Zestz
 

By LOHOLNE payday loans

Vlaamse uitgever maakt weer best vormgegeven boeken, Nederlanders blijven achter
Categorieën: foodnieuws, kookboeken


Minestrone Culinaire Uitgeverij uit België wint voor het derde achtereenvolgende jaar ‘de best vormgegeven boeken 2013’, een initiatief van de Vlaamse Uitgeversverenigingen en Boek.be. De laatste keer dat in Nederland een kookboek in prijzen viel, was in 2005.

Voor L’Amour des Moules – over mosselen en mensen van vormgevers Thomas Desmet & Benoit Vandenbroucke ontvangt Minestrone Culinaire Uitgeverij de Vlaamse juryprijs. Daarnaast krijgt de uitgeverij met Sergiology van vormgever Nej De Doncker ook de publieksprijs.

In 2011 heeft de uitgeverij ook al de publieksprijs gewonnen met Brooddoos, een verhaal in veertien sneetjes en in 2012 de juryprijs met Ons eten, het ware verhaal van de Nederlands maaltijd.

In ons land een ‘stapeltje’ aangeboden
Hoe anders is de situatie in Nederland, waar we onze eigen Best Verzorgde Boeken-prijzen hebben. Het laatste kookboek dat is geselecteerd, betreft De Dikke Van Dam, in 2005. Een jaar eerder valt Het Rotterdamse kookboek in de prijzen. ‘Elk eerder wordt een stapeltje kookboeken aangeboden – geen stapel,’ zegt Just Enschedé van Stichting De Best Verzorgde Boeken.

‘Maar kookboeken vallen dus zelden in de prijzen. Overigens moet ik regelmatig herhalen dat een boek dat niet een Best Verzorgd Boek wordt, toch een goed vormgegeven boek kan zijn. Dit geldt zeker ook voor kookboeken, een genre waar relatief veel geld in omgaat. Het gaat dan om het verschil tussen gewoon goed en buitengewoon goed. Alles in de ogen van de jury natuurlijk,’ aldus Enschedé.

‘Prijs voor sec vormgeving minder interessant’
‘Wat opvallend dat Belgische kookboeken vaker in de prijzen vallen,’ zegt grafisch vormgever Serge Philippi. Philippi maakte Weekendlunch, Appeltaart en andere (kook)boeken. ‘Een prijs voor sec vormgeving vind ik ook minder interessant.’

Volgens Philippi moet een kookboek vooral als geheel – receptuur, beeld én vormgeving – kloppen. ‘Een boek met een goede vormgeving maar waarvan de receptuur niet klopt of het beeld niet smakelijk is, vind ik geen interessant boek. Daarbij moet de inhoud vooral ook aansluiten bij de vorm, een basiskookboek vraagt een andere vormgeving dan een kookboek met een niche-onderwerp. En de doelgroep van het boek moeten we natuurlijk niet uit het oog verliezen.’

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer