Zestz
 
Culinair nieuws in 30 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Martha Stewart lanceert smoothies app, holbewoners maakten al hun eigen gemodificeerde rijst, Herman den Blijker krijgt eigen snacklijn, Britten verruilen Italiaanse keuken voor die van Spanje, Brouwerskolkje wordt ‘&Moshik’ & komt naar A’dam en ‘vader meer invloed op ongezonde eetgewoonten kroost’.

-> Martha Stewart lanceert smoothies app
De Amerikaanse lifestylegoeroe heeft een iPad-app met recepten voor smoothies gelanceerd. (Vegetarianstar.com)

-> Holbewoners maakten hun eigen ‘genetisch gemodificeerde’ rijst
Onderzoek toont aan dat men meer dan 10.000 jaar geleden de genen van verschillende soorten rijst mengde om de beste oogst te verkrijgen. (Daily Mail)

-> ‘Vader meer invloed op ongezonde eetgewoonten kroost’
Wanneer vaders kiezen wat het gezin eet, door de kinderen bijvoorbeeld mee te nemen naar een fastfoodrestaurant, zullen ze eerder dan de moeder de boodschap geven dat het oké is om ongezond te eten. Zo blijkt uit het onderzoek. (De Volkskrant)

-> Herman den Blijker krijgt eigen snacklijn
Luxe kalfs- en garnalenkroketten, truffel- en risottobitterballen en andere snacks met het etiket Herman den Blijker worden gemaakt door snackproducent Van Oers. (Out-of-Home)

-> Britten verruilen Italiaanse keuken voor die van Spanje
Paella, chorizo, tortilla, Spaanse olijven en tapas vliegen de Britse supermarkten uit. (Telegraph)

-> Brouwerskolkje wordt ‘&Moshik’ & komt naar A’dam
De naam Brouwerskolkje sterft een zachte dood en wordt &Moshik. Dat &-teken verwijst naar een partnership (fifty-fifty) tussen tweesterrenchef Moshik Roth (zie foto voor een van zijn gerechten) en adviesbureau ‘&samhoud’. De opening van &Moshik in Amsterdam staat gepland voor juni 2012. (Bijzondere Restaurants)

-> Vier grote steden: geen alcohol onder de 18
De vier grote steden – Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht – willen dat het kabinet de alcoholverkoop aan minderjarigen verbiedt. (Het Parool)

-> Japanse groene thee radioactief besmet
Japanse groene thee is besmet door radioactieve straling. De oogst uit Shizuoka, de streek waar zich verreweg de meeste theeplantages bevinden, bevat hogere stralingswaarden dan de toegestane limiet. (De Volkskrant)

-> The Doors willen Parijse bar sluiten
De advocaten van de voormalige Amerikaanse rockgroep The Doors willen een Parijse bar laten sluiten die volledig gewijd is aan de legendarische band en aan frontman Jim Morrison. Dat zegt Christophe Maillet, de uitbater van de zaak, Lezard King genaamd. (Het Parool)

-> Gesuikerde dranken creëren een cirkel van toenemende consumptie
De voldoening die een gesuikerde drank teweegbrengt, neemt gaandeweg af. De consument zal dan ook steeds vaker grijpen naar zoete producten en daarmee een eindeloze consumptiecirkel opstarten. (Managing 21 Guardian)

-> Pierre Wind serveert cocktails
Op Pinkpop, van 11 tot en met 13 juni, zijn Pierre Wind’s Happy Drinks ofwel alcoholvrije cocktails te krijgen. (Misset Hoerca)

-> Koe produceert ‘moedermelk’
Chinese wetenschappers hebben genetisch gemanipuleerde koeien ontwikkeld die een wel heel speciale melk geven: de melk bevat voedingsstoffen die ook in menselijke borstvoeding te vinden zijn. (Huffington Post)

-> Restaurants zetten in op wraps
De Amerikaanse restaurantketen Fazoli’s experimenteert met wraps gevuld met.. pasta. (NRN)

-> Insectenijs uit de schappen gehaald
De Voedsel- en Warenautoriteit in het Amerikaanse Colombia heeft een ijscoboer verboden nog langer insectenijs te verkopen. Klanten zijn woest dat de smaak uit de handel is genomen. (de Telegraaf)

-> foodwatch: Unilever verkoopt grootste leugen en wint Gouden Windei
Unilever heeft zeven jaar lang beweerd dat zijn witbrood dezelfde voedingswaarde heeft als volkorenbrood. Tijdens de verkiezing voor het Gouden Windei heeft Unilever de tekst op de verpakking van het witbrood al aangepast, mede onder druk van de Reclame Code Commissie. (Nieuwsbank en RTL)

-> ‘Koosjer moet Eko-osjer worden’
De discussie tussen de Joodse gemeenschap en de Nederlandse politiek, die in meerderheid een verbod wil op de – in hun ogen wrede – onverdoofde rituele slacht loopt hoog op. De Joodse gemeenschap is bereid over te stappen op biologisch gehouden dieren, meldt Nieuwe Oogst. (Biofoodonlione.nl)

-> Ziekenhuis lanceert voedingsmodule
Via een persoonlijk gezondheidsdossier op internet kunnen patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei richtlijnen over gezonde voeding, overgewicht en ondervoeding raadplegen. (Weekkrant)

-> Stress om te veel ‘Beer Gardens’ in New York
Terwijl wij in Nederland bezig zijn met het groter maken van de bierkaart in café’s, maken ze zich in New York druk om de toenemende ‘Beer Gardens’. Het zijn er nu al te veel. (Bier.blog.nl) [Foto: ercwttmn]

-> Groen gewassen soja niet welkom in Nederland
Op 8 juni werden de eerste certificaten voor ‘verantwoorde’ soja uitgereikt aan bedrijven als Ahold en FrieslandCampina. Het nieuwe label is een initiatief van het Wereldnatuurfonds, en wordt op de markt gebracht door de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Dit nieuwe label is echter al door honderden organisaties van de hand gewezen als ‘greenwashing‘. (Duurzaamnieuws)

-> Serveersters verven haar blond voor meeste fooi
Blonde serveersters krijgen van gasten op het terras meer fooi dan brunettes. Dat heeft een universiteit in Philadelphia onderzocht. (Misset Horeca)

-> Twitter helpt Bakkerij Brakenhoff met nieuw brood
Bakkerij Aad Brakenhoff in het Noord-Hollandse Assendelft heeft een nieuw brood ontwikkeld. Het brood is mede ontstaan met behulp van Twitter. (Bakkerswereld)

-> ‘Breastaurants’ zijn winstmakers
Amerikaanse restaurants met aantrekkelijke, schaarsgeklede serveersters, veel soorten bier en grote tv-schermen weten vele mannelijke klanten te trekken. (Entrepeneur.com)

-> Dirigent Jaap van Zweden gaat de horeca in
Deze maand verandert Brasserie Keyzer in Amsterdam (foto) voor de vierde keer in vijftien jaar van eigenaar. Jaap van Zweden, de internationaal gerenommeerde dirigent, neemt samen met zijn zoon Daniël (23) de helft van de aandelen van het restaurant over van de HME Groep van restaurateur Ron Blaauw. (De Volkskrant)

-> ‘Groeiende aardbeienteelt in Spaanse Huelva oorzaak watertekort’
Spanje is de grootste exporteur van aardbeien wereldwijd maar de productie ervan zet grote druk op het milieu in het land. Voor de aardbeienteelt wordt vaak illegaal water gebruikt door speciale boorgaten, en dit neem alleen maar toe. (AGF)

-> Zijn we op weg naar voedseloorlogen?
Armere landen zullen voedsel maken, maar exporteren. Rijke landen zullen het kunnen betalen, tot de armere landen het ‘thuis’ gaan houden. Dan, zegt strategisch landbouwdenker Lester Brown, zullen regeringen vallen. De economie stort in elkaar en uiteindelijk krijg je ordinaire oorlogen. (Foodlog)

-> ‘Te veel zout in kruidenmixen’
Fabrikanten stoppen te veel zout in hun kruidenmixen, stelt de Consumentenbond na onderzoek. (EVMI)

-> Voedselketen mogelijk doelwit van terroristen
Producenten en winkeliers worden er door de Britse regering en veiligheidsadviseurs op gewezen dat de voedselketen een doelwit van terroristen kan zijn. De waarschuwing komt kort na de uitbraak van het E.coli virus in Duitsland. (Telegraph)

-> Grafiek: de zeeën zijn leeg
Een aantal verschillende grafieken bij elkaar gebracht geven een tamelijk compleet beeld van wat het probleem is met vis. Kort gezegd: de vis is bijna op. (Welingelichte Kringen)

-> ‘Vrouwen: wijn belangrijk tijdens romantische date’
Leerzaam voor mannen: wijn drinken maakt een belangrijk deel uit van het datingritueel. Dat blijkt uit onder een poll onder Franse, Britse, Hong Kongse, Duitse en Amerikaanse vrouwen. (Pursuitist)

-> EHEC-nieuwsround-up
Het komkommernieuws maakte deze week plaats voor nieuws over taugé en kiemgroente. De zaak kwam aan het rollen door een restaurant in de Noord-Duitse havenstad Lübeck. Het restaurant stond onder verdenking omdat zeker 17 mensen die ziek zijn door de EHEC-bacterie, er onlangs hebben gegeten. Ook leveranciers werden onderzocht. Men vond de agressieve 0104-stam van de EHEC-bacterie uiteindelijk op voedingswaren. Het gaat om groentescheuten die afkomstig zijn van het eerder al verdachte bedrijf in Bienenbüttel, in de deelstaat Nedersaksen. De geopende verpakking werd aangetroffen in de vuilnisbak van een gezin nabij Bonn. Duitse overheid trok de waarschuwing tegen consumptie sla, komkommer en tomaat in. In Duitsland heeft de EHEC-bacterie deze week nog nieuwe dodelijk slachtoffers gemaakt. De balans staat nu op 29 doden. Overigens kan de bron een mens zijn geweest. Vermoedelijk eentje die z’n handen niet goed heeft gewassen. EHEC komt namelijk uit de mensendarmen die voor de endeldarm zitten.
Ondertussen is er een komkommerlied ontstaan, slaan consumenten groenteplanten- en zaden in tuincentra in om zelf groenten te gaan kweken, slaan Belgische bio-telers de handen in elkaar voor tomatenverkoop, werd in Madrid wegens EHEC-crisis gratis groente en fruit uitgedeeld en trok Rusland het importverbod voor groenten uit Europa in. In Nederland vond de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) bij twee Nederlandse telers rode(roze)bietenspruiten (ofwel kiemgroenten) die besmet zijn met een STEC (EHEC) bacterie. Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt.
(De Telegraaf), (De Telegraaf), (Trouw), (VMT), (De Pers), (NU.nl), (VILT), (De Telegraaf), (De Telegraaf), (nrc.next), (AD), (NRC), (GVA), (VILT), (WUR), (AGF), (Saisonniernieuws), (de Telegraaf), (De Telegraaf), (VMT), (RTL), (AGF), (VILT), (VWA), (Foodlog)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer