbinding’ moet worden. Het restaurant opent in het 2e kwartaal van 2012.

Italia al Dente 2012 (Amsterdam)
In het weekend van 17 en 18 maart kunnen bezoekers in Loods 6, in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, voor de zevende keer kennismaken met Italiaanse lekkernijen, wijnen, non-foodproducten, kunst en nog veel meer Italiaans. Dat alles onder noemer Italia al Dente.

Jenever Festival (Schiedam)
Op 17 en 18 maart herleven oude tijden in Schiedam tijdens de derde editie van het Jenever Festival. Het festival dat wordt georganiseerd namens de Nederlandse jeneverdistillateurs vindt plaats in het Jenever Museum in Schiedam.

Pure Markt (Amsterdam)
Op zondag 25 maart is in Park Frankendael te Amsterdam weer een Pure Markt. Op deze markt vindt u pure producten, verkocht door de producenten zelf.

Zaterdagse streekmarkt in Deventer
De zaterdagmarkt op de Brink in Deventer wordt uitgebreid met een streekmarkt waar uitsluitend producten uit de regio worden verkocht die ambachtelijk zijn bereid. Bij het initiatief zijn onder meer Transition Town Deventer en Slow Food IJsselvallei betrokken. De eerste van vier markten vindt plaats op 31 maart.

Kom in de kas
Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april vindt de 35e editie van Kom in de Kas plaats. Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw. Honderden gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers openen dit weekend hun deuren van de kas voor jou. In meerdere regio’s verspreid over Nederland kun je komen kijken wat er allemaal gebeurt in die glazen kassen

Pure Markt (Amsterdam)
Op zondag 1 april maart is in Stadshart (stadsplein) te Amstelveen een Pure Markt. Op deze markt vindt u pure producten, verkocht door de producenten zelf.

Voedseltribunaal (Den Haag)
In 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75% in steden. Als die groei in dit tempo doorzet hebben we straks extra planeten nodig om iedereen te voeden. Dát het voedselprobleem alleen maar urgenter wordt, bestrijdt niemand. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat de wereldbevolking ook in de toekomst gevoed wordt, daar is echter niemand het over eens. Stroom Den Haag vindt het hoog tijd voor een scherp debat met doeners en denkers van lokale en mondiale voedselsystemen. ‘Hoe voeden we onze steden in de toekomst?’ is de sleutelvraag bij het Voedseltribunaal op vrijdagavond 5 april, waarbij niemand onschuldig is of de morele overhand heeft.

Pure Markt (Amsterdam)
Op zondag 8 april is in Amstelpark te Amsterdam weer een Pure Markt. Op deze markt vindt u pure producten, verkocht door de producenten zelf.

Afscheid van ’t Brouwerskolkje
Op 14 april zal Moshik Roth voor het laatst koken in ’t Brouwerskolkje in Overveen. Om de periode in Overveen mooi af te sluiten, kookt Moshik van 21 maart tot 14 april nog eenmaal zijn meest populaire en exclusieve gerechten van de afgelopen jaren. Daarna gaat hij aan de slag in het nieuwste restaurant van Amsterdam: &samhoud places.

Eten bij Lonny (Zeist)
De uitbaters van het Indonesische restaurant Mooi Zeist gaan van 22 maart tot 22 april met vakantie. Lonny Gerungan neemt zolang het stokje over. Hij zal niet alleen achter de kachel staan, maar ook liederen ten gehore brengen.

Dining with the Stars (België)
Van 26 maart tot en met 1 april gaat ‘Dining with the Stars’ door, een speciale sterrenversie van de Restaurantweek. Veertig restaurants met een Michelinster bieden die week een vijfgangendiner voor € 55 of een viergangenlunch voor € 44 aan.

Opening Kreeftenseizoen
Op donderdag 29 maart wordt het kreeftenseizoen officieel geopend. De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen wordt die dag binnengehaald.

Opening Academisch Aardbeienjaar 2012
Speciaal voor diegenen die de fijne kneepjes van het thuis aardbeien telen willen leren, is er de Aardbeienacademie. Op 31 maart is de opening van Academisch Aardbeienjaar 2012. Vorig jaar kwamen er 400 mensen op af. Iedereen kan op die dag ook weer het ‘studie’-/plantmateriaal meenemen.

HomeMadeMarket (Den Haag)
Op 1 april vindt van 11-17 uur in het Zeeheldenkwartier de HomeMadeMarket plaats. Taarten, koffie en ander lekkers om de marktdag ten volle te kunnen benutten. Vintage spullen, workshops, ecologische producten – en voor de kinderen allerlei activiteiten en een grote zweefmolen.

Kookpunt Foodmarket (Rotterdam)
Kookpunt Foodmarket biedt op 1 april van 12 tot 17 uur een ode aan Pasen met voorjaarsideeën en paasgebak. Oude bekenden, maar ook verse foodlovers zijn van de partij.

Kijk bij de boer op tweede paasdag
Na het succes van Kijk bij de boer in 2011 zijn er dit keer 8 agrarische bedrijven en 2 molens waar men tweede paasdag, 9 april, een kijkje kan nemen. Onder meer Biologisch Goed aan de Provincialeweg 4 in Oude Tonge doet mee. Van 10:00 uur tot 16:00 uur zijn bezoekers welkom.

Bierfestival Groningen 2012
Op vrijdag 13 april en zaterdag 14 april vindt de tweede editie van het Bierfestival Groningen plaats! Het grote succes en de positieve respons van vorig jaar hebben ertoe geleid dat er weer gebruik gemaakt wordt van de Martinikerk als schitterende locatie.

Taste of Amsterdam
Het culinaire festijn Taste of Amsterdam vindt in 2012 niet in het najaar maar in het voorjaar plaats. Van donderdag 31 mei tot en met zondag 3 juni. Locatie is ook nu weer het Amstelpark.

Grootse Wijnen, Kleine Importeurs
Zondag 15 april en maandag 16 april verzamelen zich ruim 50 kleine zelfstandige importeurs in Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug. Zondag staat de deur open voor consumenten, maandag richten de importeurs zich op de vakhandel.

Basiliek naar Wouw, Mijn Keuken naar Harderwijk
Rik en PieterChef-kok Rik Jansma van restaurant Basiliek in Harderwijk en chef-kok Pieter Bosters van Restaurant Mijn Keuken in Wouw verruilen elkaars keuken voor een week. Voor de gast een kans om kennis te maken met een “andere keuken” zonder dat daar ver voor te hoven rijden. Deze chefswissel zal plaatsvinden van 17 t/m 22 april.

The Cube (Milaan)
Vorig jaar landde het pop-up restaurant The Cube in Brussel. Nu doet het Milaan aan. Het futuristisch gebouw te midden van de klassieke architectuur van Milaan biedt in elk geval al visueel spectaculair. Geopend tot 26 april.

Grootste theebeurs van Europa (Brussel)
Zestig exposanten uit vier continenten zakken op 4 mei af naar Brussel voor wat de eerste grote theebeurs van Europa moet worden. Tea world rendez-vous verwacht 1.500 handelaars.

Boerenmarkt (Rotterdam)
Op 2 juni strijken boeren neer in het Museumpark in Rotterdam. De organisatie van deze tweede editie van de Boerenmarkt is in handen van Stichting Rotterdamse Oogst.

Food Night 2012 (Amsterdam)
Food Night wordt dit jaar niet meer in september maar op zondag 3 juni gehouden. Deze vierde editie wordt twee keer zo groot door de samenwerking met de Rode Loper, Open Atelier route en Podium partners. Hoofdact vormen nog steeds de Street Food artiesten met lekkere hapjes en drankjes. De hele straat wordt ook gevuld met een bruisend cultureel programma voor jong en oud.

Internationaal culinair congres (Zwolle)
Jonnie en Therese Boer van driesterrenrestaurant De Librije werken aan een groot internationaal culinair congres. Dat moet begin 3 en 4 juni (onder voorbehoud plaatsvinden in Zwolle.

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer