Zestz
 
payday loans
Nederland heeft eerste vrouwelijke Thee Sommelier
Categorieën: foodnieuws, people

Kasia Vermaire heeft de Dilmah NK Thee Sommelier 2010 gewonnen. Zestz sprak met deze van huis uit personal trainer over thee en zijn medicinale krachten.

Kasia Vermaire (24) uit Amsterdam is met thee opgegroeid. ‘Mijn moeder komt uit Polen. Daar is thee dat wat koffie in Nederland is: iets wat je je gasten op elk moment van de dag kan aanbieden.’ Kasia vergrootte haar kennis over thee door voeding- en gezondheidstudies te volgen en tijdens haar reizen. Ook verdiepte ze zich in de helende eigenschappen van kruidenthee.

De nieuwe wijn
‘Thee is een heel krachtige drank die is ontstaan als “medicinale of geneeskrachtige” drank en werd toegepast door zijn natuurlijke verkwikkende effecten en hoog gehalte aan anti-oxidanten,’ verklaart ze. ‘Thee ontwikkelt zich op dit moment zo mooi, en wordt nu zelfs als een nieuwe “wijn” gezien. Het combineert prachtig met diverse gerechten, zorgt voor een nieuwe smaakbeleving waarin een gerecht zelfs mooier qua smaak uit kan komen. Met als voordeel dat het ook nog eens je spijsvertering positief beïnvloedt,’ aldus Kasia, die tot voor kort werkte als personal trainer en foodcoach bij het Londense personaltrainingcentrum Matt Roberts.

Roots behouden
Niet verwonderlijk dat Kasia tijdens de Dilmah Thee Sommelier-verkiezing op 17 mei jongstleden een presentatie gaf die geheel gebaseerd was op het gezondheidsaspect van thee en voeding. ‘Ik heb ook veel geleerd van de Aziatische en oosterse keuken, dus die kennis vond je eveneens terug in mijn presentatie. Ik wilde de thee in zijn kracht versterken door de roots te behouden: als pure en gezonde drank met gezonde ingrediënten te combineren. En laten proeven dat dit niet de smaak tenietdoet en ook uitdagend kan zijn.’

Medicinaal is sexy
En met succes: ‘Kasia heeft ons laten zien dat medicinaal ook sexy kan zijn,’ aldus juryvoorzitter en foodtrendwatcher Marjan Ippel. ‘Vooral de op Lapsang Souchong thee gestoomde dim sum sushi, waarbij zout vervangen is door zeekraal, vond de jury Top Chef waardig.’ Kasia sloot haar presentatie af met een zelfbedachte ‘chai-t-ccino’, een cappuccino op basis van Dilmah Chai-thee. De Dilmah Thee Sommelier-verkiezing is een initiatief van Merrill J. Fernando, oprichter van Dilmah thee. Het is bedoeld om de bereiding en presentatie van thee te vernieuwen en kennis van deze drank te vergroten. 

Inspireren
Op dit moment werkt Kasia voor een ‘exclusieve Health Bar in oprichting’, waar ze onder andere de menu’s samenstelt en het personeel traint in hun productenkennis. ‘Een heel grote wens is om topchefs te inspireren, zodat álle gasten, inclusief mensen met bijvoorbeeld diabetis of hart- en vaatziekten, letterlijk met een gerust hart kunnen genieten van een top zesgangendiner.’ Maar eerst, gaat ze zich voorbereiden op de Internationale Thee Sommelier Competitie 2010, waarbij ze samen met Thee Sommelier 2009 Robert Schinkel Nederland zal vertegenwoordigen. ‘Ik wil de jury een totaal ander concept laten zien, ruiken en proeven dan ze tot nu toe gewend zijn.’

© Zestz / Ronald de Nijs 2010

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer