Zestz
 
Culinair nieuws
in 28 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: kleine Amerikaanse boeren zoeken steeds vaker toevlucht tot dierkracht, Britten eten steeds meer konijn, voedingtrends bepaald door generatiegebonden evoluties, vrieskoken’ met de Anti-Griddle’ en de nieuwste apps.

-> Kleine Amerikaanse boeren zoeken steeds vaker toevlucht tot dierkracht
De hoge dieselprijzen dwingen de boeren tot het gebruik van dierkracht. (New York Times) [Foto: jarvisphoto6]

-> Britten eten steeds meer konijn
Voor het eerst sinds vijftien jaar krijgt Groot-Brittannië weer legbatterijen voor konijnen. (Independent)

-> Voedingtrends bepaald door generatiegebonden evoluties
‘Het lijkt er volgens de onderzoekers onder meer op dat babyboomers meer naar conveniencemaaltijden zullen grijpen, terwijl de huidige achttienjarigen wellicht meer maaltijden zullen overslaan. (Managing 21)

-> Vrieskoken met de ‘Anti-Griddle’
De Anti-Griddle, gemaakt door PolyScience, is even groot als een magnetron. Het toestel bevriest snel sauzen, puree en vloeistof. (Horecatrends.com)

-> Nieuwste apps
Sanoma komt met een nieuwe iPad-app: Libelle Lekker Recepten, een selectie van de lekkerste recepten die op Libelle-lekker.be zijn verschenen. Ook introduceerde Kaldi koffie & thee een Kaldi-app. (iPhoneclub Thuisbarista)

-> Bio-groenten worden gestolen uit Belgische volkstuintjes
Diverse Belgische volkstuinders luiden de alarmbel. Professionele dieven roven sinds een jaar of twee massaal hun velden leeg. (bio journaal)

-> Grotere tweedeling Nederlandse eetcultuur
Gezonde en ongezonde eters creëren een steeds grotere tweedeling in Nederland op het gebied van eetcultuur. (Horeca Entree)

-> Aretha Franklin wil kookboek schrijven
Soullegende Aretha Franklin is onlangs enorm afgevallen. Ze denkt erover na haar recepten te gaan delen met haar fans. (aceshowbiz.com)

-> Familiemaaltijden maken kinderen slimmer en gezonder
Ook komen bij deze kinderen minder eetstoornissen voor, blijkt uit onderzoek. (ksawtv)

-> Wagamama opent derde vestiging in Amsterdam
De derde Amsterdamse vestiging van Wagamama zal in de zomer van 2011 haar deuren openen in The Bank, het voormalige ABN AMRO-gebouw aan het Rembrandtplein. (Misset Horeca)

-> Prijs voor vissaucijzenbroodje
Het vissaucijzenbroodje is finalist bij de Seafood Prix d’Elite, een wedstrijd voor nieuwe producten die plaatsvindt op de European Seafood Exposition en Seafood Processing Europe. (Nieuwsbank)

-> Voedselbank Amsterdam Oost opent supermarkt
Vanaf 7 mei kunnen huishoudens zelf een pakket samenstellen in de supermarkt van de Voedselbank in Oost. (Het Parool)

-> Groente kweken in lege IBM-fabriek
In de leegstaande Amsterdamse IBM-typemachinefabriek langs de A4 kan deze zomer de eerste kantoormoestuin ter wereld komen. Philip van Traa is hovenier in Amsterdam en bedenker van het plan onder de naam De groenten uit Amsterdam. (Het Parool)

-> Ikea grootste concurrent van keukenboeren
Niet de bouwmarkten en ook niet de webshops, maar woonwarenhuis Ikea is de grote concurrent van de keukenspeciaalzaak. Maar liefst een kwart van de consumenten gaat naar het Zweedse woonwarenhuis voor een keuken. (de Telegraaf)

-> Zondag belangrijker voor supermarkten
Supermarkten hebben het omzetaandeel van de zondag in 2010 zien stijgen naar 1,16 procent. Oftewel 364 miljoen euro. (LevensmiddelenKrant)

-> Twee nieuwe boeken voor Sonja Bakker
Sonja Bakker heeft twee nieuwe dieetboeken geschreven. De 36-jarige dieetgoeroe geeft nieuwe adviezen in Puur Jezelf en Bereik Je Ideale Gewicht! Deel 2. (RTL)

-> Britten beginnen echte FarmVille-boerderij
Geïnspireerd door het populaire online spel over het boerderijleven, FarmVille, zijn Britten een echte interactieve boerderij begonnen. Maximaal 10.000 Britten kunnen voor bijna 35 euro per jaar lid worden van ‘MyFarm’, een boerderij van 485 hectare in Cambridgeshire. Vervolgens maken zij daar de dienst uit. (INNOFood)

-> ‘Albert Heijn doet aan taaldiscriminatie’
Op bijna alle Euro Shopper-producten prijkt in grote witte letters een Engelse naam. De Nederlandse naam is klein afgedrukt. (De Volkskrant)

-> Tankstations vernieuwen foodformules
Bemande tankstations langs de autowegen verkopen minder brandstof. Daarom zoeken exploitanten van bemande pompshops naar andere omzetmakers. Daartoe worden nieuwe bakeryformules en shopconcepten gelanceerd of worden bestaande aangepast. (RetailNieuws.nl)

-> Vetgehalte in vlees sterk gedaald
Vlees is de afgelopen twintig jaar veel magerder geworden. Ook zijn de vetten van hogere voedingskundige kwaliteit en bevatten veel vaker onverzadigde vetzuren. (VMT)

-> PETstoel
Omdat we ‘m zo mooi vinden: deze stoel gemaakt van PET-flessen. (Inhabitat)

-> ‘Te veel lucht in foodverpakkingen’
Verpakkingen van voedingsmiddelen bevatten gemiddeld 52 procent lucht. Dat heeft de Verbraucherzentrale Hamburg berekend. De consumentenorganisatie spreekt van bedrog en van verspilling van grondstoffen. (EVMI)

-> Koningin Elizabeth II krijgt eigen wijngaard
De Britse koningin Elizabeth II gaat een eigen wijngaard laten aanleggen in het park van Windsor Castle, vlakbij Londen. De koningin wil graag haar eigen ‘champagne’ maken, zo liet de betrokken wijnbouwer weten. (By The Grape en Decanter)

-> Europa wil vissers betalen voor het vangen van plastic
De Europese Commissie heeft plannen om vissers tegen betaling in te zetten voor het vangen van plastic op zee. (VILT)

-> Metalen koffiebonen houden je koffie uren warm
Dave Petrillo en David Jackson, twee vrienden uit de Amerikaanse staat New Jersey, hebben metalen koffiebonen ontworpen die koffie snel afkoelen tot een perfecte temperatuur om te drinken, en de koffie daarna tot vijf uur op die temperatuur te houden. (HLN)

-> Prins Charles: Amerika, eet minder steaks. Voor bestwil van de Aarde
In een speech in Washington heeft Prins Charles de Amerikanen gewaarschuwd voor overconsumptie van de ‘magische substantie’ water, die momenteel gebruikt wordt bij de productie van voedsel. (De Volkskrant) [Foto: Vixsjohnson]

-> Aanzienlijk minder horeca-etablissementen failliet
De horecasector klimt uit het dal. In april gingen 34 horecaondernemingen failliet, een halvering ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. (Nieuwsbank)

-> Nederland verklaart oorlog aan de gans
Er zijn in de zomer te veel ganzen. Over vijf jaar moet de helft zijn verdwenen. Mogelijk komt er ongelooflijk veel meer ganzenvlees op de markt. (De Volkskrant)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer