Zestz
 
Culinair nieuws
in 24 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: De Wilde Keuken App, paarden uit geldnood naar slager, David Crouwel heropent jazzcafé Dizzy in Rotterdam, trend: alleen eten met Facebook als gezelschap, recessie: veel mensen rapen ‘gratis’ aardappelen, trends in restaurantdesserts, Zwols café verbiedt Wordfeud en modeontwerpers Dolce & Gabbana vinden inspiratie in Italiaanse keuken.

-> De Wilde Keuken App
De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk was het eerste kookprogramma waarin niet werd gekookt. Maar kan het ook korter, vroeg Klootwijk zich af na twee seizoenen. Het leidde tot het kortste tv-programma ooit: De Wilde Keuken in twee minuten, elke vrijdag rond 16:55 op Ned 2 te zien. Omdat kort ook uitermate geschikt is voor de mobiel, ligt nu de Wilde Keuken App in de winkel. (NTR)

-> Trends in restaurantdesserts
De trendingrediënten in de Amerikaanse restaurantkeuken: desserts met zwarte peper, bruine suiker, chocolade crémeux, eendenvet, reuzel en foie gras. En ook veel gesignaleerd: omgekeerde taarten. (Food and Wine)

-> David Crouwel heropent jazzcafé Dizzy in Rotterdam
David Crouwel, de voormalige zakenpartner van Herman den Blijker, gaat het failliete jazzcafé Dizzy in Rotterdam in december heropenen. Dizzy ging enkele maanden geleden failliet vanwege een conflict tussen de toenmalige uitbaters en bierbrouwer Heineken. Crouwel wil veel aandacht geven aan het eten. ‘Een simpele keuken, maar wel goed’. (Misset Horeca)

-> Recessie: Veel mensen rapen ‘gratis’ aardappelen
Meer mensen dan ooit gaan het land op om te zoeken naar producten die door de boer gemist zijn bij het oogsten. In de Biesbosch en het land van Heusden en Altena struinen in deze dagen tientallen mensen het land af op zoek naar gratis uien en aardappels. (AGF) [foto: graibeard]

-> Trend: alleen eten met Facebook als gezelschap
Een op de drie Britten eet meer maaltijden alleen dan met gezelschap, zo blijkt uit Britse cijfers. Het merendeel vindt dit echter niet zo erg dankzij de afleiding van computer of televisie. (HLN)

-> Paarden uit geldnood naar slager
Steeds meer mensen kunnen het onderhoud van hun paard niet meer bekostigen. Het gevolg is dat steeds meer dieren onder het slagersmes belanden. (Vleesmagazine)

-> Zwols café verbiedt Wordfeud
Wordfeud is een digitale vorm van scrabble dat gespeeld kan worden via smartphones. Elles Hetebrij, eigenaresse van café de Hete Brij in Zwolle, wordt gek van het spel: ‘Soms zit de hele bar vol met mensen die Wordfeud spelen. Er wordt niets meer uitgesproken.’ Ze heeft het spel nu verboden in haar zaak. (NU.nl)

-> Dolce & Gabbana vindt inspiratie in Italiaanse keuken
Domenico Dolce en Stefano Gabbana vonden voor hun lente/zomercollectie 2012 inspiratie in een klein Italiaans dorpje in een zomer van de jaren ’50. Tomaten, hete pepers, courgettes en aubergines zoals ze op een Italiaanse markt gevonden kunnen worden, zijn in uitvergrote printvorm te vinden op zwierige, wijduitlopende jurken, korte topjes en rokken. (NU.nl)

-> ‘Veel horeca failliet door slechte zomer’
De horeca had het zwaar te verduren in de zomer. Onder andere daardoor steeg hier het aantal faillissementen het meest. (Horeca Entree)

-> Restaurant Puur in Asten gaat sluiten
Eigenaar en gastheer Wim van der Heijden sluit zijn restaurant Puur in Asten. Tien oktober sluit het restaurant – Francois Geurds stond er achter de kachel – definitief zijn deuren. De reden zit in de leeftijd van Van der Heijden (59). Hij gaat van zijn vrije tijd genieten. (Misset Horeca)

-> Nieuwe club voor Rotterdam: Vief + Vuig
Rotterdam krijgt begin volgende maand een nieuwe uitgaansgelegenheid. Chiel Jongejan, de Rotterdamse horecaondernemer die onder andere ook de Après Skihut, Café Fout en De Beurs bezit, is de eigenaar. De club is verdeeld over twee etages. De kelder is Vuig en deze gaat geroemd worden om zijn goede audio. Bij Vief staan Manuela Goncalves Tavares en Joey Macnack achter de kachel. Ze zijn bekend van Toko94. (Misset Horeca)


-> Chocoladeletter & gepresenteerd
Ook al is het er nog véél te vroeg voor (september!), opmerkelijk is-ie wel: de 27ste l&tter die Fair Trade Original aan het chocoladealfabet toevoegt. De ‘&’ staat voor verbinding, óók met cacao- & suikerboeren in Afrika & Latijns-Amerika. Food=Social! Toch? (Talkin’ Food)

-> Bierbrouwer Olm failliet
Bierbrouwer Olm is failliet verklaard. Het bedrijf vocht de afgelopen tijd voor de zoveelste keer een juridische strijd uit met Heineken, dat de veel kleinere concurrent betichtte van vals spel. (Slijtersvakblad)

-> EVA wint cultuurprijs met ‘Donderdag Veggiedag’
EVA, het (Belgisch) Ethisch Vegetarisch Alternatief, wint de Vlaamse Cultuurprijs. Volgens de jury is de campagne ‘Donderdag Veggiedag’ een ‘schoolvoorbeeld van sociaal-cultureel werk’. (VILT)

-> Geen aardappel in Amerikaanse schoollunch
Nieuwe richtlijnen voorgesteld door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zorgen ervoor dat alle soorten aardappelen verdwijnen van maaltijden op scholen. Amerikaanse aardappeltelers protesteren. (INNOFood)

-> Oesterseizoen geopend
Het oesterseizoen is op 28 september voor geopend verklaard. In Nederland hebben we twee soorten oesters. De creuse en de platte. De ‘r’ is weer in de maand en dat betekent dat de paaitijd van de Zeeuwse platte oester achter de rug is en ze weer volop verkrijgbaar zijn. De creuse is het hele jaar door verkrijgbaar en de platte – ook wel bekend als de rolls royce onder de oesters – van september tot en met april. En de lekkerste champagne erbij: Champagne Blanc de Noirs Brut ‘Inflorescence’, Roses de Jeanne, van Cédric Bouchard. (Elle Eten en Wijn.blog)

-> Illustratie op voedingsmiddelen voorkomt overgewicht
Als iemand een illustratie ziet van iets zoets en tegelijkertijd iets eet met een zoete smaak-geur combinatie, zorgt de afbeelding voor een versterking van de zoete smaakbeleving. Door het toevoegen van een illustratie kan de zoetbeleving van een product worden verhoogd, terwijl het minder suikers bevat. Dat blijkt uit onderzoek van Marije van Beilen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in samenwerking met TI Food and Nutrition. (INNOFood )


-> Koelbox zit foodomzet in pretparken in de weg
Pretparken en dagattracties in ons land hebben te maken met geringere bestedingen van bezoekers. Volgens de brancheorganisatie van de grote attractieparken, De Club van Elf, is de koelbox weer terug in de Nederlandse parken. (Misset Horeca)

-> Dertienjarige Amerikaan runt eigen bedrijf in bio-thee
De 13-jarige Eugene Gerow-Mathew, geeft toe dat hij geen gewone tiener is. Hij runt namelijk zijn eigen onderneming in biologische thee. (Biojournaal)

-> Alcohol steeds vaker taboe op schoolfeesten
Het aantal scholen in het voortgezet onderwijs dat alcohol schenkt tijdens schoolfeesten neemt steeds verder af. Op 44 procent van de scholen is alcohol tegenwoordig taboe, terwijl dat in 2007 24 procent was. (Nieuws.nl)

-> Elke dag zes boerenbedrijven minder
Nederland telt nog ruim 70.000 boerenbedrijven, 3% minder dan vorig jaar. Het aantal daalt met een tempo van zes per dag, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. (Trouw)

-> De Vegetarische Slager wint Triodos HartHoofdprijs
In een competitie met 8 andere duurzame ondernemers heeft De Vegetarische Slager de Triodos HartHoofdprijs gewonnen. Via internet hebben meer dan 16.000 mensen gestemd. Triodos heeft de prijs ingesteld voor ondernemers die ‘net als wij – ondernemen met hun hart en hun hoofd’. (De Vegetariër)

-> ‘Xfactor’ voor chef-koks in de maak
Het idee voor de culinaire talentenjacht komt uit het brein van Simon Cowell, de Britse muziekproducent die wereldberoemd is geworden als gevreesd jurylid van talentenjachten als Pop idol, American idol en Xfactor, dat hij zelf heeft bedacht. De nieuwe Xfactor voor chef-koks zou in 2012 op het scherm komen. (De Standaard)

-> Denen slaan massaal vol en vet voedsel in
De Denen hebben deze week producten met veel verzadigde vetten gehamsterd, omdat zaterdag een belasting op verzadigd vet is ingegaan. Pizza’s, roomboter, vlees en volle melk waren in de supermarkten niet aan te slepen. (Het Parool)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer